CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde engelli hakları için kanun teklifi verdi. "Yaşadığımız sorunların temelinde sosyal devletin erozyonu yer alıyor. Engelli yurttaşlarımız da bu süreçte en çok hak kaybına uğrayanlardan. Hak temelli bir sosyal devlet insanca yaşam için engellilere ve engelli bakımını üstlenenlere düzenli gelir sağlamalıdır" diyen Özcan şu açıklamalarda bulundu:
ENGELLİLER İÇİN HAK TEMELLİ SOSYAL DEVLET
Ülkemizde güçlü bir engelli hakları mücadelesi var. Bu mücadele aracılığıyla dillendirilen talepler var. Engelliler ve aileleri büyük bir özveri ile taleplerini dillendirmeye çalışıyorlar. Bu taleplerin kamusal çözümlere kavuşması için mücadele ediyorlar. Bu taleplere kulaklarını tıkamış, piyasacı, bireyci politikalarla engelli haklarını daha çok aşındıran bir iktidar var. Partimiz ise engelli örgütlerinin mücadelesini hak temelli bir sosyal devlet inşasını hedefleyen politikalarla güçlendirmeye çalışıyor. Eğitimden, kültürden, sanattan, ulaşımdan, sağlık hizmetlerinden eşit ve kapsayıcı şekilde yararlanamayan yüz binlerce engellinin gerçek sorunlarını, onlarla birlikte gündem yapmaya çabalıyor.
ENGELLİLER GEÇİNEMİYOR!
Engellilerin de engelli bakımının da en büyük sorunlarından biri toplumun tamamına yayılan yoksulluk. Evde bakım işini büyük oranda üstlenen aileler için yoksulluk var olan sorunları katmerleyen bir etmen. Buna rağmen, bugün engelli aylığı almak için hane içinde kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor. Bu büyük bir haksızlık. Yani, eğer engelli iseniz ve geliriniz, 5667 TL'den az ise, engelli aylığı alabiliyorsunuz. O da iki farklı aylık: eğer engel oranınız %40-69 arasında ise 2.797 TL, engel oranınız %70 ve üzeri ise 4.196 TL alıyorsunuz. Bu rakamların engelli bireylerimizin hayatını idame etmek için yetmeyeceği çok açık değil mi? Tek bir veri paylaşayım: DİSK'e göre, dört kişilik bir aile için açlık sınırı 20 bin TL'ye, yoksulluk sınırı 70 bin TL'ye; tek başına yaşayan bir kişi için ise yoksulluk sınırı 33 bin TL'ye yaklaştı. Kısacası engelliler geçinemiyor!
ENGELLİ BAKIMI BÜYÜK ORANDA BİR KADIN SORUNU
Engelli bakım aylığı için de durum farklı değil. Bugün, engelli bakımını üstlenen bir kişi 9.078 TL alıyor. Ancak bu kişinin aynı zamanda çalışması mümkün değil. Bu kişi çoğu zaman engellinin annesi oluyor. Kendi hayatını erteliyor. Dolayısıyla sorun toplumsal cinsiyet rolleri ile de kesişiyor. Engelli bakımını üstlenen kadınların gelecek kaygısı, anksiyete ve depresyon sıklığının daha yüksek oranlarda olduğunu gösteren araştırmalar var.
ENGELLİLERE EN AZ ASGARİ ÜCRET, BAKIMINI YAPANLARA SİGORTA HAKKI!
Biz kanun teklifimizle, başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde engelli olanlara asgari ücretin bir buçuk katı oranında, engellilere ve engelli bakım hizmetini fiilen yerine getirenlere de bir asgari ücret tutarında aylık bağlanmasını istedik. Engellinin ve bakımı gerçekleştirenin bu aylıkları alma şartını kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücret ve asgari ücretten az olacak şekilde yeniden düzenledik. Ayrıca, engelli bakımını üstlenen annenin sigortalı sayılmasını, emeklilik hakkına sahip olmasını ve sigortasının Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinden sağlanmasını istedik.
Haber Merkezi