KONYA ve CİVARINDA CUMHURİYET ÖNCESİ TÜRKÇE KONUŞAN RUMLAR KARAMANLILAR

KONYA ve CİVARINDA CUMHURİYET ÖNCESİ TÜRKÇE KONUŞAN RUMLAR

KARAMANLILAR

MEHMET BİLDİRİCİ

Ege ve İç Anadolu'da Roma ve Bizans döneminden Cumhuriyete kadar yaşayan Rumlar gerek dil ve gerekse orijin yönünden oldukça farlıdır. Anadolu Ege'de Rumca (Yunanca) konuşan insanlar kültürleri ve dillerini tam korumuşlardır. Rum ve Rumca kelimesi Romalı anlamında dilimize Arapçadan girmiştir. Bazı Kaynaklarda Selçuklu Devleti Rum Selçuklu devleti olarak yazılmıştır. Buradaki Rum kelimesi Anadolu anlamındadır. Türklerin Anadolu'yu fethinden önce bir Rum ülkesidir.

Konya Niğde Aksaray gibi illerde yaşayan Rumların kökeni farklı olup sonradan Rumlaşmışlardır. Bu arada Rumca konuşanlar yanında Hıristiyan olup Türkçe konuşan insanlarda görülmektedir.

Bu insanlara KARAMANLILAR adı verilmektedir. Bunların konuştukları dil TÜRKÇE olup yazıda kullandıkları alfabe Arap harfleri olmayıp Grek harfleridir. İbadet dilleri ise anlamadan kullandıkları Grekçedir. Aynen bizlerin Arapça bilmeden ibadet dilimizin Arapça olması gibidir.

Konya çevresinde yaşayan Rumların bir kısmı Karamanlı ve konuştukları dil Karamanlıcadır. Yunan dilinde Karamandika olarak geçer. Türkiye'de Grek harfleri ile Karamanlıca kitap ve gazete yayınlanmıştır.

Bu insanlar kimdir. Yunan yazarlarına göre bunlar Rumca konuşmayı unutmuş, ya da konuşmamaya zorlanmış Anadolulardır. Türk yazarlara göre de bunlar Hıristiyan olmuş Türklerdir.

Bu konuda basında tartışılmakta ve akademik ortamda incelenmektedir. Bunların başında Prof. Dr Evangelia BALTA gelmektedir. Ben kendisi ile devamlı yazıştığım ve İstanbul Beyoğlu'nda görüştüğüm bir bilim kadınıdır. Pek çok toplantıda kendisini dinlemiş bulunuyorum.

Konya'dan Lozan anlaşması ile Yunanistan'a göç eden Rumlar Karamanlı olarak kabul edilir. Yaşlı göç edenler orada Türkçe konuşmuşlardır. Ricam üzerine Evangelia Balta araştırdı. Konya'dan göç edenlerin Lozan sonrası orada nerelere yerleştiklerini bir Mektupla bana yazdı. Bu ilginç mektubu paylaşmak istiyorum. İşte 2015 yılında yazılmış mektup.

Sevgili Mehmet

Hatırladığıma göre Konya'dan (Ikonium) göçenlerin kurdukları NEO IKONIUM yerleşkelerini sormuştun.  

Konya'dan göçen Konyalıların yerleştiği Neo İkonio Merkezi Yunanistan'da Karditza bölgesinde Sofades yakınlarındadır. 1954 yılında burada bir Yahudiye ait çiftlik (isim yok) Her aileye 112 dönüm toprak verilmiş ama toprağın kalitesi iyi değil. Çocuklar için bir okul vardı. 1954 yılında okul kapanmış.

Diğer sayfalarda Neo Ikonio hakkında bazı aileler hakkında bilgiler var. Bu aileler Çeltek köyden. Neo Ikonion'a yerleşen yerleşimciler 1927 yılından önce Volos'da idi.

Selamlar Eva Balta

Ayrıca Konya'dan göçenlerin Pire kentin de bir sokağa yerleştiği, ancak bu sokağın Neo Ikonio)  2. Dünya savaşı sırasında yok olduğu bilinmektedir.

Sayın Eva Balta'ya görüşmemizde Konya'daki Rumların ne kadarı Karamanlıdır diye sorduğuma bir yüzde veremem demişti.

YanıtlaYönlendir

YAZARIN DİĞER YAZILARI