ATATÜRK VE MUĞLA.

 

MUĞLA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE DEVRİMLERİNE YÜREKTEN BAĞLIDIR...

 

Yakın çevresinde bulunan Muğlalılardan dolayı Muğla'ya özel ilgi duyan Atatürk ulaşım güçlüğünden dolayı Muğla merkeze gelememiş ama 21 şubat 1935 Perşembe günü Fethiye'yi ,23 şubat 1935 cumartesi günü de Marmaris'i denizden ziyaret etmiştir.

 

1937 yılında Muğla valisi Recai Güreli'nin Muğla'ya davetini Atatürk'ün kabul etmesi üzerine hemen belediye başkanı İskender Alper başkanlğında bir karşılama komitesi oluşturulmuştur.

 

Atatürk'ün Muğla'ya doğru yola çıktığı sırada Çanakkale Boğazı'nda şeker çuvalları altında silah taşıyan bir İtalyan gemisinin yakalanması üzerine Atatürk Muğla ziyaretini erteleyip derhal Çanakkale'ye hareket eder.

 

Daha sonra sağlığı bozulduğu için bu ziyaret gerçekleşmez. Ama Muğla Atatürk'e ve ilkelerine bağlılığını her zaman göstermiştir ve göstermeye devam etmektedir.

 

 MUĞLA KURTULUŞ SAVAŞI’NDAN İTİBAREN ATATÜRK'ÜN YANINDA YER ALMIŞTIR.

 

Atatürk ve Muğla arasındaki bağ , Diyarbakır'dan Atatürk'ün arkadaşı olan Muğla mutasarrıfı Sercifeli Hilmi bey sayesinde sağlanmıştır.

 

Muğla’nın, Sivas için toplanan Ekim 1919 kongresinden M. Kemal Paşa’ya çektiği bağlılık telgrafı ve bu telgrafa Paşa’nın verdiği övgü dolu yanıt, bu beraberliğin ilk halkalarını oluşturur.

 

M. Kemal Paşa’nın Diyarbakır’da görevli iken tanıdığı Genç Mutasarrıfı Serficeli Hilmi Bey’in, Menteşe Mutasarrıfı olarak bulunduğu 1919’da Sivas’a Kongre üyesi olarak seçilmiş oluşu, bu beraberliğin bir başka halkasını oluşturur.

 

Atatürk’ün Muğla ile olan bu beraberliğinin Kurtuluş Savaşı süresince, Meclis’te ve cephede bizzat yanında olan Muğla aydınları ve seçkinleriyle takviyesi, zincirin bir başka önemli halkasını oluşturur.

 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN FETHİYE VE MARMARİS 'İ DENİZDEN ZİYARETLERİ

 

Atatürk, yaşamı boyunca Anadolu’da bazı il ve ilçeleri ziyaret etti. Atatürk, karayoluyla ulaşması o yıllarda mümkün olmayan Fethiye’ye 21.02.1935 Perşembe günü, Marmaris’e ise 23.02.1935 Cumartesi günü uğrayarak, Her iki beldenin yöneticileriyle, Fırka sorumlularıyla ve halk ile geniş görüşmeler ve konuşmalar yapmıştır.

 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN MUĞLA'YI ZİYARET ETME İSTEĞİ

 

Doğal ve arızi engeller nedeniyle gidemediği iller arasında yer alan Muğla’yı, 1937 yılında ziyaret etmek ister. Muğla Valisi Recai Güreli’nin davetini kabul eden Büyük Önder için Muğla’da, Belediye Başkanı İskender Alper’in başkanlığında, Osman Kasapoğlu, Esat Caner, Osman Günsan, Neşet Dişçigil, Abidin Çakır, Faik Gazezoğlu ve sarraf Fevzi Altınay’dan oluşan bir Hazırlama-Ağırlama Komitesi kurulur. Bu komite, şimdiki Turizm-Otelcilik Lisesi Uygulama Oteli’nin 2. katını, banyolu, kabul salonlu ve yatak odalı halde “Reisicumhur Dairesi” olarak hazırlar.

 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN MUĞLA ZİYARETİ İÇİN YAPILAN HAZIRLIKLAR

 

Mustafa Kemal Atatürk'ün ’ün  “gül kurusu” rengini sevdiği bilindiğinden, yatak takımından tüm mefruşata kadar olan döşemeler bu renkten seçilir. Ata için gümüş yemek takımları, kristal mutfak takımları, sürahiler alınır. Evlerinde halı olan Muğla hemşehrisi, Ata’nın geçeceği yerlere serilmek üzere evinde bulunan halıları Belediye’ye ödünç verir. Bütün bu hazırlıkların maddi finansmanını, dönemin Belediye muhasebecisi olan Mehmet Türdü, Belediye bütçesinden yapmış ve ödemiştir.

 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN MUĞLA ZİYARETİNİ ENGELLEYEN OLAY.

 

Fakat aynı günlerde Çanakkale Boğazı’nda beklenmedik bir olay olur. Şeker çuvalları altında çok miktarda silah kaçıran bir İtalyan şilebine Ata’nın emri ile el konur. II. Dünya Savaşı’nın çanları çalınmaya başlamıştır. İtalya, bu çanları çalan devletlerin en başındadır.

 

Atatürk, Muğla yolundan geri dönerek Çanakkale’ye intikal eder. Bu gemi daha sonra Türk Donanma Kuvvvetleri’ne teslim edilir.

 

Donanmanın İzmir’i ziyaretinde, o yıllarda İzmir’de olan H. Nuri Öncüer, üç bacalı bu gemiyi “Ata’nın Muğla gezisini engelleyen gemi sen misin?” diyerek, iki defa ziyaret etmiştir. Bu olayın hemen ardından Hatay Olayı baş gösterir. Ata’yı bir yıl sonra ebediyete götürecek olan hastalık da o günlerde kendini iyice göstermeye başlamıştır. Bu önemli siyasal nedenler ve sağlık sorunları sebebiyle, Büyük Atatürk’ün Muğla ziyareti gerçekleşmez.

 

ATATÜRK'E AYRILAN DAİREDE 1949 YILINDA CUMHURBAŞKANI İSMET İNÖNÜ KALIR

 

Muğla Halkevi’nin batı yakası üst katında Atatürk için hazırlanan dairede, 1949 yılı Ağustos ayında Muğla’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı İsmet İnönü kaldı. İsmet İnönü’nün yatak, yorgan ve çarşafları Sevim-Hasan Özsoy için hazırlanan çeyiz takımından alındı. Bu daire, Halkevinin bu bölümünün Kız Meslek Lisesine verileceği 1955’e kadar bütün mefruşatı ve döşemesiyle eski karakterini korumaktaydı.

 

Gerçekleşmeyen bu ziyaret nedeniyle alınan meze, içki ve yiyecekler Hazırlama-Ağırlama Komisyonu tarafından satın alındı.

Aziz Atatürk’ü karşılama olanağına kavuşamayan Hazırlama-Ağırlama Komitesi üyelerinden Osman Kasapoğlu, Osman Günsan ve Esat Caner, Ünal Türkeş’e verdikleri mülakat yanıtlarında,

 

“Muğla’nın Atatürk’ü karşılayamaması her ne kadar üzüntü kaynağı olmuşsa da, onun ilkelerini, eserlerini, devrimlerini sonuna kadar yüreğinde hisseden Muğla’nın, bu yüce duygusuyla bu üzüntüsünü aştığını” söylemişlerdir.

 

ATATÜRK'ÜN ANITKABİR'DEKİ MEZARINA MUĞLA'DAN GÖNDERİLEN TOPRAĞI KAZIM EREN'İN DOĞRU YOLDA OTOBÜSÜ GÖTÜRÜR.

 

10 Kasım 1954’te  Anıtkabir’e , Atatürk’ün mezarına Muğla’dan 1 çuval dolusu Muğla toprağı gönderildi. Bu toprak Ankara’ya Kazım Eren tarafından götürüldü. Kazım Eren, sahip oldukları Doğru Yolda firmasına ait bir otobüse Muğlalıları bindirerek Ankara’ya gitti.

 

YAZI ÜNAL TÜRKEŞ AĞABEYİMİZİN ARAŞTIRMALARINDAN DERLENMİŞTİR.

YAZARIN DİĞER YAZILARI