Kıyı işgaline karşı eylem yapan yurttaşların yargılandığı davada beraat kararı:

 "Tüm işgaller kaldırılıncaya kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz"

 

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesindeki olan Akyaka Orman Kampı'nda, Muğla Vakfı'nın işletmesinin kıyı ve piknik alanını yurttaşların kullanımına kapatacak şeklide şezlonglarla doldurması üzerine yurttaşlar iki yıl önce eylem yapmıştı. Eylem yapan yurttaşlar arasından üç kişiye karşı açılan davada beraat kararı çıktı.

Haber Merkezi

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi'ndeki "A Tipi Mesire Alanı" olan Akyaka Orman Kampı'nda, Muğla Vakfı'nın işletmesinin kıyı ve piknik alanını yurttaşların kullanımına kapatacak şeklide şezlonglarla doldurması üzerine yurttaşlar eylem yapmıştı.

Eylemin ardından yurttaşlar kamuya ait alanların halkın ücretsiz kullanımına kapatıldığı gerekçesi ile sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Muğla Vakfı ise eylemler sırasında şezlongların kırıldığını ve çalışma hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle eylem katılanlar arasından üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Yargılama sürecinde ilk duruşma 27 Eylül, ikinci duruşma ise 8 Kasım 2023 tarihinde Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşmişti. Davanın karar duruşması bugün (22 Mart) Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme heyeti; sanıklar Alp Serdar Denktaş, Türkan Denktaş ve Emine Dayıoğlu'nun beraatine istinaf yolu açık olmak üzere karar verdi. Kararda savcının mütalaası ile uyumlu olarak, yüklenen suç açısından sanıkların kasıtlı bir eyleminin bulunmadığı ve suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı söylendi.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi'nden Serdar Denktaş, karara ilişkin yaptığı açıklamada, kıyı işgallerine karşı yürütülen mücadelenin bir örneğinin de Akyaka'da olduğuna dikkat çekti ve süreci şu şekilde anlattı: "İki yıl önce Muğla Vakfı'nın işlettiği Akyaka Orman Kampı'nda kıyı ve piknik alanlarını şezlonglarla kaplayarak yurttaşların kıyı ve piknik alanlarını serbestçe kullanmasını engelleyerek ticari kullanım alanına dönüştürmesine karşı Akyakalılar olarak protesto eylemleri gerçekleştirmiştik. Bu eylemlerimiz tamamen barışçıl ve anayasal haklarımızın kullanılması çerçevesinde olmasına karşın işletmeci tarafından güya ticari faaliyetlerini engellediğimiz ve şezlonglarını kırdığımız gerekçesi ile hakkımızda suç duyurusunda bulunulmuştu."

"PROTESTOLARIN ANAYASAL HAK OLDUĞU İFADE EDİLDİ"

Karar ile yurttaşların kıyılardan yararlanmalarının anayasal ve yasal hak olduğunun kesinleştiğini söyleyen Denktaş, "Kamusal alanların işletilmesi için yapılan kira sözleşmelerinin işletmeciye 'yurttaşların kamusal haklarını ortadan kaldırma' hakkı vermediği, buna karşı yapılan protestoların da yine anayasal hak olduğu ifade edildi" dedi.

 

 

DİĞER HABERLER