15 yılda konut fiyatları 41 kat arttı

 

15 yılda konut fiyatları 41 kat arttı

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Türkiye genelinde son 15 yılda konut fiyatlarındaki artışı kamuoyuyla paylaştı. Merkez Bankası verilerine göre, 2010 yılında Türkiye ortalamasında 100 m² bir konut 101 bin TL iken, 2025 üçüncü çeyreğinde aynı konut 4 milyon 255 bin TL'ye yükseldi. Böylece, konut fiyatları 15 yılda 41 kat artmış oldu.

Haber Merkezi

Ergun, artışın esas kırılma noktasının 2021 olduğunu belirterek, 2010-2021 arasında konut fiyatlarının 3,4 kat, 2021'den bugüne ise yalnızca 4 yılda 8,5 kat arttığını vurguladı. Şehir bazında artışlar da dikkat çekici: İzmir'de 46 kat, İstanbul'da 43 kat, Ankara'da 40,5 kat artış yaşanırken, Muğla'da fiyatlar yaklaşık 50 kata yükseldi.

Milletvekili Ergun, "Bu tablo 'piyasa' değil, yanlış ekonomi politikalarının sonucudur. Barınma bir yatırım aracı değil, temel bir insan hakkıdır. Yanlış faiz kararlarının bedelini gençler, dar gelirliler ve emekliler ödüyor. Bu düzen değişmeden konut krizi çözülmez" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Kasım ayında konut alımlarının geçen yıla göre %7,8 azaldığı, ilk el konut alımının ise %5,4 gerilediği belirtildi. Ergun, fiyatların artık alıcı değil çaresizlik tarafından belirlendiğini vurguladı.

 

DİĞER HABERLER