Tabip Odası: "Çimento fabrikası halkın sağlığına, tarıma ve çevreye zararlıdır"

 

 

 

Tabip Odası: "Çimento fabrikası halkın sağlığına, tarıma ve çevreye zararlıdır"

Muğla Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından Menteşe Bayır Deştin sınırları içinde çimento fabrikası kurulması konusunda basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Bizler bu projeye izin verilmemesini istiyor, tüm kamuoyunu, temel insan hakkı olan sağlıklı bir ortamda sağlıklı yaşama haklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Haber Merkezi

Açıklamanın tamamında şu ifadeler kullanıldı: "Menteşe ilçemizde Bayır Deştin sınırında çimento fabrikası kurma girişiminin uzun yıllardan beri inatla sürdürüldüğünü; günümüzde ise Menteşe Belediye Başkanlığına yapılan ruhsat başvurusuyla ileri bir aşamaya geçildiğini hepimiz duyuyor ve biliyoruz."

" ENDİŞELİYİZ!"

"Çimento üretimi en kirletici sanayi sektörleri arasında yer almaktadır. Hava kirliliğine etkileri yönünden, tarım alanlarına etkileri yönünden, halk sağlığı ve çevreye etkileri yönünden olmak üzere içerdiği tehlike ve riskler çok yönlü ele alınmalıdır. Oluşturdukları fiziksel kirliliğin yanı sıra çevreye salacakları zehirli baca gazları ve partiküllerin doğrudan insan sağlığına olan olumsuz etkileri, tarım arazilerine - yeraltı sularına olan zararlı etkileri düşünüldüğünde bu tesislerin  geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına yol açtıkları daha belirgin anlaşılacaktır."

"ÇİMENTO FABRİKALARININ HAVA KİRLİLİĞİNE KATKISI BÜYÜKTÜR"

"Çimento fabrikalarından kaynaklanan en önemli hava kirleticileri; sülfür oksitleri, nitrojen oksit, karbon monoksit, karbon dioksit, toz ve partikül maddeler, ağır metaller olarak sıralanabilir. Dünya Sağlık Örgütü hava kirliliğini kansere yol açan etmenler listesine almış; hava kirliliğinin özellikle akciğer kanserinin nedeni olduğunu ve mesane kanseri riskini de artırdığını açıklamıştır. Çimento fabrikalarının bacalarından salınan ve havayı kirleten küçük partiküller (PM10 ve PM 2,5) hastalık ve ölümlere neden olur. Partikül miktarı artınca hastalıklar ve bunun ardından ölümlerde artışlar da kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca çimento fabrikasının etkisi sadece yerel düzeyde kalmayarak ekosistem değişiklikleri, küresel ısınma, asit yağmurları gibi küresel düzeyde de etkili olacaktır. Paris İklim anlaşmasına imza koyduğumuz bu süreçte insan kaynaklı sera gazı oluşumunda çimento fabrikalarının da önemli bir payının bulunduğunu da hatırlatmak isteriz. Açığa çıkacak olan toz öncelikle tesiste çalışan işçilerin, başta solunum sistemi hastalıkları olmak üzere, çok sayıda hastalığa yakalanmaları konusunda risk yaratacaktır. Bunun paralelinde Bayır mahallesi ve tesis civarında olan yerleşim alanları da aynı riske maruz kalacaklardır."

 "HALKIN SAĞLIĞININ HİÇE SAYILMASINA GÖZ YUMAMAYIZ"

"Değerli halkımız bilmelidir ki; çimento fabrikası ham madde ve su kullanarak yarattığı kirliliğin daha fazlasını havaya verecek; yaz ve kış tüm yıl boyunca şehrimizin havasını daha da kirleterek, başta tesiste çalışan işçiler ve yakın çevresindekiler olmak üzere tüm halkımızın sağlığını ve yaşamını olumsuz yönde etkileyecektir. İnsan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bu tür sanayi kuruluşlarının kurulmasında üzerine düşen yasal gereklilikleri yerine getirmeyen kurum ve kuruluşlar tarih önünde sorumluluktan kaçamayacaklardır. Muğla Tabip Odası olarak bu konudaki hassasiyetimizi sürdüreceğimizi belirtmek isteriz. Son söz olarak: Bu proje çevre ve insan sağlığı açısından tehlikelerle dolu olup önemli sağlık riskleri içermektedir. Bizler bu projeye izin verilmemesini istiyor, tüm kamuoyunu, temel insan hakkı olan sağlıklı bir ortamda sağlıklı yaşama haklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bu projeden vazgeçmeleri için çimento fabrikası yetkililerini ve diğer sorumlu kurumları uyarıyoruz. Bu projede çevre ve halkın sağlığının takipçisi ve tarafı olacağımızı bildiriyor, kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz."

 

 

DİĞER HABERLER