Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında, Muğla'daki göl ve göletlere bu yıl toplam 205 bin adet sazan balığı yavrusu bırakıldı.
İHA
2016 yılından bu yana süren proje ile nesli baskı altında olan türlerin desteklenmesi ve su ürünleri stoklarının güçlendirilmesi amaçlanıyor. 2025 yılında Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen yavrulardan Köyceğiz Akköprü Baraj Gölü'ne 191 bin, Menteşe Kozağaç Göleti'ne 7 bin, Ula Akçadere Göleti'ne 7 bin olmak üzere toplamda 205 bin yavru balık bedelsiz olarak bırakıldı.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, yaptığı açıklamada, son üç yılda balıklandırma kapsamında il genelinde 1 milyona yakın balık salımı yapıldığını belirtti. Baydar, "2024'te 410 bin, 2023'te ise 478 bin yavru balık bırakmıştık. Hedefimiz, su kaynaklarımızdaki popülasyonu koruyarak sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek" dedi.
Baydar ayrıca, 2025 yılında Sülüngür Gölü'ne 10 bin levrek, Göcek Körfezi'ne ise 5 bin levrek ve 15 bin çipura salındığını, balıklandırma çalışmalarının çevre etkinlikleriyle birlikte yürütüldüğünü söyledi.
Sadece balık değil, tüm su canlılarının koruma altında olduğunu vurgulayan Baydar, "Kaplumbağalardan diğer su canlılarına kadar tüm ekosistemi gözetiyoruz. Denizlerdeki kirlilikle, terk edilmiş ağlarla ve plastik atıklarla mücadelemiz sürüyor. Temizlik faaliyetlerimizi zaman zaman öğrencilerle birlikte yaparak çevre bilincini artırmayı da hedefliyoruz" diye konuştu.