MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ'NDE 9-12 EKİM 2019 TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞEN HİDROLOJİ KONGRESİ ARDINDAN İZLENİMLERİM

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ'NDE 9-12 EKİM 2019 TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞEN HİDROLOJİ KONGRESİ ARDINDAN İZLENİMLERİM

 

MEHMET BİLDİRİCİ

Geçtiğimiz günlerde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kampüsünde 10. HİDROLOJİ kongresi gerçekleşti. Çok başarılı geçtiğine inandığım kongre Doç. Dr Ceyhun Özçelik tarafından hazırlandı. Bu konuda yakından tanıdığım Özçelik'in çok özverili ve yorucu bir çalışma yaptığının farkındayım. Kongreye devlet kurumları başta Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Türkiye'nin hemen hemen tüm üniversitelerinden geniş bir katılım olmuştur.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün olmak üzere tüm Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ yöneticileri katılmış, çok iyi ev sahipliği yapmışlardır.

Ancak kongre üniversite kampüsünde olmasına karşı Rektörlükten kimseler ortada yoktu. Bunun yanında memleketim Konya'dan hiç katılım olmaması düşündürücüydü.

Kongrenin ana konusu su yani Hidroloji idi. Su ise günümüzün ve geleceğimizin en önde gelen sorunu, nüfus hızla artıyor, temiz su kaynakları kirleniyor, yeterince artmıyor. Üzerinde durulması gereken bir konu, ayrıca su tamamen Uluslararası bir sorun. Akarsuların bazıları bir ülke topraklarında doğuyor ve denize dökülüyor Kızılırmak gibi ama bazıları bir ülke topraklarında doğuyor başka bir ülkede denize dökülüyor. Fırat, Dicle nehirleri gibi, komşular arasında sorun oluyor.

Bir örnek vermek istedim. Uluslararası İsrail ve Ürdün'de yapılan "Cura Aquarum" toplantılarına katıldım. 2007 yılında Ürdün'de yapılan toplantıda Ürdün Su Bakanı Osman Alkurdi açıkladı. İki ülke arasında bulunan deniz seviyesi altında bulunan Ölü Deniz son yıllarda hızla küçülüyor. Bunun hayata döndürülmesi için 180 km uzaklıktan Akabe Körfezinden su basılması gerekiyor. Bu ise Uluslararası finansman temin ederek ve Ürdün ile İsrail'in anlaşması ile mümkündür.

Ürdün ve İsrail'in dinleri, dilleri, gelenekleri, yaşam şekilleri farklı olabilir. Ama ne yapıp yapıp su konusunda SAVAŞMAMALARI gerekir. SU SAVAŞLARI OLMAMALIDIR.

Kongreye bende katıldım, hem de hiçbir kuruma temsil etmeyen, DSİ emeklisi olarak, bundan da gurur duyuyorum.

Konum ise "Karia Bölgesinde Su Mirasının Yeniden Keşfi" Şunu hatırlatmak isterim ben 1991 yılından bu yana tam 28 yıldan beri Tarihi Su Yapıları konusunda sürekli çalışıyorum. Tabii son yıllarda seyahat güçlüğü yüzünden hızım azaldı ve sadece masa başında bunu yürütebiliyorum. Bu işlere başladığımda DSİ IV. Bölge Müdürlüğünde çalışıyordum. Konya ve Türkiye'deki pek çok ilde DSİ imkânları ile inceleme yapma fırsatı buldum. DSİ Aydın Bölge Müdürlüğü aracı ve mühendisleri ile Knidos, Marmaris, Patara ..vs gibi kentlerde inceleme yaptım. Sunumumu da ileride özetlemek isterim.

Kongre'de pek çok kişi ile tanışma ve görüşme imkânım oldu. Bunların başında değerli DSİ Genel Müdür yardımcısı Sayın Murat Dağdeviren, genç bir mühendis, oğlum yaşında konuşma fırsatım oldu, mühendislik bilgileri ve davranışları beni çok etkiledi, eski DSİ Konya Bölge Müdürü Sayın Mustafa Uzun ile kısacıkta olsa görüştüm.

MUSKİ bugün Muğla ili çapında modern Muğla'nın içme ve atık su problemleri ile boğuşuyor. Müdür Yardımcısı Sayın Ali Tekkaya'yı tanıma fırsatım oldu. Aslında benim çalışmam eski dönemlerde, ilk çağlarda bunun nasıl çözüldüğü konusunda örnekler sunmaktı. Şunu itiraf etmeliyim ki Karia antik kentlerinde bunlara çok uygun çözümler üretilmiş, örnek olarak Knidos içinde kalıntılar arasında su borularından geçilmiyor. Ama hala suyun nereden getirildiği konusunda yayın yok. Bu da ben dâhil tarihe meraklı İnşaat mühendislerinin bir ayıbıdır diyorum.

Anlatacak o kadar çok şey var ki. Son olarak İzmir'den gelip ileri yaşında (85 yaşında) toplantıya katılan "Mühendis ve Su" adlı bir ilginç sunum yapan Em. Prof. Dr. Ünal Öziş'ten (1934) söz edeceğim. Şunu da belirtiyim ondan sonraki en yaşı ben olduğumu sanıyorum.

Ünal Hoca bana tarihi su yapıları sevgisini (ya da mikrobunu) aşılayan kişidir. Kendisi ile 1994 yılında Ankara'da yapılan DSİ Genel Müdürlüğünün 40. Kuruluş toplantısından bu tarafa tanışırız. Sayılamayacak kadar toplantılara katıldık. Yirmi beş yıl sonra Muğla Üniversitesi'nde buluşmak çok keyif vericiydi. Evimin bulunduğu Akyaka çok yakındı, misafir etmek istedim, sağlık sebeplerinden kalamadı.

Ünal Hoca tanıştığımız 25 yıl boyunca daima bana destek verdi, tüm yayınlarında benim yayınlarımı kaynak gösterdi. Bu vesile ile kendine sağlıklı günler diliyorum.

Son olarak kongreyi düzenleyen Doç. Dr. Ceyhun Özçelik ve Kader Benli'ye teşekkürlerimi sunuyorum.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI