Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve aile hekimlerinin 'eziyet yönetmeliği' olarak nitelendirdikleri yönetmeliğe karşı protestolar devam ediyor. Ülke genelinde 3 gün iş bırakma eylemi ile başlayan protestolar, Muğla'da da sürüyor. Bu kapsamda Muğla Aile Hekimleri Derneği tarafından, Menteşe'de iş bırakma eyleminin ilk gününde 'Aile hekimliğinin ruhuna Fatiha' temalı lokma döktürüldü.
Haber Merkezi
Aile hekimleri, Resmi Gazete'de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliği protesto ederek, değişikliğin durdurulması için de dava açmıştı. Hekimler, yeni düzenlemede yapılan işin kalitesinden çok sayısına odaklanılmasından şikayetçi olurken, bu şikayetlerin ardından 'Eziyet Yönetmeliği' eylemine başlandı.
Muğla'da da gerçekleştirilen 3 günlük iş bırakma eyleminin ilk gününde Menteşe'de 'Aile hekimliğinin ruhuna Fatiha' temalı lokma döktürüldü. Yapılan açıklamada ise talepler şu şekilde sıralandı: Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
Kadrolu ve güvenceli yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.
Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Gelire katkısı yüzde 20'yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir."
Sağlık sektöründe uygulanmaya başlanan 3 günlük iş bırakma eylemine Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF) Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, Hekim-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Tabip-Sen, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerler Derneği (TÜMRAD-DER) Tüm Tabipleri Birliği ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği destek veriyor.