Mustafa Muğlalı İş Hanı esnafı: "Dolandırıldık"
Muğla Menteşe ilçesinde bulunan Orgeneral Mustafa Muğlalı İş Hanı hakkında yıkım kararı verilmişti. Hafta sonu gerçekleştirilecek elektrik kesintisi kararı iş hanı sakinlerinin tepkisine yol açtı. Ek süre talep eden ve mağdur olduklarını belirten dükkan sahibi Avukat Muhsin Erdem, "Devletin en güvenilir kurumu olan Muğla Belediyesi ve Tapu Müdürlüğü tarafından tabiri caizse Kemal Sunal'ın Tokatçı filmindeki gibi vatandaş olarak dolandırılıp tokatlandık. Dere yatağı üzerine tapu veren, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü olup, üzerine bina yapıp satıp parasını cebine indiren de Muğla Belediyesi'dir. Yani vatandaş olarak dolandırıldık. Bunun başka açıklaması yoktur. Bu işin çözümü için Devlet yönetiminin başı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kendi belediyesi olan Ana Muhalefet Partisi Lideri Özgür Özel'den olaya el atmasını talep ediyoruz. Yoksa bu iş hayatta çözülmez" dedi.
Haber Merkezi
Hakkında yıkım kararı bulunan Orgeneral Mustafa Muğlalı İşhanı'na yıkım kararı sonrası belediye tarafından, ".söz konusu riskli yapı tespiti kesinleşen taşınmazla ilgili olarak riskli yapının ivedilikle eşyadan ve insandan tahliyesinin yapılması gerekmekte olup, tebligatı müteakip 30 gün sonra taşınmazda bulunan elektrik, su ve doğalgaz bağlantılarının kapattırılacağı hususunda." yazısı asıldı.
Duruma tepki gösteren esnaf, iş hanı içerisinde açıklama yaptı. Esnaf adına açıklama yapan iş hanında kendi avukatlık bürosu da bulunan Muhsin Erdem, iş hanı yapım sürecini anlatarak, "Bu iş hanı geçmiş Muğla Belediye Başkanları Erman Şahin zamanında yapılmış ve daha sonra vatandaşa ihale yolu ile satılmıştır. Özellikle Osman Gürün zamanında belediye borçları, bu dükkanlar satılarak ödenmiştir. Muğla Belediyesinin SSK borcu karşılığı olarak da, en üst kat SSK ya devredilmiştir" dedi.
Mustafa Muğlalı İşhanı esnafı Erdoğan ve Özel'e seslendi: "Dolandırıldık"Erdem, "Şu anda devlet kurumları ile Belediye arasında tam bir bürokrasi garabeti yaşanmaktadır. Zira bu iş hanının 1494 metrekare arsası vardır. Ama şu anda tarafımıza bu iş hanının altında dere var deyip Hazine, tarafımıza Muğla Asliye Hukuk Mahkemesinde tapu iptal davası açmış durumdadır. Sorumuz şu: Bu tapuyu bize kim verdi? Bu tapu sahte mi? Tapu sahteyse zamanın Muğla Tapu Müdürlüğü yetkilileri suç işlemiştir. Tapu sahte değilse, nasıl bir karmaşa olmuştur ki, yıllar sonra bu iş hanının altından dere geçtiği akıllarına gelip, DSİ ve Hazine bu İşhanı yıkılmalıdır deyip, İş hanının tapusunun iptalini istemektedir. Bunun cevabını size bırakıyorum" diye konuştu.
İş hanının kentsel dönüşüm planına alınıp, vatandaşı mağdur etmeden yerine bina yapılıp, içindekilere de kira yardımı yapılması gerektiğini söyleyen Erdem, "Tabi ki dere yatağının üstüne bu iş hanını yapan Muğla Belediyesi, vatandaşa bu dükkanları satmış ve gelir elde etmiştir. Vatandaş elindeki birikimlerini, çoluğunun çocuğunun rızkını bu dükkanları almak için Belediyeye vermiştir. Yıllar sonra zamanın Belediye Başkanı Osman Gürün ve Bahattin Gümüş ne yapmıştır, 'Bu İşhanı başımıza bela olacak, en güzeli biz buraya çürük raporu almak için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne ihbar edelim, sonra da vatandaş bize dava açarsa en azından arsa payını öderiz, dükkan bedellerini ödemeyiz' mantığı gütmüştür. Kimsenin aklına gelmeyecek kurnazlığı düşünmüşlerdir. Zira şu anda bu iş hanı şayet çürükse ne yapılması gerekirdi? Kentsel dönüşüm planına alınıp, vatandaşa mağdur etmeden yerine bina yapılıp, içindekilere de kira yardımı yapılması gerekirdi. Ama vatandaşı kandıran ve vatandaşın arkasından iş çeviren Osman Gürün ve Bahattin Gümüş, akılları sıra kurnazlık yapıp, iş hanı yıkılma işini oldu bittiye getirmişlerdir. Çünkü Muğla Belediyesi şu anda 'İş hanı yıkılacak ama yerine size bina da yaptırmayız' diyor. Onun için bu iş hanından evine ekmek götüren tüm esnaf ve çalışanların çoluğunun çocuğunun ahı ilahi adalet olarak, bu işi buraya getiren zamanın belediye başkanları ve yöneticilerin yakasında tecelli edecektir. Çünkü belki hayatındaki tek birikimini buraya yatıran ve buradan kira getirisi ile geçinen emeklilerimiz vardır. İlahi adalet diyorum, çünkü hukuki yoldan vatandaşın hakkını alması için açacağı davalar en az 20-30 yıl gider. Bizlerin buna ömrü büyük ihtimal yetmeyecektir" dedi.
