Girgin bakana 'Yangın uçaklarına neden para ayrılmıyor' diye sordu


Marmaris'te yürekleri dağlayan yangın sırasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde hareketli saatler yaşandı. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ek Bütçe Görüşmelerine katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yi CHP Milletvekilleri ellerinde "Kur Korumalıya Para Var, Yangın Uçağına Yok" yazılı pankartlarla karşıladı.

Haber Merkezi

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Bakan Nebati'ye: "Kur korumalı mevduata 40 milyar ayrılıyor. Yangın uçaklarına neden para ayrılmıyor Sayın Bakan? Marmaris yanıyor!" diye isyan etti.

Bakan Komisyon'a gelmeden önce, CHP'li vekiller ile AKP'li vekiller arasında tartışma yaşandı. Girgin "Geçen yıl sadece Muğla'da 67 bin hektar orman yandı, hiç mi ders çıkarmadınız? 1 trilyon 80 milyar lira ek bütçe getiriyorsunuz ama Orman Genel Müdürlüğü'ne ek bütçede 5 kuruş ayırmıyorsunuz. Gece görüşlü helikopter 4 Temmuz'da gelecekmiş, 4 Temmuza kadar ormanların yanmasını mı seyredeceğiz?" diyerek tepkisini dile getirdi.

KOMİSYONDA CHP'NİN YANGIN UÇAKLARINA ÖDENEK AYRILSIN ÖNERGESİ

AKP-MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Bütçe görüşmeleri sürerken CHP'li vekiller, "Türkiye'nin son iki gündür gündemini işgal eden Marmaris'te çıkan orman yangını nedeniyle Orman Genel Müdürlüğünün yangına karşı hazırlıksız yakalandığı anlaşılmıştır" diyerek kur korumalı mevduattan kesinti yapılıp, yangınla mücadele için hava taşıtı almak amacıyla ödenek ayrılması için önerge verdi. Önergede şu ifadeler yer aldı: "Kur Korumalı Mevduat için Hâzineden ayrılan 40 milyar TL'lik kaynaktan 5 milyar TL kesinti yapılarak bu tutarın Orman Yangınlarıyla Mücadele için hava taşıtı alınmasını sağlamak üzere Orman Genel Müdürlüğü bütçesine ek ödenek konulması amacıyla bu önerge verilmektedir."

Önerge hakkında konuşma yapan Girgin şunları söyledi:

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN HAFIZASINI SİYASİ SAİKLERLE YOK ETTİNİZ!

"Orman Genel Müdürlüğünün değerli bir hafızası var, siyasi saiklerle bu hafızayı yok ettiğiniz için yangınları söndüremiyorsunuz. On yıl önce Bakanlığın üzerinden ancak uzmanlar tarafından uygun görülmediği için alınmayan uçaklar geçen yıl sonbaharda kiralandı. Bu on uçak ülkemiz coğrafi koşullarına uygun değildir. Geçen sene 100 litre eksik bahanesiyle, siyasi saiklerle uçurulmayan fakat şu anda yangına müdahale eden uçaklar Türk Hava Kurumu uçaklarıdır. Bakanlık bütün uzmanları, alandaki sendikaların, orman köylülerinin ve yerel yönetimlerin uyarılarına kulaklarını tıkamamış olsaydı çoktan bu Türk Hava Kurumu uçaklarına benzer uçakların artırılmasını sağlamış olacaktık.

Dolayısıyla önergemizle, mevduat ve katılma hesaplarının kur artışlarına karşı korunmasına ilişkin olarak ayrılan 40 milyar TL'lik ödeneğin 5 milyar lirasının yangında müdahale için, hava taşıtı alınması için değerlendirilmesini talep ediyoruz."

 

 

 

DİĞER HABERLER