Gökova'nın altın değeri: Susam hasadı devam ediyor

Muğla'nın Akyaka ve Akçapınar sınırlarında, Gökova Körfezi'nin iyotlu rüzgarıyla aroma kazanan Gökova Susamında hasat çalışmaları devam ediyor. Tamamen geleneksel yöntemlerle, gübre ve sulama yapılmadan yetiştirilen sarı susam, bu yıl uygun iklim koşulları sayesinde yüksek rekolte vadediyor.

Ağustos ortasında başlayan ve Eylül ortasına kadar süren hasatta, susam fideleri elle sökülerek güneşte kurutuluyor. Kuruma sürecinin ardından fideler silkelenerek susamlar çıkarılıyor; bu işlem de yine tarlada ve elle yapılıyor.

EN BÜYÜK TALEP JAPONYA'DAN

Dünyanın en lüks restoranlarında kullanılan, özellikle suşi yapımında tercih edilen Gökova Susamına en çok talep Japonya'dan geliyor. Üretici Adem Akyüz, "Yağ oranı çok yüksek, ilaç yok, sulama yok. Japonya'dan özellikle suşi için alıyorlar" dedi.

Ancak üreticiler işçi bulmakta zorlandıklarını dile getiriyor. Ayşe Akyüz, "Hasat 21 gün sürüyor ama işçi sıkıntısı yaşıyoruz. Kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Kazanç da yeterli değil, asıl kazancı tüccarlar sağlıyor" dedi. Geçen yıl kilosu 150 TL'den satılan Gökova Susamı'nın bu yılki fiyatı ise henüz netleşmedi.

İHA

DİĞER HABERLER