İZMİR'DE İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASINDA GERÇEKLEŞEN TARİHİ SU PANELİNE KATILDIM

İZMİR'DE İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASINDA GERÇEKLEŞEN TARİHİ SU PANELİNE KATILDIM 25. EKİM 2019

 

MEHMET BİLDİRİCİ

 

Ekim ayında leyleği havada gördüm. En son 2018 Ekim ayında İstanbul Su ve Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı (İSKİ) tarafından gerçekleşen Tarihi su konferansına katılmış ve kendi kendime bu son demiştim. Hâlbuki son olmadı

Bu yıl Ekim ayında ise iki toplantıya birden katıldım. İlki Muğla'da Hidroloji Kongresi idi, ikincisi ise İzmir'de yapılan Tarihi Su Yapıları paneli idi. Ben daha önce 1997 yılında gene İzmir'de yapılan Teknik Kongreye katılmıştım. Ben İzmir'de yaşamış biri değilim. Beni bu toplantılara katılımımı sağlayan bu konuda yaşayan büyüğümüz, abimiz Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Emekli Prof. Dr. Ünal Öziş'tir. Buradan kendisine teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Kendisi ile bizzat 1994 yılından beri tanışırız. Pek çok toplantılarda birlikte olduk. Tüm yayın ve kitaplarını hep bana göndermiştir. Ayrıca bütün eserlerinin kaynak bölümlerinde ben Mehmet Bildirici'nin yayınlarına yer vermiştir. Ben de tarihi su yapıları konusunda tüm yayınlarımı kendisine sunmuş bulunuyorum.

Toplantı iki yıl önce kaybettiğimiz Denizli Pamukkale Üniversitesi'ne görev yapan Prof Dr. Orhan Baykan (1953-2017) anısına yapılmıştır. Panele gene öğretim üyesi eşi Nesrin Baykan ve kızı da katılmıştır.

Orhan Baykan 1953 yılında İzmir'de doğmuştur. İzmir Atatürk Lisesi'ni 1970 yılında, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden 1974 yılında mezun olmuştur. Çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinde asistanlığa başlamış 1995 yılında Doçent 2001 yılında Profesör olmuştur. En son Denizli Pamukkale üniversitesinde görev yapıyordu.

Orhan Baykan'ın özellikle tarihi su yapıları konusunda sayılamayacak sayıda yayını vardır. Yayınları genelde Denizli, Muğla (Karia) Aydın bölgelerini kapsamaktadır.

Toplantının açılış ve hoş geldin konuşmasını Em. Prof. Dr. Ünal Öziş yaptı, Orhan Baykan ile anılarını, bilimsel kişiliğini belirtti. Paneli Ünal Hoca'nın sağ kolu Öğretim Görevlisi Yalçın Özdemir yönetti. Panelin yönetilmesi konusunda Yalçın Özdemir'in hizmetleri unutulmazdı. Ayrıca panelden sonra beni bana ayrılan Marla Oteline kadar götürdü çok yardımcı oldu. Kendisine sonsuz teşekkürler.

Kısaca toplantıya katılanlardan da söz etmek isterim.

İlki Em. Prof. Dr. Müh. Turhan Acatay idi. Acatay benden daha eski İTÜ mezunu bir büyüğümüz. Dokuz Eylül Üniversitesinden emekli.

Ünal Hoca sayesinde kendisine daha önce tanımıştım. Aslında Acatay Türkiye'de tarihi su yapılarının ilk farkına varanlardan Efes tarihi suyolları konusunda ilk çalışanlardan ancak daha sonra bu çalışmaları sevgili arkadaşı Ünal Öziş'e bırakmış, kısa konuşmasından rahmetli Orhan Baykan ile anılarına yer verdi.

Bazı konuşmacılardan sonraki konuşmacı ben idim. Bundan büyük duydum. Burada bana yer verilmesinin özel bir önemi vardı. Şüphesiz suyun hayatımızda çok önemli yeri var, pek çok bilim insanı bunu çeşitli yönleriyle incelenmektedir.

Dünyada hidrolik konusunda çalışan pek çok bilim adamı vardır, bu konuda üniversitelerde pek çok Türk bilim adamları olduğuna inanıyorum.

 

Ama suyu tarihi ve hidrolik açısından uzun süreli inceleyen inşaat mühendisi kökenli olanlar göz önüne alınırsa bu sayı çok azalmaktadır. Yirmi otuz yıl bu konuyla yatıp kalkan kişilerin başında kendisinden büyük ışık aldığımız Prof. Dr. Kazım Çeçen'i (1919-1997) bu vesile ile saygıyla anıyorum. Diğeri ise bu konuyu bizlere sevdiren Em. Profesör Doktor Ünal Öziş'e (1934) saygılarımı sunuyor. Kendisine sağlıklı uzun yaşam diliyorum. Bu iki değerli hocalarımızın ardılları olarak yaş sırasına göre ben Mehmet Bildirici'yi (1939), Galip Büyükyıldırım (1950) ve anısına panel düzenlediğimiz rahmetli Orhan Prof. Dr. Orhan Baykan'ı (1953-2017) sıralıyorum. Elbette bu konuda başka arkadaşlar da vardır ve ileride daha olacaktır.

Benden sonraki konuşmacı Galip Büyükyıldırım Antalyalı olup çalışmalarının ağırlığı Antalya ve çevresindeki antik kentlerle ilgilidir. Büyükyıldırım'ın DSİ'nin 40. Kuruluş yılında yayınlanan Antalya Tarihi Su Yapıları kitabının ardından 2017 yılında "Yirminci Yüzyılda Su İşleri Su İşleri ve Antalya" isimli çok güzel bir kitabını DSİ Genel Müdürlüğü Yayınlamış, lütfetti bana da armağan etti. Bir çırpıda okudum, Cumhuriyet dönemini anlatan tek su tarihi kitabı, genç meslektaşlarımın edinmelerini ve okumasını öneririm.

Adına panel düzenlediğimiz Orhan Baykan ise çalışma bölgesi olarak Ege, Denizli, Muğla ve Aydın içinde bulunduğu Karia bölgesini seçmiş buradaki antik kentlere ait çok önemli araştırmalar yapmıştır.

Şu çok ilginç tam 25 yıl önce 1994 yılında DSİ Genel Müdürlüğü'nün Sayın 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'de katıldığı ve tarihi su yapılarına çok önem verildiği törenlerde 3 kişinin kitabı yayınlanmıştı. Bunlar Ünal Öziş, Mehmet Bildirici ve Galip Büyükyıldırım idi. Bu üçlünün tam yirmi beş yıl sonra İzmir'de tekrar bir panelde bir araya gelmesi mucize değilse nedir?

Yazıma 3 fotoğraf eklenmiştir. İlki ünlü Patara basınçlı suyolu önünde Orhan Baykan, eşi öğretim üyesi Nesrin Baykan, Galip Yıldırım ve Bildirici birlikte bir resim

(Devam edecek) 

 

 

 

3 Ek

YAZARIN DİĞER YAZILARI