KONYA LİSESİNDE BİR DÖNEM KAPANDI

KONYA LİSESİNDE BİR DÖNEM KAPANDI

İLK KIZ ÖĞRENCİLERİNDEN, YAŞAYAN EN ESKİ MEZUNLARINDAN GÜZİN
ATADAMİR’İ (1923-2018) KAYBETTİK.

MEHMET BİLDİRİCİ

Bilindiği gibi Konya Lisesi 1950 yılı öncesi Türkiye’nin en önde gelen Liselerinden biridir. Buradan mezun olan zamanın gençleri Avrupa sınavlarının kazanmış orada eğitim almış ülkeye hizmet etmişlerdir.
Bunlar saymakla bitmez, başta Nail Çakırhan 1928 yılı Konya Lisesi mezunudur. Değerli bir edebiyat uzmanı Muğlalı Hikmet İlaydın bu lisede müdürlük yapmıştır. Eski Ula Kaymakamı, eski Valilerden ve Eski İçişleri bakanı Teoman Ünüsan, eşi Fahamet Hanım ve ben Mehmet Bildirici Konya Lisesi 1957 yılı mezunlarındanım. Muğla’da emekli Hâkim ve Avukat Göktürk Aksoy 1956 Konya Lisesi mezunudur.
Bu yazıda konu edilen, bu ay içinde aramızdan ayrılan Güzin Atademir (1923-2018) Konya Lisesi’nin ilk kız öğrencilerindendir.

Babası Vatansever lakaplı Celal İmer (1885-1955) Konya Lisesi Coğrafya
öğretmenidir. Onun ölümü ile bir dönem kapanmıştır. Zira kendisi yaşayan en eski mezun ve 1950 öncesi yaşayan tek öğretmendi..

Güzin Hanım 1942 yılında Konya Lisesi’nden mezun olmasının ardından ihtiyaç üzerine aynı yıl Fransızca öğretmenliğine atanmış, 1942-1945 yılları öğretmen olarak çalışmıştır. Bu uygulama bugün bize garip gelebilir, ama o yıllarda bunlara rastlamak olağandır.
Güzin Hanım daha sonra öğrenimine Dil-Tarih Coğrafya Fakültesi Fransızca bölümünde devam etmiştir.
Güzin Hanım Konya’nın en önde gelen ailelerinden ATADEMİR’lerin en küçük oğlu Hamdi Ragıp (1908-1976) ile evlenmiştir. Kısaca bu aileden de bahsetmek isterim. Ağabeyleri Samih Ragıp Atademir Konya Lisesi müdürlerinden olup diğer ağabeyi Prof. Dr. Saip Ragıp Atademir, tıp
doktorudur. Öğrenimini Almanya’da yapmış, bilim adamı olarak Afganistan’da üniversitede görev yapmıştır. Bu üç deve dişi gibi kardeşlerin babası Konya’da tanınmış din adamı Ragıp Hocadır.
Eşi Hamdi Ragıp Cumhuriyetin ilanında Medrese öğrencidir. Fark dersleri verip Konya Lisesi öğrencisi olarak mezun olup Avrupa sınavlarını kazanmış Fransa’da felsefe eğitimi görmüştür. Başta Aristo olmak üzere pek çok Yunan klasiklerini Türkçeye kazandırmıştır.
Hamdi Ragıp Atademir 1950-1960 yılları arası Demokrat Partiden Konya Milletvekili olarak seçilmiştir.
Konya için çok önemli kişiler olan Atademir kardeşlerin her üçünü yakından tanıma fırsatını elde eden biriyim. Benim okuduğum Konya Lisesi Orta kısmında Samih Atademir Konya Lisesi Müdürü idi. Ben Orta 1 de iken bir gün koridorda beni gördü, beni tanıdığını sanıyordum, velin Derviş Sinangil imiş, karneni ona imzalat demişti.
Sahip Atademir hiç evlenmemişti. Öğrenci iken İstanbul’da Beyazıt Divanyolu’nda evinde ziyaret etmiştim. Beş odalı evinin dört odası ağzına kadar kitap doluydu. Bunların tümünü Konya Selçuk Üniversitesine bağışladı.
Hamdi Ragıp Atademir ile Konya Mühendislik Mimarlık Akademisinin açılış töreninin ardından Konya Valisi ile birlikteydik. Bir süre benimle konuştu. Kendisi ile 1959 yılında Konya Lisesi’nin 70. Kuruluş
törenlerinde bulunmuştur. Bu toplantıda Hamdi Ragıp, Fizik öğretmenimiz Hüseyin Köroğlu ve ben üniversite öğrencisi olarak, Meram’da yazlık evinde olan Konya Lisesinin ilk mezunu Faik Soyman
(1876-1960) ziyarete gitmiştik. Benim için unutulmaz bir anı idi. Atademir’lerin evleri benim büyüdüğüm eve yakındı.
Güzin Atademir kışları Ankara, yazları Datça Aktur’da yaşıyordu. Ablası Vedia Sinangi’den dolayı akraba olmamıza rağmen kendisi ile hiç yüz yüze gelmedik, ama Konya Lisesi çalışmalarımda çok önemli bir kaynak kişiydi. Yazılı ve telefonda bana pek çok bilgiler verdi. Her bayram ve öğretmenler gününde telefonda arardım. Çok hakikatli birisin lafı şimdi kulaklarımda çınlıyor. Cenazesi Ankara’dan kaldırıldı.
Kendisine tanrıdan rahmet diliyorum. Aydınlıklar içinde uyusun.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI