İZMİR'DE TARİHİ KADİFE KALEDE GEZİ

İZMİR'DE TARİHİ KADİFE KALEDE GEZİ

 

MEHMET BİLDİRİCİ

 

İzmir'de katıldığım panel ve teknik geziden sonra 27 Ekim 2019 Pazar günü İzmir'i tek başına gezmek istedim. İzmir'i önceleri defalarca gezme fırsatım olmuştu. İzmir çok tarihi bir kentti, Arkeoloji Müzesi'ni, muhteşem Agora'yı gezmiştim. Gezeceğim yerler tarihi olmalıydı. Son zamanlarda gazetelerde Agora civarında Kadife Kale'ye kadar olan yerlerde tarihin fışkırdığı antik İzmir ile ilgili pek çok yapının, tünellerin ortaya çıktığını okudum. O halde Kadife Kale'ye (Mount Pagos) çıkmalıydım. Öyle yaptım bir otobüse atladım fakir yapıları geçerek Kaleye vardım.

M.Ö 333 yılında Büyük İskender İzmir'i aldığında tarihi Symrna bugünkü Bayraklı semtinde küçük bir kentti. İskender Bugünkü Pagos dağına çıkıyor. Kale yok, bugünkü İzmir ortada yok, yemyeşil denize kadar uzanan şahane bir manzara var.

İskender bir ağacın altına uykuya yatıyor, güzel uyuyor, havasını beğeniyor. Anlatılan o ki rüyasında Nemesis adlı periler görünüyor. İskender'e burada bir kent kurdurmalısın diyor. Rüyasını yorduruyor, burada bir kent kurulmasını Bayraklı'da olan İzmir'i (Symrna) buraya taşıyın diyor, İskender bir daha gelemeyecek şekilde ayrılıyor.

Ben bir kafeye oturdum. Bir çay içtim, Pagos dağını altında denize kadar uzanan şahane manzarayı 2400 yıl öncesini hayal ettim.

İskender'in ölümünden sonra burayı yöneten Lysimakhos tarafından İskender'in emri yerine getiriliyor. Şahane kale, yeni kurulan İzmir'i Akropolü olarak yapılıyor, denize kadar zaman içinde Kale eteklerine Amfi Tiyatro, tapınaklar, Agora vs.. inşa ediliyor, dünyanın incisi antik Symra ortaya çıkıyor.

Kale duruyor ama amfi tiyatro, tapınaklar ortada yok, savaşlar, zaman ve özellikle depremlerin yıkıcı etkisi ile ortadan kalkıyor. Oturduğum kafeden bu İzmir'i hayal etmeye çalıştım. Uzun uzun seyrettim.

Aradan yüzyıllar geçiyor, Symrna biz Türklerin eline geçiyor İzmir oluyor. Burada şu dikkat çekici biz Türkler kente yeni isim vermiyoruz, Symrna'yı İzmir yapıyoruz. Pagos dağında yapılan kaleye "Kadife Kale" diyoruz.

Üzücü olan şu ki bu şahane kent kalıntıları üzerine basit gecekondu tipi evler yapıyoruz. Bugün ki gerçek manzara bu. Yoksulların yaşadığı yerler

Amfi Tiyatro levhası görüyorum. Çok seviniyorum, soruyorum, evlerin altında diyorlar.

Son olarak burada geniş bir kamulaştırma olduğunu bir kısım evlerin boşaltıldığı, bir kısmının terkedildiğini görüyorum. Amfi Tiyatro bunlar altında imiş, Bu evlerin boşalacağına seviniyorum. Tabii ki burayı mesken edinmiş kişiler madur edinmemeli, başka yerlerde daha sağlıklı yerlerde yeni meskenler edinmeli biz Türkler ve uygar dünya tarihi İzmir'i (Symrna) görebilmelidir.

Son olarak da oturduğum kafeden ortaya çıkacak bu antik kentin kazı sonrası ortaya çıkacak panoramayı uzun uzun hayal ettim. Ben seksen yaşında bir kişi olarak bunu göreceğimi sanmıyorum. Gelecek kuşakların bunu gerçekleştireceğine ve dünyaya işte antik İzmir buydu diyeceklerine tüm kalbimle inanıyorum. Yazıma Kadife Kaleden iki fotoğraf eklenmiştir.

 

2 Ek

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI