Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan peş peşe depremlerin ardından açıklama: "Bu ilerleme 7.5 büyüklüğünde deprem üretebilir"

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan peş peşe depremlerin ardından açıklama:  "Bu ilerleme 7.5 büyüklüğünde deprem üretebilir"

AFAD verilerine göre, son günlerde Muğla'nın Menteşe ilçesinde 4.0 büyüklüğünde, Marmaris ilçesi açıklarında 4.0 ve Bodrum açıklarında ise 3.5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Bölgedeki artan sismik hareketliliği değerlendiren Prof. Dr. Ercan, önemli uyarılarda bulundu. Ercan, Ege Denizi'ndeki son depremleri değerlendirdiği açıklamasında, "Bu ilerleme, Girit-Rodos yayı bölgesinde 7.5 büyüklüğüne kadar depremler üretebilir" ifadesini kullandı.

Haber Merkezi

Ercan, bölgedeki gerilimin, er ya da geç büyük bir depreme yol açacağını belirterek,  "Afrika kıtasının, Anadolu, Ege ve Adriyatik bölgesine doğru hareket etmesi, yani kuzeye doğru ilerlemesi, Muğla'daki depremlerin temel nedeni. Afrika kıtası, güney Ege yayı olarak bilinen Mora, Girit, Rodos yayı ve Kıbrıs Yayı altından, Anadolu'yu kuzeye doğru iterek geriyor. Anadolu bu gerginlik altında sıkışıyor ve bazı bölgelerde bu sıkışıklık depremciklerle boşalıyor. Bu süreç, yaklaşık 10 milyon yıldır her yıl 3 ila 5 cm ilerleyerek devam ediyor ve gelecekte de devam edecektir" dedi.

"SON DÖNEMDEKİ SİSMİK HAREKETLİLİK GÖKOVA KIRIĞINDA YOĞUNLAŞMIŞ DURUMDA"

Ercan şöyle devam etti: "Bu hareketlilik, Girit-Rodos yayı bölgesinde 7.5 büyüklüğüne kadar büyük depremler üretme potansiyeline sahip. Bu depremler, Türkiye'nin en derin depremleri olarak bilinir. Türkiye'deki ortalama deprem derinliği 5 ila 7 kilometre civarındayken, bu tür büyük depremlerin derinliği 150 kilometreye kadar ulaşabilir.

Son dönemdeki sismik hareketlilik, Muğla'nın Ula ilçesi ile Gökova Körfezi'nin kuzey kıyısında, yani Gökova Kırığı'nda yoğunlaşmış durumda. Bu fay hattı, Ula'dan başlayıp, Gökova Termik Santrali'nin bulunduğu bölgeden Bodrum'a kadar uzanıyor. 2017'de Bodrum'da yaşanan depremler de bu fay hattı üzerinde olmuştu. Şu an bu bölge yeniden çok aktif bir durum sergiliyor ve bir 'deprem fırtınası' gözlemleniyor. Peş peşe yaşanan depremler, bu etkinliğin bir sonucu. Ancak, her deprem fırtınasından sonra büyük bir deprem olacağına dair bir kural yok. Yine de, özellikle Gökova Körfezi ve Fethiye-Marmaris arasındaki bölgede bir gerilim birikimi söz konusu ve bu gerilim, nihayetinde bir depremle sonuçlanabilir."

DİĞER HABERLER