Rengi, tadı, aroması ve geleneksel üretim yöntemiyle 'Altın Susam' olarak adlandırılan Gökova Susamı'nda yolma, istifleme, silkme ve elekle eleme işlemleri tamamlandı. Üreticiler, bu eşsiz ürünü tüketicilere ulaştırmak için son aşamaya geldi.
İHA
Gökova Körfezi'nin ünlü 'Deli Mehmet' rüzgarının iyotlu esintisi sayesinde aroması zenginleşen Gökova Susamı, Akçapınar, Akyaka, Gökova, Gökçe, Şirinköy ve Ataköy mahallelerinde yetiştiriliyor. Tamamen geleneksel yöntemlerle, makine kullanılmadan üretilen bu susam, özellikle Japonya başta olmak üzere birçok ülkede rağbet görüyor.
Yaklaşık 90 günlük bir üretim sürecinden geçen sarı susam, hem tahin ve Muğla'daki simitlerde kullanılıyor hem de Japonların meşhur suşi yemeklerinde tat verici olarak tercih ediliyor.
Üretici Mehmet Sarıoğlu, Gökova Susamı'nın yüksek yağ ve aroma oranıyla bölgedeki en kaliteli susam olduğunu belirtti. Sarıoğlu, geçen yıla göre fiyatların arttığını ve işçi bulmakta ciddi zorluk yaşadıklarını söyledi:
"Bu işi yapacak insan sayısı giderek azalıyor, biz son kuşağız. Üretim tamamen el emeği ile yapılıyor, makine kullanılmıyor. Nisan yağmurları toprağı bereketlendirdi ve bu yıl rekolte biraz daha iyi."