Eğitim İş'ten Numan Kurtulmuş'a suç duyurusu


Eğitim İş Muğla Şubesi tarafından, TBMM Başkanı Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. maddesinin değiştirilmesine yönelik sözleri nedeniyle "Anayasa'yı ihlal" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından suç duyurusunda bulunuldu.

Haber Merkezi

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Basına yansıyan haberlerden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş'un 10 Ekim 2024 tarihinde Gazi Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Programı'nda yapmış olduğu konuşmada; Anayasamızın değiştirilemez hükümlerinden olan ve 3. Maddesinde yer alan "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür." tabirinin değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir" şeklinde Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerine saldırı niteliğinde açıklamalarda bulunmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesini ve temel değerlerini güvence altına alan anayasanın ilk dört maddesi, Atatürk devrimlerinin ve bağımsızlık mücadelesinin bir mirasıdır. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasamızın değiştirilemez maddelerinden olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağı, başkenti ve yönetim şekline dair olanları değiştirme teklifini gündeme getirmesi, bu değerlere açık bir saldırıdır. Anayasamızın 4. Maddesinde bu ilkelerin korunması güvence altına alınırken, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini açıkça belirtmektedir.

"ÜLKEMİZİN BÜTÜNLÜĞÜNE YÖNELİK BİR SALDIRI"

Şüphelinin yapmış olduğu bu açıklamanın Türk Ceza Kanunu 309. Maddesinde düzenlenen; "Anayasayı ihlal Madde 309- (1) Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.

(2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.

(3) Bu maddede tanımlanan suçların işlenmesi dolayısıyla tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur" suçunu işlediği ortadadır.

Ayrıca Cumhuriyetimizin bu temel taşlarını yerinden oynatmaya yönelik her girişim, ulusumuzun birliğini ve ülkemizin bağımsızlığını hedef alır. Numan Kurtulmuş'un bu açıklamaları, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal düzenine yönelik açık bir tehdit niteliğinde olup, yerine getirmekte olduğu TBMM başkanlığı görevinin gereklerine aykırı hareket ettiği de açıktır. Şüphelinin yapmış olduğu bu açıklamanın ayrıca Türk Ceza Kanunu 257. Maddesinde düzenlenen; "Görevi kötüye kullanma[92] Madde 257- (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" suçuna da vücut verdiği açıktır.

Anayasamızın değiştirilemez maddeleri, milletimizin ortak iradesini ve bağımsızlığını temsil etmektedir. Bu değerlere yönelik saldırılar, yalnızca hukuki değil, tarihsel ve toplumsal sorumluluk da gerektirmektedir. Kuruluşundan bu yana tartışmaya açılmayan bu maddeler, Atatürk devrimlerinin bir parçası olup, cumhuriyetimizin temellerini oluşturmaktadır. Bu temel değerlere yapılacak her tehdit, halkın egemenliğine ve ülkemizin bütünlüğüne yönelmiş bir saldırı anlamına gelir. Açıklanan nedenlerle şüpheli hakkında işbu suç duyurusunda bulunma zorunluluğu hasıl olmuştur."

 

 

DİĞER HABERLER