Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, göreve gelişinin ardından geçen bir yılın bilançosunu kamuoyuyla paylaştı. Aras, "Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin 2024 yılı bütçesi, MUSKİ bütçesi dahil 10 milyar liraydı. Biz bunu 2025 yılında, MUSKİ bütçesi dahil 24 milyara liraya çıkardık. 2024 yılında 3 milyar lira yatırım yapabilen belediyenin yatırım bütçesi 3 katına, yani 9 milyara çıktı. Muğla'ya önceden yılda 3 milyar yatırım yapabilirken, bu rakam ayda 750 milyon lira oldu" dedi. Tek merkezli yönetimi sona erdirdiklerini belirten Aras, Muğla'yı dört bölgeye ayırarak yetkileri yerel yöneticilere devrettiğini söyledi. Ayrıca "Muğla Kart" projesini hayata geçireceklerini duyuran Aras, "Muğla Kart Projemiz var. Bu bir hemşehri kartı ve 1 milyon kişiye dağıtılacak. Tüm Muğlalılar bu kart ile Muğlalı olmanın avantajını yaşayacak. Nüfusa kayıtlı vatandaşımız ise büyükşehirin anlaşma yaptığı yerlerden indirimler kazanacak. Bu projeyi hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.
Mustafa Altar Zeyhan
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, göreve geldikten sonra yapılan çalışmaları değerlendirdi. Aras, MUSKİ'nin bütçesini 4,5 milyar liradan 24 milyar liraya, yatırım bütçesini ise 9 milyar liraya çıkardıklarını açıkladı. Tek merkezden yönetim anlayışına son verdiklerini belirten Başkan Aras, Muğla'yı dört bölgeye ayırarak yetkileri yerel yöneticilere devrettiklerini söyledi. "Yetki ve sorumluluğu paylaşmaktan asla geri adım atmam. Gerektiğinde benim yerime aday olmasına kadar desteklerim. Muğla'nın kendisini geliştirmiş bürokratlara ihtiyacı var" diyen Aras, bu modeli "yerinden yönetim" olarak tanımladı. Artık her bölgenin güçlü bir ilçe daire başkanı olacağını belirten Aras, "Seydikemer'in Seki Yaylası'nda bir talep olduğunda, oranın daire başkanı doğrudan karar verebilecek" dedi.
MUSKİ'NİN BÜTÇESİ 4,5 MİLYARDAN 24 MİLYARA ÇIKTI
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, göreve geldiği günden bu yana yapılan çalışmaları değerlendirdiği bir toplantı düzenledi.
Aras, toplantıda yaptığı açıklamada, "Büyükşehir ile büyük adımlar atmak istedik. İlk yıldaki hedeflerimizin tamamına ulaştık," ifadelerini kullandı. Göreve geldiklerinde toplam 10 milyar liralık bir bütçeyle Muğla'yı yönetmeye çalıştıklarını belirten Aras, bu bütçenin 4,5 milyar lirasının Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (MUSKİ) ait olduğunu, yalnızca 3 milyarının yatırımlara ayrılabildiğini hatırlattı.
2025 yılı için MUSKİ'nin bütçesini önemli ölçüde artırdıklarını vurgulayan Aras, yeni bütçenin 24 milyar 344 milyon liraya çıkarıldığını, yatırım bütçesinin ise 9 milyar liraya yükseltildiğini duyurdu. Böylece MUSKİ'nin yatırım bütçesi 2024'e göre üç kat artmış oldu. Ayrıca, kurumun SGK ve vergi borcunun bulunmadığı belirtildi. Sosyal yardımlar konusuna da değinen Başkan Aras, göreve geldiklerinden bu yana 133 milyon liralık yardım gerçekleştirdiklerini, bu rakamı 571 milyon liraya çıkardıklarını söyledi. Belediye olarak İller Bankası kredileri kapsamında yalnızca 13 milyon lira borçlarının kaldığını da ekledi.
"SU BASKINI HABERLERİNE ÜZÜLMÜYORUM, SUYA İHTİYACIMIZ VAR"
Aras, belediye bünyesinde Kadın ve Aile Hizmetleri, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık, Afet İşleri gibi yeni daire başkanlıklarının kurulduğunu duyurdu. Kadın politikaları konusunda iddialı olduklarını ifade eden Aras, "Mış gibi yapmıyoruz, uygulamaya geçiyoruz" dedi. İklim değişikliğiyle mücadele için kurulan yeni daireye de dikkat çeken Aras, "Su baskını haberlerine üzülmüyorum, çünkü yağmura çok ihtiyacımız var" dedi. Afet yönetimi alanında ise, geçmişte sadece itfaiyeye bağlı olan birimi dönüştürdüklerini, başına da iki büyük deprem yaşamış deneyimli bir ismi getirdiklerini açıkladı.
DENİZDE ULAŞIMDA YENİ DÖNEM
Ulaşım hizmetlerinde de reform yapan Aras, daha önce tüm ulaşımı yöneten MUTTAŞ'a ek olarak, MUTTAŞ Deniz Hizmetleri A.Ş.'nin kurulduğunu duyurdu. Liman bulunan ilçelerde, denizcilik tecrübesi olan yerel kadroların göreve getirildiğini söyleyen Aras, "Eskisi gibi şikayetler kalmadı. İşi ehline teslim ettik" dedi.
