Veli-Der Öğrenci Veli Derneği Muğla Şubesi, çocukların laik, kamusal ve bilimsel eğitim hakkı ile eğitim emekçilerinin hakları için verdiği mücadeleyi sürdürüyor. Şubenin 4. Olağan Genel Kurulu sonucunda, Funda Karadağ Dural başkan seçildi. Dilek Gedik, Deniz Çalışkanlar, Güllü İpek ve Özlem Alkurt Zencir de yönetim kurulunu oluşturdu.
Haber Merkezi
Yarıyıl tatili öncesi dernek tarafından 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı 1. Dönem raporu yayımlandı. Raporda şu ifadelere yer verildi: "Örgün eğitim dışına çıkan öğrenci sayısındaki artışın durdurulması ve ayrılan öğrencilerin geri dönüşünün sağlanması gerekmektedir için acil kamusal önlemler alınması gerekmektedir. Yoksulluk sınırı altında geliri olan tüm ebeveynlerin çocuklarına her ay düzenli maddi eğitim desteği sağlanmalıdır. Ücretsiz okul yemeği, ücretsiz temiz içme suyu yaşama geçirilmeli, okula ulaşım tüm çocuklar için ücretsiz sağlanmalıdır.
Artarak devam eden ikili eğitim sorunu için çocukların eşit ve nitelikli eğitim hakkı açısından yeterli okul inşası planlanmalı, hayata geçirilmeli, tercih edilmeyen okul türleri akademik eğitim veren okullara dönüştürülmelidir. Eğitime ayrılan bütçe güncellenmeli, eğitime yeterli bütçe ayrılmalıdır.
Tasarruf gerekçesi ile kamusal eğitim hakkının ihlali olan tüm uygulamalar geri çekilmelidir. Okul yemeği ve temiz suya erişim de tüm çocukların kamusal hakkıdır. Ücretsiz okul yemeği programı ve su tüm çocuklar için acilen hayata geçirilmelidir.
Okul öncesi eğitim haktır. Parasız ve zorunlu olmalıdır. Zorunlu imam hatipleştirme ve zorunlu meslek liselileştirme politikalarına son verilmelidir. Her öğrencinin istediği okulda, okul türünde eğitim görme hakkı vardır. Proje okulları eğitimin eşitlik ilkesini, kamusal eğitim ilkelerini ortadan kaldırmaktadır. Proje okul uygulamasına son verilmelidir. Tasarruf gerekçesi ile taşımalı eğitime getirilen sınırlamalar kaldırılmalı, kırsal kesimde kapatılan okullar yeniden açılmalıdır.
MESEM (Mesleki eğitim merkezleri) sonlandırılmalı, ücret olarak verilen rakamlar çocuklara burs olarak verilmelidir. Vakıflara, derneklere, tarikatlara, sermayeye devredilmeye çalışılan eğitimin kamusal bir hak olduğu unutulmamalı ve bu anlamda imzalanan tüm protokol ve iş birlikleri iptal edilmelidir. Seçmeli adıyla zorunlu dini içerikli ders dayatmasına son verilmelidir. Dört yeni okul modeli ve mesleki ve teknik eğitim politika belgesi uygulamaları sonlandırılmalıdır. Yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Özel öğretim kurumları yönetmeliği ile eğitimde piyasalaştırma adımlarına son verilmelidir. Özel okullar kamulaştırılmalı, sermayeye, özel okul sahiplerine, vakıf, dernek adı altındaki yapılara aktarılan kaynaklar kamusal eğitim için kullanılmalıdır. Çocuklarımızın fiziksel, zihinsel gelişimi için, her günü karanlıkta güvenlik kaygısı ile yaşamamaları için kalıcı yaz saati uygulamasına son verilmelidir. Çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkı için yeterli öğretmen ataması yapılmalı, öğretmenlerin hakları güçlendirilmelidir."
VELİ-DER, bu sorunlar çerçevesinde tüm velileri ve laik, kamusal eğitim hakkını savunan herkesi, eğitim hakkı mücadelesini güçlendirmeye çağırıyor. Şube, bu mücadeleyi ülkenin her köşesinde bir araya gelerek kazanacaklarını belirtiyor.