Limak-İC Holding'ten skandal mektup: Para ve zeytinlikleri istediler


Limak-İC Holding'in Akbelen Ormanı ile ilgili iktidara skandal bir mektup gönderdiği ortaya çıktı. Mektupta, "Direniş ve davalardan zarara uğradık. Zeytinlikler de verilmiyor. Bunlar olmazsa işi bırakırız" resti çekildi. İlgili kamu kurumları talebi yersiz buldu. Ama iktidar, zeytinlikleri de kapsayan bölge için hem kamu yararı kararı aldı, hem de şirketlere aktarılacak kamu kaynağını yüzde 50 artırdı.

Haber Merkezi

Gazeteci Bahadır Özgür, Gazete Duvar'da kaleme aldığı yazısında, Limak-IC Holding ortaklığının katlettiği Akbelen Ormanı için iktidara bir mektup yazdığını ortaya çıkardı. Yaşanan davalar ve direnişler sebebiyle zarara uğradığını ifade eden ortaklar, zararın giderilmesini talep etti. Zeytinlik alanlar kendilerine verilmezse üretimi sonlandıracaklarına dair rest çeken mektup sahipleri, ilgili kamu kurumları tarafından kabul görmedi. İktidar ise şirketin hem zeytinlikleri gasp etmesine hem de milyonlarca liralık kamu kaynağının firmalara aktarılmasına izin verecek hamlelerde bulundu. Uzun bir süredir ormandaki katliamı engellemek adına direnen gönüllüler ve yöre halkı kamuoyundan büyük destek görmeye devam ediyor.

NELER OLDU VE MEKTUBUN DETAYLARINDA NE VAR?

2024'ün Haziran ayında Akbelen bölgesinde Limak ve IC Holding'in ortağı olduğu YK Enerji, faaliyetlerini bir anda durdurma kararı aldı. Olayın neden yaşandığını bürokrasiden sızan bir mektup ortaya çıkardı. Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür'ün haberine göre, YK Enerji tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na 'Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerine İlişkin Yaşanan Hukuki ve Fiili İmkansızlıklar' başlığıyla bir mektup gönderildi.

Mektubun detaylarında; Maden sahasının bir bölümünün 'zeytincilik mevzuatı nedeniyle kamulaştırılamadığı' ve Akbelen Ormanı için tanınan 'ağaç kesme iznine karşı açılan dava ile Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri'nin çevre izin ve lisanslarının iptali talebiyle açılan davalar sebebiyle ek maliyetler çıktığı' yer alıyordu. Mektubun devamında YK Enerji, bu sebeplerden dolayı sözleşme yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini öne sürüyordu.

Şirketten gelen talepler arasında 'azami uzlaştırma fiyat mekanizmasının' revize edilmesi de yer aldı. Tüm bu istekleri hakkında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, EÜAŞ, EPDK ile toplantı düzenlemek isteyen şirkete EÜAŞ ve Özelleştirme İdaresi'nin sözleşme kapsamında üzerlerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirdikleri tespit edildi yönünde bir geribildirim yapıldı. EPDK'ya da gönderilen mektubun, kurulma ilgisi yoktu.

NE OLDU?

16 Temmuz 2024'de Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından Akbelen bölgesindeki yerler de dahil 242 bin 40 dönümlük alan için 'kamu yararı kararı' alındı. Bu alanlarda zeytinli tarım arazileri, yerleşim yerleri, tarım arazileri ve zeytinlikler yer alıyor.

Tüm bu hızlı kamulaştırma işlemlerinin ardından iktidar tarafından bir de şirketin zararının karşılanmasını istemesi talebine dair bir adım atıldı. 25 Temmuz 2024 günü Resmi Gazete'de Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Yönetmeliğe eklenen geçici 2'inci maddede şu ifadelere yer verildi: "Kapasite mekanizması için 2024 yılı içerisinde ek bütçe tahsis edilmesi halinde, tahsis edilen bütçenin tamamı yerli kömür ve doğalgaz santrallerine dağıtılacaktır."

Eklenen bu ek madde ile sabit maliyet bileşeninde yerli kömür için 150 liralık bir yükseltme yapıldı. Yüzde 50 oranında yapılan bu artış ile milyonlarca liralık ek kamu kaynağının Limak-IC Holding bünyesine aktarılmasının önü açıldı.

DİĞER HABERLER