"YOLLARA AYRILAN BÜTÇE 3 KATINA ÇIKARILDI"
Aras, "2024 yılında yollara ayrılan bütçe 967 milyon liraydı. 1 kilometre yol minimum 7 milyona mâl oluyor. Kaldırım ve düzenlemelerle 1 kilometre yol 10 milyona mâl oluyor. Biz bu bütçeyi 2 milyar 632 milyona çıkardık. 1 yılda 11 ilçede 673 milyon liralık yol yatırımını başlattık. 246 bin metrelik üst yapı çalışması yaptık" dedi. Menteşe'dekşi yol çalışmalarını anlattığı sırada Aras, Karamuğla Deresi'ni DSİ'den devraldıklarını belirtti.
Başkan Aras, Muğla'da yeni yönetim ile birlikte şikayetlerin, özellikle su kesintileri ve benzeri şikayetlerin oldukça azaldığını söyledi. Bu konuda büyükşehir olarak vatandaşlarla doğru bir iletişim modelini benimsediklerini belirtti. Herkesin telefonu açılacak dedi. Ben bu kadar çalışıyorsam benim ekibim benden daha çok çalışacak" dedi. Aras, 18 kilometre dere temizliği, 6 kilometre yeni kanalizasyon hattı yaptıklarını söyledi. Bozburun yarımadasındaki su yatırımını anlattı, kanalizasyon için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
MUĞLA KART PROJESİ
Aras, "Su konusunda Muğla'nın en sorunlu ilçesi birinci Bodrum, ikinci Menteşe. DSİ Sandras'tan suyu getirirse Menteşe için çok iyi olacak. Sandras hattı yapılana kadar bir projemiz var. Bu proje ile Menteşe'nin su ihtiyacını karşılayacağız. Şuan son olarak Yeniköy ve Kötekli'de su sorununu çözdük" dedi. Aras, "Bodrum'un içme suyu hatlarının yenilenmesinin maliyeti yaklaşık milyar lira fakat buna bir yerden başladık" diye konuştu.
Muğla'daki toplu ulaşım hizmetleri kapsamında şoför esnafı ve kooperatiflerle olan sorunların tamamen sona erdiğini söyleyen Başkan Aras, il genelinde 22 yeni güzergah eklediklerini, revize edilen 34 yeni güzergahın hizmete açıldığını belirtti.
Başkan Aras, "Muğla Kart Projemşiz var. Bu bir hmşeri kartı ve 1 milyon kişiye dağıtılacak. Tüm Muğlalılar bu kart ile Muğlalı olmanın avantajını yaşayacak. Nüfusa kayıtlı vatandaşımız ise büyükşehirin anlaşma yaptığı yerlerden indirim kazanacak. Bu projeyi hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.
ÇİMENTO VE TERMİK SANTRAL TARTIŞMALARINA NET DURUŞ: "İŞÇİYİ DE DOĞAYI DA KORUYORUZ"
Muğla'da çevre mücadelesiyle sık sık gündeme gelen çimento fabrikası ve termik santraller konusunda da net konuşan Başkan Ahmet Aras, yürütülen davaların sürdüğünü ve geri adım atmayacaklarını vurguladı. Geçtiğimiz aylarda yaşanan gerilimli toplantıyı hatırlatan Aras, "Tes-İş ile yaşanan sıkıntıyı herkes gördü. Toplantıya 600 işçi geldi, güvenliğimiz yoktu. Ben orada tek başımaydım. Beni davalardan vazgeçmeye, zeytinlikleri gündeme getirmemeye zorladılar. Ama işçiden korkmam, çünkü işçiyi işten atan ben değilim, çevreyi kirleten ben değilim" dedi.
Toplantı sırasında üzerlerine baret atıldığını belirten Aras, "Arkadaşlarıma tepki göstermeyin dedim. Olay provoke edildi. Sonrasında bu işçilere, 'Gelin MUSKİ'de işe girin, çok sayıda personele ihtiyacımız var' dedik. Ama gelmediler. Orada başka bir problem var. Biz hem emeği, hem doğayı korumaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Çimento fabrikası projesine ilişkin sürecin 1980'li yıllara kadar dayandığını belirten Aras, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporlarının dört kez iptal edildiğini, ancak her defasında sürecin yeniden başladığını söyledi. "ÇED sürecini bakanlık yapıyor, mahkeme kaldırıyor. Bu iş çevreye zararlıysa yapılmamalı. Patronunun yüzüne söyledim: 'Hukuken haklıysan ispatla' dedim. Planı iptal ettik, o da dava açtı. Elbette hakkını savunacak" diye konuştu.
Kişisel hesaplarla değil, kamu yararıyla hareket ettiklerini vurgulayan Başkan Aras, "Ben işten çıkardığım personelime bile diyorum ki, 'Davanı aç, haklıysan kapım sana açık.' Ne kinim var, ne hırsım. Ben sadece Muğla'yı her platformda korumaya çalışıyorum" ifadelerini kullandı.
SON SÖZ: "MUTLUYUM"
Başkan Aras, saat süren toplantıda Gonca Köksal ile evliliğinin iyi gittiğini, mutlu olduğunu söyledi. Aras, Cumhurbaşkanına hakaret suçlaması ile yargılanan Levent Arkan ile ilgili, "Levent Bey'e FETÖ kumpası gibi kumpas kurmaya çalıştılar. Asıl hedefleri bendim. Ben Levent Arkan'a sonuna kadar güveniyorum. Muğla'ya ve belediyeye olumlu katkıları olacak" dedi.