MUSKİ: "Menteşe'nin kısa vadeli su sorunu çözüldü, uzun vadede hükümetin Sandras Projesini gerçekleştirmesi gerekiyor"

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nden yaz sezonunun başlaması ile birlikte Menteşe'de su konusunda yapılan çalışmalara yönelik bilgi alındı. Alınan bilgilere göre, Menteşe'nin su yetersizliğinin Bayır ve Düğerek kaynaklarından merkeze 4,16 milyon yatırımla içme suyu sağlanarak kısa vadede ortadan kaldırıldığı, uzun vadeli sorunun çözümü için Sandras Suyu Projesi'nin hükümet tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Sandras Suyu Projesi için belediyenin DSİ ile 30 yılda geri ödenmek kaydıyla 2014 yılında protokol imzaladığı, projenin 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alındığı fakat henüz bir gelişme olmadığı öğrenildi.

Haber Merkezi

MUSKİ'den alınan bilgiler şu şekilde: "Menteşe ilçe Merkezi ve yakın çevresinde yer alan Akçaova, İkizce, Yaraş, Yeniköy ve Ortaköy Mahallelerinin içme suyu ihtiyacının 2060 yılında 19,03 olacağı hesaplanmaktadır. 2020 yılında sisteme verilen içme suyu miktarı ise 9,67 hm³/yıl civarındadır. Bu nedenle Menteşe İlçemizin su sorunun çözümü için girişimlerimiz sonucunda DSİ ile 30 yılda geri ödenmek kaydıyla 26.03.2014 tarihinde protokol imzalanmıştır. Proje 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınmıştır. Ancak henüz çalışmalar tam anlamıyla başlamamıştır.

"4,16 MİLYON YATIRIMLA BAYIR VE DÜĞEREK'TEN MERKEZE İÇME SUYU SAĞLANDI"

"Sandras Suyu projesinin hayata geçirilememesi üzerine; MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından 4,16 Milyon TL yatırım yapılmıştır. Bu yatırımlar Bayır ve Düğerek kaynaklarından Menteşe İlçe merkezini besleyecek ilave içme suyu sağlanmıştır. Bu çalışmayla Menteşe İlçemizin içme suyu yetersizliği kısa vadede ortadan kaldırılmıştır."

 "YENİKÖY MAHALLESİ ÜST KOTLARDAKİ BASINÇ SORUNUNA YÖNELİK SU DEPOSU VE TERFİ MERKEZİ YAPILDI"

"Bu yatırıma ilaveten, 2021 yılında yapımı tamamlanan üniversite öğrenci yurtlarının mevcut su depolarının dahi üstünde konumlandırılmasından kaynaklı sorunun çözümü ve su temininin sağlanabilmesi için de terfi merkezi ve gerekli hat imalatları yapılarak öğrenci yurtlarına da hizmet sunulabilir hale gelinmiştir. Yeniköy Mahallesi üst kotlarda yer alan konut ve işyerlerinin basınç sorununun çözümü adına yeni bir su deposu ve terfi merkezi yapımı tamamlanmıştır. Karamehmet, Kötekli ve Emirbeyazıt, mahallelerinde kayıp kaçakla mücadele kapsamında hidrolik düzenleme ve basınç kırıcı vana imalatları gerçekleştirilmiştir."

ORTAKÖY VE YENİKÖY'DE YAPILACAK ÇALIŞMALAR

"Tamamlanan yatırımların yanı sıra Ortaköy Mahallemiz için yeni bir YAS kuyusu açılmış ve 2400 metre hat imalatına başlanmıştır. Hat imalatının haziran ayında tamamlanması planlanmakta olup 100 m³ hacimli yeni su deposunun imalatı da mülkiyet izinlerinin alınmasına müteakip gerçekleştirilecektir. Ayrıca, Yeniköy Mahallesinde çap yetersizliği nedeniyle yaşanan sorunların ortadan kaldırılması amacıyla 800 metre depo iniş hattı yapımına dair gerekli izinler için başvurular yapılmıştır."

DİĞER HABERLER