Ünlü Edebiyatcı Oktay Akbal vefatının 11. yıldönümünde Akyaka’da düzenlenen etkinliklerle anıldı
Köşe yazarlığı yanısıra Edebiyat dünyamıza önemli eserler kazandıran Oktay Akbal, yaklaşık 30 yıl yaşadığı Ula Akyaka’da 11.kez düzenlenen27 Ağustos 2026 Perşembe Günü etkinliklerle anıldı.
Yücelen Kültür Sanat günleri çerçevesinde düzenlenen etkinliğe katılan sanatseverler, önce Akbal’ın Akyaka İskele Mezarlığında bulunan mezarına ziyaret ederek, dualar eşliğinde mezarına çiçekler bıraktılar. Etkinlik daha sonra Yücelen Otel Salonunda devam etti.
Burada dostları tarafından Oktay Akbal’ın edebiyatçı kişiliğiyle birlikte yaşanan anılardan söz edildi.
Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Saadettin Özbek’in moderatörlüğünde ilk sözü etkinliğe ev sahipliği yapan Yücelen Şirketleri Kurucusu Hamdi Yücel Gürsoy, Oktay Akbal’ın Akyaka’ya yerleşmesiyle kendisini yakından tanıma fırsatı bulduğunu ve köklü dostluk kurduklarını söyledi. Kendisinin insanlar arasında hiç ayrım yapmayan, sıcak diyaloglar kurabilen, içten, samimi bir kişiliğe sahip olduğunu, kısa ve öz konuşan, yazan, bir üsluba sahip olduğunu ifade etti. Akbal’ın, sağlığında sevinçlerin, sıkıntıların, geçici, sanatın ise kalıcı olduğunu söylerdi dedi. Gürsoy, 30 yılı birlikte geçirdik. Kendisi İstanbul dışında asla yaşayamam derken Akyaka’yı gördükten sonra burayı çok sevdiğini ve yerleşmeye karar verdiğini, yaklaşık 30 yılı eşi Ayla Akbal ile birlikte Akyaka’da geçirdiklerini söyledi..
İkinci olarak söz alan karikatürist yazar ve mimar olan Behiç Ak Oktay Akbal’ın anıları an, anlarıda anı gibi yansıtabilen farklı bir ifade tarzına sahip olduğunu söyledi. Ak, Oktay Akbalın liseden bu yana profesyonel olarak sürekli çeşitli yayınevlerine devamlı yazılar yazdığını, yazmadan duramayan bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Üçüncü olarak söz alan emekli YKB yayınları yönetmeni Raşit Çavaş 1975 yılından itibaren yayınevlerinde çalıştığını, Oktay Akbal’ın kitaplarının takipçisi olduğunu, onun sanat ve edebiyata bakış tarzını anlatan bir konuşma yaptı.
Etkinlikte son olarak konuşma yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi Kütüphane Sorumlusu Şeref Demirtaş, Oktay Akbal ve Ünal Türkeş adına kütüphanelerinde özel bölüm oluşturduklarını bildirerek, zengin içerikli kütüphaneye tüm Muğlalıların hizmetine sunmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.
Konuşmaların ardından Oktay Akbal ile ilgili hazırlanan "Yazıya Adanmış Bir Ömür" adlı belgesel sunumuyla etkinlik sona erdi.
Nazife Ersöz Şahin