Marmaris'te Sinpaş/Kızılbük projesinde keşif yapıldı
Muğla-Marmaris ilçesindeki Kızılkum Koyu'nda, Sinpaş/Kızılbük GYO'nun otel ve devremülk projesine verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Keşif sırasında yurttaşların ve gazetecilerin beyanları dinlemesi engellenmeye çalışıldı.
Haber Merkezi
Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Kızılkum Koyu'nda Sinpaş Holding'in iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) A.Ş'nin Marmaris Milli Parkı'nda yapmak istediği otel ve devremülk projesine 10 Mart 2023'te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verdi. Daha sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmarisliler projenin ekolojik yıkım niteliğinde olduğunu söyleyerek üç dava açtı.
Açılan davalar ise 23 Ocak'ta o dönemde hazırlanan bilirkişi raporuna dayandırılarak reddedildi. Ardından karara itiraz edildi ve süreç Danıştay'a taşındı. Danıştay ise "Yüzeysel değerlendirme ile değil gerçekçi, bilimsel, kamu yararı ve çevreyi koruyan bir rapor hazırlanmalı" diyerek dava sürecini yeniden başlattı.
GAZETECİLER VE HALK ALANA GİREMEDİ
15 Kasım'da bilirkişi keşfi yapıldı. Beyanları dinlemek isteyen Marmarisliler ve gazeteciler ise dosyada gizlilik kararı olmamasına rağmen alana alınmadı. Keşif sırasında Marmaris Millî Parkı'nda inşaat faaliyetlerinin çevreye zarar verdiği, kıyıya moloz döküldüğü ve yapılaşma izni olmayan bölgelerde çalışmalar yapıldığı tespit edildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin vekili avukat Pelin Öncel, projenin Anayasa'nın çevre koruma maddelerine aykırı olduğunu vurguladı.
Marmaris Kent Politikaları Derneği Kurucu Üyesi Halime Şaman, keşif sürecindeki ihlalleri eleştirerek, "Doğa tahrip ediliyor. Bilirkişilerin gördüklerini raporlaması yeterlidir" dedi. Şaman ayrıca ÇED süreçlerinin yetersiz denetlendiğini belirtti.
Danıştay'ın lehlerine kararı bozduğunu hatırlatan Şaman, şöyle dedi: "Muğla 2. İdare Mahkemesi'nde keşif talebiyle lehimize bozulmasına rağmen ilginç biçimde bizim dosyamızın olduğu mahkeme Büyükşehir Belediyesi'nin dosyasını bekletici sebep saydı ve şu anda bizim o davamızda herhangi bir işlem yapılamıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin davasının sonuçlanmasını bekliyoruz."
Bölgedeki denize dökülen molozdan Millî Park'taki ağaca kadar hepsinin davanın konusu olduğunu belirten Şaman, "Orada işledikleri günahın farkında oldukları için daima bir bilgi karartması yapmaya çalışmaktalar. Ruhsat iptal davasında da bilirkişi heyetinin imar planlarına, plan notlarına dikkat ederek bunu değerlendirmesine itiraz etmişlerdi ve şöyle bir değerlendirmemiz olmuştu; verilen ruhsatlar ve imar durum belgesi üst ölçekli planları, plan hiyerarşisi üzerinden bakılmayacaksa nereden sorulacak, falcıdan mı sorulacak?" diye konuştu.