"BU KIŞ GÜNÜ BU KADAR ESNAF NEREYE GİDECEK?"
Erdem konuşmasını, "Devlet yönetiminde devamlılık esastır. Şu andaki Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Tapu Müdürlüğü yetkileri sorumluluktan kurtulamaz. Zira bu ayıplı malı yapan belediye kadar, Hazine ve Tapu da sorumludur. Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve Belediye bir araya gelip bu sorunu çözmesi gerekirken, vatandaşa yer göstermeden 'İş hanının elektriğini hafta sonu kesilecek ve burayı terk edin' demektedirler. Belki de iktidar ve ana muhalefet partisi belediyesi arasında burada bir güç kavgası vardır. Onu da bilmiyoruz. Kısacası tabiri caizse filler tepişip vatandaş arada kalmıştır. Birkaç defa Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, 'İşhanı sakinlerini mağdur etmeyeceğiz' dediyse de, şu ana kadar bir ses seda yok. Çözüm bulan da yok bize 'bir an önce gürültü patırtı yapmadan çekin gidin' diyorlar. Bu kış günü bu kadar esnaf nereye gidecek?" diyerek sürdürdü.
"DOLANDIRILIP TOKATLANDIK"
Mustafa Muğlalı İşhanı esnafı Erdoğan ve Özel'e seslendi: "Dolandırıldık"Erdem, açıklamasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özel'e seslendi. Erdem, "Kısacası Devletin en güvenilir kurumu olan Muğla Belediyesi ve Tapu Müdürlüğü tarafından tabiri caizse Kemal Sunal'ın Tokatçı filmindeki gibi vatandaş olarak dolandırılıp tokatlandık. Zira dere yatağı üzerine tapu veren, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü olup, üzerine bina yapıp satıp parasını cebine indiren de Muğla Belediyesidir. Yani vatandaş olarak dolandırıldık. Bunun başka açıklaması yoktur. Bu işin çözümü için Devlet yönetiminin başı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kendi belediyesi olan Ana Muhalefet Partisi Lideri Özgür Özel'den olaya el atmasını talep ediyoruz. Yoksa bu iş hayatta çözülmez" dedi.
NE OLMUŞTU?
Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Şeyh Mahallesi, İsmet İnönü Caddesi üzerinde, dönemin Belediye Başkanı Erman Şahin tarafından 1980 yılında yaptırılıp hizmete giren ve altından dere geçen Orgeneral Mustafa Muğlalı İşhanı'nda, daha önce iki blok halinde olan binanın birleştiği yerde çatlaklar oluşmuş ve depreme dayanıklılık testi için bazı kolonlardan örnekler alınmıştı. Binanın riskli yapı olduğu belirtilen rapora göre de yıkım kararı çıkmıştı.
Yıkım kararına tepki gösteren ve binanın güçlendirilmesini talep eden kat malikleri de karara itiraz etmişlerdi. Kat maliklerinin açtığı davalarda mahkemeden 'Yürütmeyi durdurma' kararı çıkmıştı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal geçtiğimiz günlerde iş hanı esnafı ile bir araya gelmişti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başkan Aras, "Menteşemizde bulunan Orgeneral Mustafa Muğlalı İşhanı esnafımızla bir araya geldik. İş hanının mevcut hali ve gelecek planı hakkında görüş alışverişinde bulunarak esnaf ve işyeri sahiplerimizin taleplerini dinledik" ifadelerini kullanmıştı.
Daha sonra gazetecilerle bir araya gelen Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal da iş hanı esnafının durumuna ilişkin, "Toplantıda, kiracıların yeni yerlerine taşınırken onlara kira desteğinde bulunacağımızı söyledik, mal sahiplerine de 'Yer mi istersiniz yoksa şu an ki dükkanın bedelini mi istersiniz?' diye sorduk. Birisi dedi ki 'Gayrimenkul değerlendirme uzmanı gelsin burada bedel tespiti yapsın. Ben başka bir yer istemiyorum, buranın parasını almak istiyorum' kimisi de başka dükkan istedi. Sonra belediyenin mülklerine baktık. Çok da yer yok aslında. Eski garajın orada Büyükşehir Belediyesi hizmet binası var. Onun bir kısmını ayırıp mal sahiplerine dağıtalım. Bunları konuştuk. Mal sahipleri değerlendirecek, taleplerini iletecekler. Tekrar ikinci görüşme yapılacak. Kimseyi mağdur etmeyecek bir formül için uğraşıyoruz" açıklamasını yapmıştı.