İki gün sürecek Uluslararası Susuz Peyzaj Çalıştayı başladı
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Serbest Mimarlar Derneği ile MUSKİ tarafından düzenlenen 'İklim Değişikliğine Uyumda Uluslararası Susuz Peyzaj Çalıştay'ı 13 Ocak Pazartesi öğlen saatlerinde başladı. Menteşe'deki Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi'nde iki gün sürecek çalıştayın açılışında konuşan Başkan Ahmet Aras, "Muğla'da her sivil toplum kuruluşu ile işbirliği yapmaya, projeleri sahiplenmeye hazırız. Su krizinin en çok yaşandığı bölgelerden birindeyiz. Bölgemizde atacağımız adımlarla bir nebze olsun halkımızın bu süreçten daha az etkilenmesini sağlayabiliriz. En azından küresel önlemler alınıncaya kadar olumsuz etkiyi geciktirebiliriz. Teknolojik gelişmelerin getirdiği olumsuzlukları şu kısacık ömrümüzde biz gördük. Doğa varsa biz varız. Doğa yoksa biz de yokuz" dedi.
"MUĞLA'DA SUYUN YARISI YOLDA KAYBOLUYOR"
Aras, "Ekosisteme zarar verecek her türlü müdahaleyi terketmek zorundayız. Bu toplantı Muğla'da bir ilk olacak. Bu gibi toplantıları yapmaya devam edeceğiz. Her konuda sorunları masaya yatıracağız. Deniz kirliliğini, depremi, ulaşımı vb konuları konuşacağız. Geçtiğimiz yıl en kurak il Muğla'ydı. Su arzı konusunda ciddi problemlerimiz var. Muğla'da su kayıp kaçak yüzde 50'nin üzerinde. Suyu iletirken bulduğumuz suyun yarısı yolda kayboluyor. Ne kadar büyük bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu görmemiz gerekiyor. Ana isale hatları ve depolardaki sorunlar gibi bir çok sebep sayabiliriz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Mumcular Barajı'nda şuan doluluk yüzde 6, Geyik Barajı yüzde 7, Marmaris Atatürk Barajı yüzde 49, Akgedik Barajı yüzde 48. Yeraltı sularımız azaldı. Alternatif yöntemler bulmamız gerekiyor. Denizden arıtma alternatifini devreye sokmalıyız. Merkezi hükümetin de bu konuda daha çok gecikmeden adımlar atması gerekiyor" diye konuştu.
ŞENGÜL: "BÜTÇEMİZ YÜZDE 70 ORANINDA ARTTI"
MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül ise, "Muğla olağanüstü kuraklık yaşıyor. Günümüz dünyası iklim krizini çok boyutlu yaşıyor. Bu süreçte işbirliği ve ortak akılla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Suya erişim haktır. Bu kapsamda bilimsel verilerle, alanında uzman ekiplerimizle çalışıyoruz. Dünya Kenti Muğla hedefi ile ilk etapta bütçemizi yüzde 70 otranında artırdık. Yatırıma ayrılan para, iki kat artmış oldu. Menteşe ve Ortaca'daki su kesintilerini ortadan kaldırdık. Bodrum'da su kesintileri yüzde 70 oranında azaldı. Arızalara müdahale süremiz 1,5 saatten 45 dakikaya inmiş durumda. Bugün burada susuz peyzaj konusunu ele alacağız. Sürdürülebilir çözümler üretmek için bir araya geldik" diyerek yapılan yatırımları anlattı.
Muğla Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Meral Oğuz Bol, "Susuz peyzaj, sadece Muğla değil, ülkemiz ve dünya için çok önemli. İklim krizini yaşadığımız bu süreçte doğru stratejiler üretmemiz gerekiyor. Çalıştayımızda bilimsel bilgi ile pratiği bir araya getirerek yaratıcı çözümler üretmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Altar Zeyhan