MECLİSİN ÖTELENDİĞİ DEMOKRASİ VAR MIDIR?

 

 

                          MECLİSİN  ÖTELENDİĞİ   DEMOKRASİ  VAR MIDIR?

 Meclisin işletilmediği,meclisin şekil olarak kaldığı bir demokrasi anlayışı olabilir mi  acaba?

Meclisinden korkan,kaçan bir anlayışta demokrasiyi nereye koyacağız?

Meclisine işlerlik ve öncelik kazandırmayan bir yaklaşım hukuk devletinde yer alabilir mi? Karar ve uygulamalarında meclisin önüne geçen bir anlayışın demokrasi ve hukuk içindeki yeri nedir acaba?

Demokrasinin temeli meclislerin varlığı ve çalışmalarıdır.Tüm sorunların çözümünü meclislerde arayan anlayıştır.Memleketin temel sorunlarını meclisinde görüştürmeyen Kaçıran ir anlayışa nasıl demokrasiden yana diyeceğiz?

     Çünkü demokrasi ve hukuk anlayışları her toplumda barınan yaklaşımlar değildir.Böyle olsaydı zaten en ilkel toplumlarda bile demokrasilerden söz edebilirdik.Hukuk ve demokrasi ancak belli toplumların yönetim şekli dir.Hukuk devleti de her devlet şeklinin değil ancak demokratik devlet anlayışında olabilir

  Demokrasi ve hukukun olabilmesi için toplumların belli ekonomik gelişmeleri yaşamış olmaları gerekir.Çünkü ancak bu durumlarda toplumlar demokrasi ve hukuk taleplerini dile gtirebilir.

   Feodal toplumların yıkılmasını getirin neydi?  Kapitalizmin gelişebilmek için kendine toplumda yer bulma talebinin olmasıydı .Toplumda Yer bulabilmek için fodalizmle savaşmak zorundaydı.Feodalizmin izin vermediği bir ortamdan  alıkonulması gerekirdi.Bunun için özgürlok gibi hukuk gibi düşüncelerin toplumda yer bulması ve ses  getirmesi  gerekirdi.Fodal beylerin mutlak egemenlik anlayışının kırılması,düzende kapitalizme alan açılması gerekirdi  Yani feodalitenin mutlaklığını kıracak bir yapılanma olması veg etirilmesi gerekirdi.Hukuk ve demokrasi bu koşullarda ortaya çıkıyordu.

   Her toplumun hukuk ve demokrasiye ihtiyacı yoktur.Feodal toplumlar,teokratik toplumlar,baskıya dayalı yönetim anlayışının egemen olduğu toplumlar,laikliği benimsememiş toplumlar..Bunlar h0ukuk ve demokrasi olmadan da yaşamlarını sürdürme eğilimindedirler.çünkü bu toplumlarda insan anlayışları çok farklıdır.Bu toplumların kültürlerinde insan birilerini kuludur daime.Bağımsızlığını kazanmış BİREY  olma özellikleri elinden alınmış bir varlıktır bu toplumların insanı.Biat ve itaat koşullandırılmasıyla davranmak zorunda kalan insanların he hak ne özgürlük ne hukuk ve demokrasi istekleri olabilir.Çünkü biat v e itaat anlayışında kendini insan değil  kulu olduklarının bir hizmetkarı olarak görür insanlar.böyle olunca demokrasi talepleri hiç yoktur.Çünkü onlara bir şey vermez bu talepler..

   Demokrasinin olmazsa olmazlarından biri anlayış,saygı ve hoş görüdür.Kul mantığında ise bunların hiç birine izin yoktur   Onun içindir ki bu gün hiçbir dinci toplumda demokrasi anlayışı yoktur.

   Zaman zaman meclisin devre dışı bırakılmak istendiği örnekleri  çıkıyor önümüze. En büyük gerekçesi bunun hızlı karar alınması olmaktadır.Bu bir yutturmacadır sadece. Çünkü  savaş koşullarında bile Atatürk meclise önem vermişti.. Hızlı karar almanı da koşulları bellidir demokrasilerde.

 

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI