Efsane süngerci Aksona Mehmet'ten vefa seferi
Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve "son süngerci" olarak anılan 75 yaşındaki Aksona Mehmet lakaplı Mehmet Baş, süngercilik mesleğinde 60. yılını kutlarken, binlerce isimsiz sünger avcısına vefa borcunu ödemek için Kuzey Ege'de yapacağı bin millik son seferine çıktı.
Haber Merkezi
Hafta sonu Bodrum Limanı'ndan kendisine ait "Aksona Mancorna" adlı süngerci teknesiyle uğurlanan Aksona Mehmet, yaklaşık 20 gün sürecek bu tarihi yolculukta oğlu kaptan Fatih Baş, kaptan Mehmet Cengiz ve denizci Burak Göğercin ile birlikte olacak. Yolculuk, Balıkesir'in Ayvalık ile Enez ilçeleri arasında yapılacak son dalışlarla taçlanacak.
Efsane süngerci, Kuzey Ege'ye sembolik bir sünger seferi düzenleyerek, Ege ve Akdeniz'in mavi derinliklerinde yaşamını yitiren isimsiz sünger avcılarının anısını yaşatmayı amaçlıyor. Yolculuk boyunca belgesel çekimleri de yapacak olan Mehmet Baş, süngerciliğin zorlu yaşamını ve denizaltındaki değişimleri kayıt altına alarak Bodrum Kent Belleği'ne önemli bir miras bırakacak.
"Bu yolculuk, 60 yıllık süngercilik hayatımın ve isimsiz kahramanların anısına bir vefa borcu," diyen Aksona Mehmet, "Denizlerimizin altındaki değişimleri belgeleyip gelecek nesillere aktaracağız," şeklinde konuştu.
75 YAŞINDA DALIŞ YAPMAYA DEVAM EDİYOR
Son sünger avcılığı dalışını yapacağını ifade eden Aksona Mehmet, "Henüz 75 yaşındayım ve hala genç sayılırım. Dalış yapmaya devam edeceğim. Önümüzdeki yıl, Cebelitarık Boğazı yakınlarında, İkinci Dünya Savaşı'nın izlerini taşıyan Cape Burun bölgesine dalış yapacak ilk Türk dalgıç olmayı hedefliyorum. Oraya Bodrumlu süngerciler adına bir plaket çakacağım," dedi.
DENİZLERİ KORUMAYA ADANMIŞ BİR ÖMÜR
Denizlerin korunmasının hepimizin görevi olduğunu vurgulayan Aksona Mehmet, "Ömrümü süngerciliğe ve denizlerimizin korunmasına adadım. Artık sünger avcılığını bırakıyorum ancak dalış yaparak hayalet ağları ve denizimize zarar veren atıkları temizlemeye devam edeceğim," açıklamasını yaptı.
Bodrum Belediye Meydanı'nda süngerciler adına dikilen anıtın önünde zeybek oynayarak uğurlanan Aksona Mehmet'in bu son yolculuğu, süngercilik tarihine altın harflerle geçecek bir anı olarak kayıtlara geçti.