BODRUM'DA MİNYATÜR SERGİSİ


BODRUM'DA      MİNYATÜR     SERGİSİ

Bodrum Ticaret Odası sergi salonunda 12. Eylül 2019 Cuma günü '' Bodrum Minyatür Buluşması'' adlı sergiye katıldık. Minyatür sanatçısı Mihaela Alpayer'in tasvir ettiği güzel eserler, çok büyük bir ilgi gördü. Sanatçının hayranlık uyandıran 40'a yakın eserini bir arada gördük. Muhteşem bir sergiydi. Sergi, 30 Eylül gününe kadar açık. Herkese tavsiye ediyorum; mutlaka gidip görmelisiniz. Klasik Türk Sanatının yansımalarını bu harika sergide göreceksiniz. İstanbul temalı çalışmaları, çok büyük ilgi gördü. Sergide çok sayıda basın mensubu, ressam ve sanat eleştirmeni vardı. Bodrum Sanatseverlerin minyatür sanatına olan ilgileri sanatçı Mihaela Alpayer'i çok sevindirdi, mutlu oldu. Gerçekten sanatçı açısından gurur verici bir gündü. Türkiye'de bir Romanyalı sanatçının Klasik Türk Sanatlarını öğrenmek için ülkemize gelmesi, önce tezhip, sonra minyatür okuyarak kendini yetiştirmesi ve şu anda da ürettiklerini sergilemesi elbet gurur verici bir tablodur. Kutluyoruz. Minyatür dalında 4 sene arka arkaya Türkiye Cumhuriyeti adına ödüller alan sanatçının eserleri, devletimizin koleksiyonuna girdi.

Serginin ana teması, İstanbul. Tezhibi ve minyatürü harmanlayarak İstanbul'u bize çok güzel bir şekilde anlatmış minyatür sanatçısı Alpayer. Mesela Kapalı Çarşıdaki yaşamı ele alırsak, ticaret yaşamından örnekler görebiliyorsunuz. İstanbul'un Fethi, erguvan zamanıydı. Erguvanın güzelliği  İlkbaharla birleşince, İstanbul'un Fethi çalışması daha bir anlam kazanmış. Bu harika iki tabloyu çok beğendim. Diğer eserleri de çok muhteşem. İstanbul'un sembolü olan Lale minyatürü de çok büyük bir ilgi gördü. Sanatçı, eserlerinde  altın ve gümüş kullanarak tasvir ettiğini bizlere anlattı, bilgi verdi.

Mihaela Alpayer, 1971 yılında Romanya''nın Ploieşti  şehri doğumlu. 1999 yılında Türkiye'ye gelip yerleştikten sonra Geleneksel Türk Süsleme sanatlarına tutkuyla bağlanmış ve 2002- 2003 yıllarında Kubbealtı Nakkaşhanesinde Gülnur Duran'dan ilk tezhip derslerini almıştır. 2003 yılından 2007 yılı sonuna kadar Mamure Öz yönetimindeki Sema Nakışhanesin'de tezhip eğitimi alan sanatçı, 2004-2006 yılları arasında, Semih İrteş ve Mamure Öz hocalarının eğitim verdikleri Topkapı Sarayı Türk Süsleme Sanatları Tezhip Kursu'nu bitirmiştir. Halen daha çalışmaları devam etmektedir. 2009 yılında Klasik Türk Sanatları Vakfı Minyatür Ana Sanat Dalı'nda Taner Alakuş hocayla minyatür çalışmalarına başlayan Alpayer'in, 2009 yılında yaptığı '' Kapalıçarşı-Nuruosmaniye '' minyatürü ödüle değer bulunmuş ve İstanbul Minyatürleri adı altında yayınlanan kitap ve düzenlenen sergiye dahil edilmiştir. Yine 2010 yılı Nisan ayında Klasik Türk Sanatları Vakfınca düzenlenen İstanbul ve Erguvan konulu yarışmada bu kez '' Erguvan İmparatorluğu'' isimli eseri ödül kazanarak koleksiyona dahil edilmiş ve 30 Mayıs 2010 tarihinde düzenlenen sergide yer almıştır.

Minyatür kelimesi; Latince kökenli olup Miniar'dan gelir. Bugünün fotoğraf ve kameranın özelliğini taşır. Bizde İslamiyet öncesi ve sonrası diye incelenir. Osmanlı'da belgeleyicilik özelliği taşır. Altın ve gümüşte kullanılıyor. Padişahların doğumundan ölümüne kadar olan olayları bize aktaran resim sanatıdır. Yapan sanatçıya '' Nakkaş'' denir.

Atamızın bir sözü var: '' Sanatsız kalmış bir toplumun hayat damarları kopmuş demektir.''

Sanata ve sanatçıya değer ve önem veriyorsanız, Minyatür Sanatçısı Mihaela Alpayer'in bu muhteşem sergisi görülmelidir. İmkanlarınız ölçüsünde mutlaka gidip görünüz derim. Sanatla ve sevgiyle kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI