Afrika'dan gelen çöl tozu Muğla'da etkisini gösterdi

Libya üzerinden Türkiye'ye gelen sıcağın, rüzgar ile birlikte tozu da getireceği belirtilerek Meteoroloji tarafından, Muğla'nın da aralarında bulunduğu 17 il için sarı kodlu toz taşınımı uyarısı yapıldı. Uyarının ardından 24 Nisan Çarşamba günü öğlen saatlerinde Muğla'ya ulaşan çöl tozu, küçük yağmur tanecikleri halinde park halindeki araçların üzerini kapladı.

Çöl tozu nedeniyle, özellikle kronik sağlık ve solunum problemi bulunan, kalp hastaları, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi yüksek risk grubundaki kişilerin her türlü fiziksel egzersizden ve açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü'nden atmosfere irili ufaklı milyonlarca metreküp toz minerali yükseldiğini belirterek, "Toz minerallerinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük çaplı mineraller daha yakın mesafede, kısa çaplı mineraller ise çok daha uzun ve kilometrelerce uzağa hareket edebilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda bir benzerini yaşadığımız olayı bugün tekrar yaşıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün beklediğimiz bu kum hareketi boyunca Kuzey Afrika'dan yüzlerce kilometre uzunluğunda gelen bir kum örtüsü Akdeniz ve ülkemizi geçerek Karadeniz'e kadar uzanmaktadır. Güneşin yeryüzüne erişmesini engellemesi nedeniyle yerküre içeresindeki sıcaklığı mevsim normallerinin altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Gökyüzüne baktığımız zaman güneşi göremiyoruz ve gökyüzünün turuncu renk aldığını görüyoruz. Düşen yağışlar ve azalan rüzgar hareketlerine bağlı olarak yerküre üzerinde çamurlu bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz" dedi

İHA

DİĞER HABERLER