2022 YILININ EN ÖNEMLİ SİYASİ OLAYLARINDAN BİRİ !?

 

       2022 YILININ EN ÖNEMLİ SİYASİ OLAYLARINDAN BİRİ !?

Ülkemizde bugüne kadar siyaseten çok önemli, adeta devrim niteliğindeki bir 'İLK' daha yaşandı; tam "6 Muhalefet Partisi (CHP, İYİ Parti, DP, SP, Deva Partisi, Gelecek Partisi), 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ve Tam Demokrasi' için hazırladıkları 46 sayfa - 101 maddelik bir metni halk ve basın önünde ayakta alkışlarla imzaladılar!..

Peki, 6 partimizin mutabık kaldığı bu önemli deklarasyonda neler vardı:

---Cumhurbaşkanı bir kez ve 7 yıllığına seçilecek, sadece temsil yetkisi olacak, Meclis'in çıkardığı yasaları sadece 'yeniden görüşülmesi' nedeniyle geri gönderebilecek. Tek bir imza ile 'OHAL' kararı verilemeyecek, Meclis'in de onayı istenecek!.. Partili ise derhal istifa edip, görevi sonrasında siyasete dönemeyecek.                                                                                            
 
---Yürütmeyi Başbakan ve Bakanlar Kurulu sağlayıp, Meclis'e karşı bütün yaptıklarından sorumlu olacaklar!.. Bütçe en son Meclis tarafından onaylanarak yürürlüğe girecek. Tüm 'Sayıştay Denetimleri' Meclis önüne getirilip, yasa dışı işler yapan sorumlular yasalar önünde şeffaf şekilde hesap verecekler!..                                                                                                                                    
---Anayasa, Ceza Yasaları ve AİHM hükümleri dışında hüküm veren ve ülkemizin ceza almasına sebep olan Hâkimler, bu cezaları kendileri ödeyecekler!..                                                                          
---Tüm devlet ihaleleri şeffaf, herkesin gözü önünde yapılıp, bu ihalelerin tümü kayıt altına alınacak
.Ödemelerin tümü 'Türk Lirası' ile yapılacak.                                                                                                                                                                                 
 
---Bütün sınavlar yazılı yapılıp, kayıt altına alınıp, en yüksek puanı alanlar işe alınacak!.. Sözlü sınav veya 'Mülâkat' sistemi tamamen kaldırılıp, çok zorunlu hallerde özel izinle yapılabilecek!.. Böylece her işe alımlarda 'Liyakat ve Adalet' sağlanmış olacak.                                                
---Yüksek Seçim Kurulu iki bölüme ayrılıp, tarafsız görev yapması için her türlü değişiklik yapılacak!.. Seçim barajı "% 3'e" düşürülecek. Her düşünce din-dil-ırk-mezhep-cinsiyet ayrımı yapılmadan Meclis'te temsil edilmesi sağlanacak!..                                                                                             
---Hâkimler ve Savcılar Kurulu ikiye ayrılacak, Yüksek Yargı Organları Yöneticilerini kendi üyeleri arasından seçilecek, bu seçimlere Adalet Bakanı ve Müsteşarı katılamayacak!..                       
---Her İlde tek Baro olacak, savunma çok başlılıktan kurtarılacak!..                                                                       
  
---Basın hür ve özgür olup, her haberi serbestçe yapabilecek, gece vakitleri Gazeteciler gözaltına alınıp da ters kelepçe ile götürülemeyecek!.. Basında Kartelleşme ve Tekelleşme yapılamayacak, birer devlet kuruluşu olan TRT ve Anadolu Ajansı yapısı değiştirilip, tam tarafsız yayın yapması sağlanacak!..                                                                                                                     
 
---Bütün Belediyelerimize hiçbir ayrım yapmadan, devlet katkıları eşit şekilde dağıtılacak!..
---Hiçbir şirket veya kuruluşa 'Özel Vergi Affı' uygulanamayacak!..                                                                      
---Bütün seçimlerde alınan bağışlar ve harcanan paraların hesabı şeffaf olup, Meclis'e ve 'Sayıştay'a  hesabı verilecek!..                                                                                                                                           
 
---Kadına şiddeti önleyen, engelli vatandaşlarımıza öncelik tanıyan yasalar derhal çıkarılıp, her yerde kadın-erkek eşitliği sağlanacak!..

Bilinçli Türk halkı uzun zamandır bu ve benzeri köklü değişikliklerin yapılmasını, her işte hesap verilebilirlik sistemini istiyordu!.. İşte tam 6 Parti Liderimizin imzaladığı bu deklarasyon, tam da demokrasiyi özleyen halkımızın isteklerini cevaplıyordu!.. Seçim öncesi ve sonrasında 'Bağlayıcı' niteliği olan bu deklarasyon, gerçekten bir Devrim niteliği taşıyor!.. Umarız buna da bir nazar değmez, birileri bunların önüne de taş koymaz, bu güzel birliği bozmaz, halkımız da bu güzelliklerin nimetlerinden geç de olsa yararlanacaktır!.. Bu deklarasyonun ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını yürekten diliyorum!.. Hani, yine unutulmasın diye bir daha hatırlatayım dedim.

Bugün de size Muğla Şairi İbrahim Ergin'in "VE" adlı şiiriyle veda edelim:

"Ne varsa bizim/ Kalacak dün gibi/ Kalacak Aydedesi çocuğun/ Ve üzüm gözlü bir kuzunun/ Kucaklanmak isteği!..// Kalacak kim bilir hangi aynada/ Süslenmesi genç kızın/ İçimizde 'cız' diye bir şey/ Kayması bir yıldızın!.."                          Sakin KOŞAR.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI