3200 yıllık ağaçtan elde edilen zeytinyağı, bilim insanlarına sunuldu

 

Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen ve dünyanın 50'den fazla ülkesinden seçkin bilim insanlarının katıldığı 9'uncu Uluslararası Süperiletkenlik Manyetizma Konferansı (ICSM2024) ve 2'nci Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansı (ICQMT2024)'nda küresel ısınmaya dikkat çekmek için etkinlikler düzenlendi.

Konferans sırasında Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan 3200 yaşındaki zeytin ağacı "Ata Ağaç'tan elde edilen zeytinyağı bilim insanlarına sunuldu. Ulu Zeytin Ağaçları Derneği Başkan Yardımcısı Hatice Aktürk tarafından gerçekleştirilen zeytinyağı tadımına Nobel Barış Ödülü sahibi İngiliz Bilim İnsanı Geoffrey Levermore de eşlik etti. Zeytinyağı tadım etkinliğine yaklaşık 350 konuk katıldı. 

Konferansta konuşma yapan Nobel Ödüllü İngiliz Bilim İnsanı Geoffrey Levermore, ileriki dönemde insanlığı bekleyen en önemli ve en etkili krizlerden birinin iklim değişikliği olduğunu hatırlattı. Etkinlikte Geoffrey Levermore, zeytin ağaçlarına dikkat çekerek İngiltere'de bahçesinde iki adet zeytin ağacı olduğunu ve küresel iklim krizine karşı zeytin ağaçlarının pozitif katkı yaptığına değindi.

Ayrıca, Ulu Zeytin Ağaçları Derneği Başkanı Prof. Dr. Selçuk Aktürk ise Avrupa Konseyi Zeytin Ağacı Kültür rotası hakkında bilgi verdi. Aktürk,  "Zeytin hasat ve budama sonrası ortaya çıkan atıkların geri kazanımıyla hem havamızı hem toprağımızı hem de suyumuzu koruyabiliriz. Sadece Milas ilçesinde 200 bin ton zeytin tarımsal artığı ortaya çıkmaktadır. Bunları değerlendirerek elde edilecek yeni malzemelerle tarımsal amaçlı kullanılan su tüketimi de en aza indirilebilir" dedi.

Haber Merkezi

 

DİĞER HABERLER