AFET TOPLANMA ALANLARI

                  AFET TOPLANMA ALANLARI

   Körfez depreminin son yıldönümünde, depremle ilgili bir yazıda EVİNİZE EN YAKIN AFET SONRASI TOPLANMA ALANNININ NEREDE OLDUĞUNU BİLİYORMUSUN diye bir soru yer almıştı. Depremi önlemek mümkün değil ama onun yapacağı yıkımları en aza indirmek mümkündür. En azından geriye kalanların barınma beslenme ve öteki ihtiyaçlarını karşılayacak önlemlerin ,yaraları biraz olsun saracağını söyleyebiliriz .Afetten sağ kalanların sığınabileceği yerlerin yapılması gerektiğini ve herkesin evine en yakın yerdeki bu toplanma alanlarının bilmesi gerekirmiş..

    Ülkemizde böyle alanların varlığını kim biliyor acaba? yani devletin hazırladığı Afet toplanma alanlarının olup olmadığını bilen var mı aramızda?

Örneğin Menteşede böyle bir yer bulunuyor mu/Böyle bir yerin hazırlanmasını sağlayacak hangi birimler var acaba/Bu birimlerde görevli olanlar kendileri görevli olduklarını biliyorlar mı?

    Körfez depremi sırasında bir okul  müdürü  arkadaş  anlatmıştı..

Deprem gece yanrısınhdan sonra olmuştu.

Sabah ortalığı toplarken ve düzenlemeye çalışırken kaymakamlıktan çağrıldığımı öğrendim.Oraya vardığımda birkaç arkadaş ve kaymakamımız bir masanın etrafında oturmuştu.Meğer  masanın adı KRİZ MASASI imiş ve benim de burada görevim varmış.. İlk kez böyle bir görevim olduğunu öğrendim. Kriz masası denilen masada sadece birkaç kağıt parçası vardı. Yani adı büyüktü ama hiç mi hiç işlevi yoktu bu masanın.Çünkü bizler toplum olarak son anda kendimizi bir görevin içinde bulmaya alışığız. Hata görevimizin ne olduğunu bilmeden masaya geliyoruz..

    Kriz masaları felaketler sırasında ihtiyaç duyulan hizmetlerin gerçekleşmesi için oluşturulur. Afetlerin yol açtığı ihtiyaçların bir şekilde giderilmesine yardımcı olmak için oluşturulur.. Bizde bunun için değil sadece adı olsun diye oluşturulur genellikle. Hata burada kimlerin görevli olduklarını bile önceden bilmeyiz.

Kendimizin görevini bile..

    Birinci körfez savaşı sırasında ilginç örnekler  sergilenmişti  Tıpkı   kriz masalarına benzer görüntüler ortaya çıkmıştı. Ulusal alanda yayın yapan en büyük gazetelerin birinde  çıkmıştı..Bir gazeteci   SIĞINIAĞA GİDER diye gösteren oku izlemiş. Gittiği yer ise bir demiryolu köprüsünün altı imiş.. Bu köprünün önü ve arkası naylonla kapalı imiş. Haberde bunun göstermelik bir sığınak olduğu yazılıyordu.Benzer bir görüntüyü okullarda çok yaşamıştık o zamanları..

    Sanırım Afet toplanma alanları  da böyle bir görüntü sergileyecektir.

Çünkü büyük kentlerde bunun için ayrılmış alanların  binalarla doldurulduğunu okuyoruz sık sık.Bu boş alanlar birilerine rant yaratmak için kullanılmış. Ama şekilde mutlaka bir kağıt üstünde bu alanlar vardır.

İşe yarayacak mı dersiniz?

 Merak ettiniz mi hiç? Kentimizde böyle ayrılmış bir    yer var mı?

Burada olası bir ihtiyaç durumunda kaç kişinin bakımı sağlanacaktır?

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI