1950 ÖNCESİ KONYA MİLLETVEKİLİ DR. AZİZ PERKÜN (1896-1982)

MEHMET BİLDİRCİ

Ben 1970-1975 yıllarında Konya Sosyal Sosyal Sigortalarda çalışan Fevzi ER ile Akşehir'de bir Kooperatif kurmuştuk (HIDIRKENT). Gayemiz Akşehir ve köylerinde Almanya'da çalışan sigortalıları ev sahibi yapmaktı. Kooperatifimizin 90 üyesi vardı ve beş katlı Betonarme bloklardan oluşuyordu. Bunun için Akşehir'e pek çok defa gitmiş, çevresini gezmiş ve Akşehir'i sevmiş, güzel hatıralarım olmuştur.

Ben Akşehir'de görev yaparken Akşehir'de eski Milletvekili, Akşehir doğumlu Dr. Aziz Perkün'ün ismini öğrenmiş ancak kendisini ziyareti düşünememiştir.

Daha sonra grupla yaptığımız Anadolu gezisinde birlikte olduğumuz, kızlık Soyadı Akşehirli olan Diş Hekimi Ani Kamburyan Dişçilikte okurken bir gün hocası Prof: Dr. Filiz Perkün görüşmek için kendisini kürsüye çağırır. Çok heyecanlanan Ani ziyarete gittiğinde hocası Akşehir ile ilgili sorular sorar, babası Dr. Aziz Perkün'ün Konya Lisesi'nden daha önce Akşehir'de bulunan Ermeni Koleji'nde eğitim gördüğünü söyler. Bana Konyalı olduğun içinsana da anlatıyorum der.

Aziz Perkün o zaman sağdı, gidip onu ziyaret etmeyi aklıma geçiremedim. O yıllarda henüz araştırma zevkini yakalayamamıştım. Akşehir'in yetiştirdiği değerli Tıp adamı ve politikacı hakkında bazı bilgilere ulaştım, internette çıkan Muharrem Bayar'ın hazırladığı hayat hikâyesi de bunu doğruluyordu.

Babasının Sivaslı, annesinin Bulgaristan göçmeni olduğunu, Aziz Perkün'ün eğitimi hakkında şunları yazar.

"İlk  öğrenimini Akşehir'de, Ortaokulu Akşehir Rüştiyesinde  ve Akşehir Ermeni Cemiyeti Rüştiyesinde (İstepamosyon Mektebi'nde) tamamladı. Ermeni mektebinde okurken yaş düzeltmesi yapılarak doğumu 1900 olarak düzeltilmiştir. Ermenice öğrenmişti. Liseyi, Konya Lisesi'nde okudu. O yıllarda liseler 4 yıl idi, 3.ncü sınıfa geldiğinde 1917 yılında Askeri Tıbbiye sınavlarına girer.1922 yılında Tıbbiyeden mezun oldu."

Burada önemli olan bir Türk çocuğunun iyi eğitim verdiği için Ermenice ve Türkçe eğitim veren bir Ermeni Okulu'nda okuması çok dikkatimi çekti. Acı ama gerçek medresede okumuyor, sonra parlak bir doktor oluyor.

Aziz Perkün 1925 yılında memleketi Akşehir'e dönüyor. Serbest hekim oluyor. 1946-1950 yılları arası CHP Konya Milletvekili oluyor.

1950 yılından ölene kadar fakirin garibanın doktoru oluyor. Çok tanımış bir doktor.

Akşehir 1915 öncesi, Konya ilinde en çok Ermeni nüfusu olan bir yer ve önemli eğitim kurumları var içinde büyük bir Ermeni Kilisesi ve civarında Akşehir'in en güzel Ermeni evleri var...  Üzerinde uzun uzun serinkanlılıkla  düşünmek gereklidir diyorum..

Yazıya Dr. Azizi Perkün'ün bir resmi konulmuştur.

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI