3,5 Yaşındaki çocuklarını kaybeden acılı aileden suç duyurusu
Muğla'nın Menteşe İlçesinde yaşayan Bolat ailesinin 3,5 yaşındaki Kuzey Efe Bolat isimli çocukları doğuştan kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi olduğu hastanede hayatını kaybetti. Arızalı kalp pili nedeniyle çocuklarının fenalaştığını iddia eden Bolat ailesi, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki kardiyolog, pili sağlayan kişi, ameliyatı gerçekleştiren doktor ve ekibinden şikayetçi oldu. Acılı anne Ayşegül Bolat, "Kalp pilinin arızalı olduğuna yönelik elimizde belge var. Bu kadar sorumsuzluk olamaz" dedi.
Altar Zeyhan
Acılı anne Ayşegül Bolat süreci şu şekilde anlattı: "Çocuğum 5 Eylül'de üçüncü ameliyatını oldu. O ameliyatta kalp ritmi düştü. Nedenini sorduk. Daha önceki ameliyatlarda böyle bir şey olmadığını söyledik. Ameliyattan sonra bize önceden bunun tespit edilememiş olabileceğini, ritim bozukluğunun ameliyatta ortaya çıktığını ve kalp pili takılması gerektiğini söylediler. Akıllı pil takacaklarını belirttiler. Bir süre bu pili bekledik. O sırada ritim bozukluğunun önüne geçilmesi için bazı ilaçlar denendi fakat etki etmedi. Ameliyattan iki hafta sonra da kalp pili takıldı" dedi.
"PİLİN ÖMRÜ 5-6 YIL DENİLDİ, PİLİN ÖMRÜNÜN 6 AY OLDUĞUNU ÖĞRENDİK"
Çocuk ameliyata girdi. Ameliyattan sonra pil doktoru size bilgi verecek dediler. İzmir'den gelen şahıs, bize doktor olduğunu söyledi. Fakat doktor değilmiş. Biyomedikal uzmanıymış. Pil ile ilgili bilgi verdi. Bu pil 5-6 yıl idare edecektir dedi. Kontrol ettiler ve orada da bir sıkıntı olmadığını söylediler. Hastaneden çıkınca 1 ay sonra eşim çocukla birlikte İstanbul'a ailesinin yanına gitti. İstanbul'da bir hastanede kontrolde pilin 6 ay ömrü kaldığını söylediler. Biz de şaşırdık, bize Muğla'da 5-6 sene demişlerdi.
"KALP PİLİNİN ARIZALI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI"
Muğla'ya geri döndüğümüzde önce kardiyolog ile görüştük. Ardından pili getiren kişi ile görüştük. Pili kontrol etti. Pilin 6 ay ömrünün kaldığını o da söyledi. Pilde bir sorun olabilir diyerek bir ayar yapacağını belirtti. Pilin ömrünü bir ayarla 1 yıla çıkardığını dile getirdi. Ben de hayati bir risk var mı diye sordum. O da Allah'ın izniyle hiçbir şey olmaz dedi. Pilin arızalı olduğu ortaya çıktı.
O günden sonra çocuğum geceleri uykusundan uyanmaya başladı. Susamaya başladı. Pil ayarı yapıldıktan 3 gün sonra çocuk fenalaştı. Evde kalbi ve solunumu durdu. Hastanede kalp masajı yapıldı. Çocuğu yoğun bakıma aldılar. 4'üncü ameliyatı yapan doktoru aradım, ben nöbet ertesi izinliyim, acilde çocuk doktorları baksınlar öncelikle' dedi bize. İlgilenmedi.
"HASTANEDEKİ İLETİŞİMSİZLİK BİZİ ÇOK MAĞDUR ETTİ"
Biz çocuğun bu durumunun nedenini sorduk. Önce epilepsi dediler, beyin MR'ı çekmek için götürmeye kalktılar. Biz çocukta kalp pili var MR'a girmesi yasak dedik. Sonra tomografi çekildi. Hastanedeki bu iletişimsizlik bizi çok mağdur etti. Biz demesek neler olacaktı kim bilir. Tomografi sonucunun normal olduğunu söylediler. Özellikle çocuğun kalp pilinin ayarının yapıldığı, bu nedenle olabileceğini defalarca dile getirdim. Tamam diyerek bizi dışarı çıkardılar ama pili getiren adamı bence aramadılar. Biz dışarıda bekledik. Eşim pili getiren kişiyi aradı ve hastaneyi arayarak bilgi vermesini istedi. Adam bize, 'ben hastanede kimseye ulaşamıyorum' dedi. Biz kendi telefonumuzdan arayarak telefonu yoğun bakımdaki doktora verdik. Ne konuştular bilmiyorum. Sabah 07.15'te beni aradılar. Çocuğun kalbinin durduğunu söylediler. Sonra bize başınız sağolsun dediler."