Sarımsağın Kilosu "40 TL" Oldu !..


Sarımsak; kiminin çok sağlıklı bulup, hem çiğ tüketip hem de bazı yemeklere bolca kattıkları, bazılarının da kokunu bile duymak istemedikleri, bu kokulu bitkiyi yiyenleri toplantılarda ve hatta camilerde yanımızda bile istemediğimiz, vazgeçilmez ve ezeli bir yiyeceğimizdir!..

Bazılarının 'Sarmısak' dediği, aslı ise 'SARIMSAK' olan bu bitki; "Zambakgillerden olup, 25-100 cm boyunda, yaprağı-sapları ve toprak altındaki soğanında 'kokulu yağ' bulunan bir kültür bitkisidir." Latince adına 'Allium Sativum' denir. Bu bitkinin baharat olarak kullanılan dişli bir bölümü vardır. İnsan sağlığına olan faydaları, yerli ve yabancı sağlık uzmanlarınca saymakla bitirilemeyen bu kokulu bitkinin, her gün yeni bir yararı ortaya çıkmakta, özellikle bizim ülkemizde çok fazlaca tüketilmektedir.

Kendi ürettiğimiz sarımsaklar yetmediği zamanlarda, özellikle Çin'den ithal ettiğimiz bu bitkinin fiyatı bugünlerde azmış bulunuyor!.. Daha düne kadar kilosu 5-10 TL iken, bugünlerde fiyatı yüzde/ dört yüz artarak,  40 TL'den satılmakta, bu durum da tüketicilerimizin canını sıkmaktadır!.. Hem niye canları sıkılmasın ki; çok şükür enflasyon bu son günlerde kâğıt üstünde de olsa "% 9,26" olarak açıklanmışken, şu sarımsak satıcılarının yaptıklarına bir bakınız!.. Doğal antibiyotik olan bir yiyeceğe bu yapılır mı yahu!?

Dedim ya; kimisi bu bitkinin kokusunu ve tadını çok sever, kimisi de nefret eder!.. Bu bitkiyle ilgili pek çok söz türetilmiştir: "Sarımsağı gelin etmişler, 40 gün kokusu çıkmamış. Sarımsak yemedim ki, benden kaçasın. Seni çocukken sarımsak bezemesi yapmadılar mı evlât, leş gibi kokuyorsun!? Sarımsaklayayım da kokma, e mi!?" gibi.

Sarımsak bitkisi yeşilken de çok tüketilir. Pırasaya benzeyen, ama kokusu yine aynı olan taze sarımsak, özellikle İlkbahar aylarında çok rağbet görür, taze soğanla birlikte insanlarımızın her yemekte en tercih ettikleri yeşilliklerdendir!..

Ahalimizin en çok tükettiği yiyeceklerden yoğurtlama, tarhana, imambayıldı, turşu, çemen, sucuk, salam, sosis ve pastırma, hele hele kelle-paça ve bazı çorbalar, içine 'sarımsak-sirke-limon' konulmadan asla tüketilmez!.. Türk Mutfağının en değişmez katkı malzemelerinin başında bu sarımsak bitkisi gelir.

Hazmı kolaylaştıran, mide ve bağırsaklarımızdaki bazı zararlı haşereleri yok eden, kanı temizleyip-dengeleyen, yüksek tansiyon hastalarına tavsiye edilen bu bizim ahalinin en kıdemli yiyeceği üzerine, yoksa yine bazı 'Dış Güçler' müdahalesi mi var!? Onun için mi fiyatı dört katına birden çıktı? Daha önce sivri biber, soğan ve patates üzerinde de aynı oyunları yaşamış, değerli devlet büyüklerimiz bazı şehirlerde 'Tanzim Satış Çadırları' kurarak, bu dış güçler tehlikesini bertaraf edip, onların bu çirkin oyunlarını yerle-yeksan edivermişlerdi, hatırladınız mı? Şimdi de sarımsak üzerindeki bazı vergileri kaldırdılar, yine onların oyunlarını bozacak adımlar atıyorlar, 2020 yılında inşallah bu oyunlar da son bulmuş olacak, sarımsak fiyatları eski haline dönecektir, Allah hepsinden razı olsun.

Ancak, bazı 'yerli işbirlikçiler' şöyle diyorlar: "Ülkede tarıma yeterli desteği vermediler, üretim durdu, çiftçiler tarlalarını nadasa bıraktı, şu sıralarda tam 136 ülkeden tarım ürünü satın alır hale geldik, bu fiyatlar onunu için artıyor" diyorlar. Asrın Liderimiz Kızılcahamam Kampı'ndan cevaplarını verdi: "Kim demiş tarıma destek vermediğimizi!.. Yalan söylüyorlar!.. Biz son yıllarda 146 ülkeye tarım ürünü ihraç ediyoruz, işte devlet rakamları!" dedi ve ağızlarının payını verdi. Hani, pazarlarımızda Amerikan Cigarası, Kanada Mercimeği, Afrika Muzu, Çin Sarımsağı, Bulgar Fasulyesi, Suriye Zeytinyağı, Bosna-Brezilya ve İspanya kırmızı etinden geçilmiyorsa da, biz bunlardan pek tat ve lezzet alamıyoruz!.. Tarım ürünleri ithalatı tamamen durursa, şu asılsız (!) dedikodulara da bir son verilir diye düşünüyoruz? İnşallah 2023'e kadar bu isteğimiz de yerine getirilmiş olur efendim.

Pahalı da olsa şu sarımsağı yiyin, sağlıklı kalın, aksilik edip de Prof. Dr. Canan Karatay hocamla, beni de kızdırmayın sakın!..            Sakin KOŞAR.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI