ŞADAN HOCAM İLE WhatsApp SÖYLEŞİLERİ-1

ŞADAN HOCAM İLE WhatsApp SÖYLEŞİLERİ-1

 Şadan Hocam,14 Haziranda "Nail'e" diyerek Whats App' dan bir yazı göndermiş. N.D. "Değerli Hocam, teşekkür ediyoruz." Bir yazı daha göndermiş ve "Aynur Hanım' a sevgiler." Kanda" sözcüğüyle ilgili sorumuza Ş.G "Muğla' da Kanda dağı da var" A.D. "Hocam, sizi bize bekliyoruz. Nail bunları gazeteye yazmak istiyor, ne derisiniz?" " Ş.G. "Yazsın Aynur gelin. Zaten senin(Aynur'un) lojistik desteğin olmasa O bunca başarılı olamazdı. Zaten Anadolu gibi, İzmir gibi Muğla'da da anaerkil tapım inancı yaygın. .. Orada Aynur, burada. egemenliği hakim." N.D. "Tamam Hocam, Kanda dağı neresi?" ( Ş. Hocam, Kanda ve Kandak ile ilgili metinler göndermiş. Sandras özet bilgi: N.D. "Teşekkür ederiz Hocam, Kanda kısmını da okudum Milas' ta Kandak Çayı adını duymuştum. " Ş.G "Bizim Gökova' da Kandak, bolca su birikintisi anlamında kullanılır. Aynur' a not: "Sakar" adı bildiğiniz anlamda değil: "Kutsal, yüce doruk" demek. "Karya" da dağlık, doruklu ülke" (fit) dir. " 18 Haziran. Kaunos ile ilgili bir yazı göndermiş. N.D." Hocam, yazıyı e-postadan attım. Ş.G. "Okudum, duvara yazılmış dörtlükler, Faruk Nafiz' in "Han Duvarları" şiirinde geçer.  "On yıl var ayrıyım Kına dağından" diye başlayan üç muhteşem kıta!" N.D. "Baba ocağından yar kucağından/Bir sevgi dermeden sevgi bağından" diye devam eder. Her biri kandamlası birer dörtlüktür. Hocam yazıyı nasıl buldunuz?(Gönderdiğim gazete yazısı) Ş.G. "Yazınız yazı gibi olmuş,(Bazı özel ifade ve ibareler gerekli mi? Bazı bilgiler "of the record" dur." N.D. "Teşekkürler Hocam, Hocam, Hanım da İzmirli, Şirinyer' li. Sizin gelin. Gelinimiz ve Dağlar Kızı" demeniz çok hoşuna gitti bizim Hanım' ın." Ş.G. "Gelecek yazım "Gâvur İzmir" üstüne. Oranın eski adı "Parodiso" (Cennet); demek ki Aynur bir Melek." N.D. "Sağ olun Hocam, sizi bekliyoruz."  22 Haziran. N.D. "Hocam merhaba!  İyisinizdir inşallah. Kitabımızın taslağını size mail üzerinden göndermeye çalıştım. İnt. Beni "gönderiniz çok kapsamlı. En fazla 33 MB' lik bir gönderi yapabilirsiniz diye yanıtladı. Oysa bizim gönderi 120 MB' lik imiş. Buralara geldiğinizde görüşelim. Her yazıda birkaç fotoğraf koydum. Onun için kapsam genişledi. Selamlar, saygılar."  Ş.G. "Nail, gelişimiz Temmuz ikinci yarıyı bulacak. İlk gözden geçirmeyi siz yapın. Aynur okusun, sen gerekli düzeltmeleri yap(gülme emojisi). " N.D. "Tamam Hocam, zaten Aynur benim 1. Elden düzeltmenim. Selamlar"  Marmaris yolundaki ÂŞIKLAR YOLU fotoğraflarını gönderiyoruz ve ilgili not: "Mehmet Amca' ya Allah rahmet eylesin. Bu ağaçların altında şimdi dinleniyoruz değerli Hocam."

Ş.G. "Nail; bu vesileyle düzelteyim: 1) Balıkçı, Avusturalya' dan okaliptüs fidanı değil, tohumları getirtti. 2) Fidanlar, bataklık kurutmak için değil, yeni açılan yolu korumak için dikildi. 3) Her yetişkin ağaç yılda 25 ton su çeker. 4) Dikim, 1938 yılında güneyde Akçapınar' dan başladı, 1940 yılında kuzeyde bitti.  (Ben 1939 doğumluyum). Bunun bütün şerefinin babama mal edilmesi hata. Babam, Gökova Muhtarı olarak emri imeceyle yerine getirmiş. (O zaman bütün Gökova havzası tek muhtarlık idi.) Başarının babama mal edilmesi benim iradem dışında." N.D." Hocam bu olayın öyküsünü-sanırım İzmirli- bir yazardan alıp gazetemizde paylaşmıştık. Çok da beğenilmişti. Şimdi tam anımsayamıyorum ama o yazıyı da bu kitaba aldık. Selamlar." Ş.G. " Hangi öykü?"  N.D. "Ağaçlı yolun öyküsü. O yazan kişiyi aradımsa da bulamadım. Ben yazıya bir bakıp kişinin adını size vereyim. Hatta yazının tümünü de size atabilirim." Ş.G. "Doğru. Bunu öykü olarak yayınlayan Sedat KAYA."  N.D. "Doru, Sedat KAYA' dan almıştım. Selamlar, İyi akşamlar." Ş.G. "Kendisi benim İletişim Fak. den öğrencim. Bana sınırsız sevgi ve saygısı vardır. " N.D. "Tamam Hocam."  23 Haziran Ş.G. "Kadyanda yazını şimdi okudum. Adı, Hititçe "Buğdaylı" diye açıklansa da aslında "Kadys halkı tapınıcısı". Ayrıca: Bitkisel varlık, "Flora", Türkçesi "Bitey";  hayvansal varlık, "Fauna", Türkçesi "Direy"." N.D. "Tamam Hocam." Ş.G. "Nail; antik kent isimleri için tek referans kaynağı, Prof. Dr. Bilge UMAR "Türkiye' deki Tarihsel Adlar" (TTA). N.D. "Tamam Hocam" Yazınızı Devrim' de okudum. Sağ olun." Ş.G. "Nail; Devrim bana birkaç gün sonra geliyor; hangi yazımı okudun?" Merhaba!" N.D. " GÂVUR İZMİR, öncekileri de." Ş.G. "Evet, o yazım büyük ilgi devşirdi." N.D. "Tebrik ederiz Hocam."  27 Haziran. N.D. "Hocam, bize gazete gelmiyor, İnt. ten izliyoruz." 28 Haziran. N.D. "Hocam, gelişinizde bize bir "SÖYLENCE" kitabınızdan getirebilirseniz çok memnun olacağız. Saygılar."  Ş.G. "Bende bir tane kaldı. Bulanlar İNT. ten veya İzmir' de Yakın Kitabevinde bulunuyor. Aynur' lu Nail; "Çocuklara ve Gençlere Anadolu Söylenceleri"  kitabımı Muğla BB' den ücretsiz alabilirsin. Basın Hİ Md. Taner YİĞİT' e selamımla (öbür kitaplarımı Aynur Sultan için)" Muğla BB; Muğla Tarihi, Olmaca, Oktay Akbal, Muğla Turizmi, Çocuklara. Bitkilerin Aşkı. Menteşe Belediyesi "Sarı Yasemin, Güneş Gülleri.(Hepsi ücretsiz). Menteşe Hİ Müdürü Hatice KARACA." N.D. "Tamam Hocam, Muğla' ya gittiğimizde alalım. Sarı Yasemin' i sizden imzalı almıştık."

Bu arada lise yıllarında yaptığımız okul gezilerinden birinde 5-6 metrelik yivli bir sütun üzerine çıkıp en tepesine de oturup çektirdiğim fotoğrafı gönderiyoruz Hocama. Çünkü bu sütunu Priene'de sanıyordum. Ama oraya gittiğimde bir türlü bu sütunu bulamadım. Ayrıca başka antik kentlerde de bulamadım. " Bunu bilse bilse Şadan Hocam bilir" diyerek O' na soruyoruz. N.D. "Günaydın Şadan Hocam. Bu sütunların Priene' de olduğunu sanıyordum. Ama geçen gün gezdik, orada bulamadık. Lisede öğrenci iken çekilmiştim. Ege' deki tüm antik kentleri araştırdım bulamadım. Neresidir burası? Yoksa sonradan değişti mi? Selamlar AYNUR'LU Nail."  Ş.D. "Kim bu sütun üstündeki heykel? Dilerim hep orada kalır. Bu kolonlar, Pergamon(Bergama) Akropolisi en yüksekteki İmp. Traianus (Trayan) tapınağına ait. Birkaç yıl önce restore edilerek, Kaletepe'ninde taç gibi oldu. (Ayrıntı, 'Uygarlığın Özeti  Bergama' kitabımda var; bu kitabım çok ödül aldı." N.D." Tamam Hocam, son anda düşündüm. Bunu bilse bilse Şadan Hocam bilir dedim. Bu antik kentleri teker teker gidip yazıyoruz. Görüşmek üzere AYNUR'LU Nail. Selamlar."  Ş.G. "Fırsat bulursan Muğla' da Eutenna, Euromos, İassos, İdyma, Kedeai, Keramos,Telmessos, Letoon, Mylass, Amosile Knidos' u yaz." N.D." Hocam, bunların çoğunu gezip yazdık. Geçen hafta Milet, Prien, Magnesia yaptık. Haftaya da nasipse LAODİKYA yapacağız. Selamlar." Ş.G. "Bu yazdıkların Muğla' da değil, ilk üçü Aydın'da, sonuncusu Denizli'de. Ayrıca hepsini yanlış yazmışsın; hepsini!. Sen sormadan düzelteyim: Milet(os), Priene, Magnesia ad Maeandrum; Laodikeia. Muğla' da TLOS çok önemli. Tarihte "Tloslu Kadın" diye söz var. Tlos, Seydikemer Döğer Köyünde; yeni kazı yapılıyor."  N.D. "Bunların hemen hepsini gezdik, yazdık. Ama benim burada acele ile yazdığım gibi değil. Belgelerde orijinali neyse o. Devrimin arşivinde bu yazıların çoğu duruyor. Oradan görebilirsiniz. Pazara gidip geldik de aceleyle çiziktirdim. Onların (sabah yazdıklarımın) bilimsel değeri yok. Onları karalama olarak görün.  Pazardan, sıcaktan geldik de. Tlos çok önemli ve ilginç. Xantos bir başka âlem. Patara bir cennet, Aspendos ona keza. Hocam, buradaki yanlışlar gazete yazılarında yer almaz. Bunlar ezbere." Ş.G. Xanthos, Patara, Aspendos Antalya' da. Sana Bilge UMAR' ın Türkiye'deki Tarihsel Adlar kitabı lazım değil, elzem." N.D. "Tamam Hocam, kesin alacağız. Hocam, sonuç olarak ben sözlüden kaldım mı? Kanaat notunuz var mı? " Ş.G. "Olağanüstü ilgilisin; Aynur'un nurlu yüzü ve lojistik desteğiyle utku(zafer) için hedef küçült; vatanı cebine doldurmak isteme. Ben, 40 yıl bölgesel rehber olduktan sonra Türkiye Rehberi oldum. Senin için kanaat notum 10(on)."  Şadan Hocam ile söyleşimiz sürüyor. Gelecek yazılarda görüşmek umuduyla.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI