TARIMA DESTEK

                               TARIMA  DESTEK

    Ekranlarda izlediğimiz tarımla ilgili yetkili kişilerin bu koşullarda tarıma yönelik desteklerden yakınıyordu. Yetkili açıklamalarında ise tarıma verilen destekler övülüyordu durmadan. BİRİLERİ BU KONUDA EKSİK SÖYLÜYOR AMA  KİMLER ACABA?

   Bir zamanlar bu toplum dünyada tarımda kendine yeten altı ülkeden biri olarak biliniyordu. Oysa geçen yıl bu ülke dışarıdan saman almaya çalışmıştı. Bunu savunanlardan biri de "paramız var ki alabiliyoruz " türünden açıklamalar yapmıştı.

      Emperyalist tarım tekellerine Pazar alanı açmak için küreselleşme döneminde tarımın beline kazma vurulmuştu. Ekranlarda boy gösteren ilgili kişiler ise DIŞARIDAN ALMAK DAHA UCUZ diyerek buna çanak tutuyorlardı. Hatta şeker elindeki şekeri göstererek "bakını z bunu biz ürettiğimiz zaman şu kadar paraya mal ediyoruz ama dışarıdan aldığımız zaman şu kadar daha ucuz alabiliyoruz" diye yalanlarını sıralıyordu ekranlarda. KÖYLÜNÜN ÜRETİM GÜCÜNÜ KIRMAK VEYA YOK ETMEK İÇİN DE "DÖNÜM BAŞNA EKMEME PARASI! BİLE ÖDENİYORDU. Bu paraları verenler acaba hangi niyetle hangi amaçla veriyorlardı/O zaman bu soruları sormanın suç sayıldığı günlerdi ve uzun süre bu paralar köylüye üretmesin diye veriliyordu. Ne acıdır ki bu köylülüğü yok etme siyaseti bizzat köylüler tarafından destekleniyordu ve bunu savunanlara siyasi destekleri veriyordu köylümüz.

     Bunun yanında köylülüğü bitirmek için köylülük ortadan kaldırılmış köylü yerine mahalleli yapılmıştı burada yaşayanlarımız. Kimse neden köylülüğün yerine mahallelilik mantığı getirilmek isteniyor diye sormuyordu. Yani çoğunluk sormuyordu elbette soranlar oluyordu arada ama onların sesleri duyulmuyordu..

    Oysa nedeni vardı bu uygulamanın ve o neden köylülük adıyla yapılabilecek tüm üretim faaliyetlerin ortadan kaldırılmasını öngörüyorlardı  Bu uygulamaları ilk kez  dile getirdiğimiz zamanlarda bir çok insanın alayına bile hedef olmuştuk. Nereden uyduruyorsun  diye karşı çıkanlar vardı Köylü ile mahalleli olmanın farklılığını bu gün bile kavramayanlarımız var. Biz de şöyle diyorduk. Siz köylü olmakla mahalleli olmanın farkını kavrayamıyorsanız köylü hiç kavrayamaz. Köylü her türlü üretim faaliyetlerini yapabilir ama mahalle li yapamaz. Örneğin köyde istediğiniz hayvanı bakabilir besleyebilirsiniz. Ama mahallede bunu yapabilir misiniz?.

     Geçen yıllarda zaman zaman bazı yerlerde tohum takasları yapılıyordu. Tohum almak isterseniz alamazdınız ancak takas yapabilirdiniz bu anlayışa göre. Çünkü tohumların para ile satılmasını yasaklıyordu mevzuat.. TOHUM TEKELLERİ BU GÜN BİLE KARŞINIZA ÇIKABİLİR .neden karşı çıkabilir acaba?

    Dünyada  kendi kendine yeten bir ülke dışarıdan saman, buğday, hayvan alma ihtiyacını duyar mı/Duymaması gerekir. Ama öyle  günler yaşadık ki Latin Amerika'dan kasaplık hayvan kurbanlık hayvan  aldık..

     Ortada buna karar veren bir yaklaşım var. BU YAKLAŞIMIN BU GÜN TARIMA DESTEK SUNMASINI NASIL BEKLEYEBİLİRİZ?

    Ekranlarda konuşanların anlattıklarına bakarsanız küçücük bir Hollanda'da tarımla ilgili tam 16 bin kooperatif, kuruluş olduğunu söyleyenler oluyordu. Toprağın tümü bizim kullanmadığımız boş bıraktığımız topraklardan bile az olan bu Avrupa ülkesi tarımla ilgili ne varsa hepsinin kooperatifini yaratmış ve dünyaya satışını gerçekleştirebilmiştir

   Şimdi tarıma deste vermek istiyorsak tarımla ilgili her alanın bir kooperatifini yaratmak zorundayız. Tarım kooperatifleri kurmadan ne tarıma destekler yaratılabilir ne de üretim gücü artırılabilir.

  Hele hele alternatif ürün diye köylümüzü oyalamakla bu iş asla mümkün görünmüyor. Bu köylünün temel ürünleri varken neden alternatif ürüne ihtiyaç duysun ki?

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI