Muğla Valisi İdris Akbıyık'ın Akyaka Orman Kampı'ndaki çalışmalara yönelik "Betonlaşma yok, her şey yasal" açıklamasına Akyaka'daki çevre örgütlerinden ortak tepki geldi. Dört dernek tarafından yapılan açıklamada, Orman Kampı'ndaki betonlaşma faaliyetlerinin belgeleriyle savcılığa sunulduğu, valinin bu açıklamasının, inceleme komisyonu üzerinde baskı oluşturduğu ve "ihsas-ı rey" (oyunu / tarafını belli etme) niteliği taşıdığı ifade edildi. "Açıklamaları gerçeği yansıtmıyor, kamu yararı zedeleniyor" denildi.
Mustafa Altar Zeyhan
Muğla Valisi İdris Akbıyık'ın geçtiğimiz günlerde Akyaka Orman Kampı'ndaki protestoları "gereksiz" olarak nitelendirmesi ve "Betonlaşma yok, her şey yasalara uygun" şeklindeki açıklaması bölgedeki çevre örgütlerini harekete geçirdi. Akyaka Kültür Sanat Derneği, Gökova Akyaka'yı Sevenler Derneği, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği ve Slowfood Gökova Birliği tarafından ortak bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Valilik bünyesinde yürütülen ön inceleme süreci devam ederken yapılan bu açıklamanın, inceleme komisyonu üzerinde baskı oluşturduğu ve "ihsas-ı rey" niteliği taşıdığı ifade edildi.
Dernekler, Orman Kampı'nda ciddi boyutta betonlaşma yapıldığını ve bu işlemlerin Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin alınmaksızın gerçekleştirildiğini belirtti. Açıklamada, doğal orman ekosisteminin iş makineleriyle tahrip edildiği, rulo çim ve beton kilit taşlarla kamp alanının adeta bir şantiye alanına dönüştürüldüğü vurgulandı. Tüm bu faaliyetlerin belgeleriyle birlikte Cumhuriyet Savcılığı'na sunulduğu bildirildi.
Vali Akbıyık'ın "Yangına karşı dip temizliği yapıldı" sözleri de eleştirilerek, söz konusu alanın Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Nitelikli Doğal Sit alanı olduğu hatırlatıldı. "Bu tür müdahaleler için önceden izin alınması gerekir, ancak elimizde bu yıl için izin alınmadığına dair resmi belge var" denildi.
Ayrıca kamp alanındaki bazı işletmelere yapı kayıt belgeleriyle ruhsat verildiği ve bu belgelerin yasa dışı olduğu ifade edildi. Dernekler, kamuya ait kıyı alanlarının yasalara aykırı şekilde ticarileştirildiğini, bunun da kamu yararı ile bağdaşmadığını savundu. Söz konusu işlemlerin bir kısmının, kamp alanında yapılan altyapı çalışmaları karşılığında "izin" şeklinde verildiği iddiaları da açıklamada yer aldı.
Açıklamanın sonunda, Muğla Valiliği ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün söz konusu faaliyetlerden derhal vazgeçmesi, yasaya aykırı yapıların kaldırılması ve Akyaka Orman Kampı'nın doğal yapısına döndürülmesi çağrısı yapıldı. "Vali Bey, çalışmaların çevre örgütleri tarafından büyütüldüğünü söylüyor. Oysa dile getirdiğimiz iddialar, kamuyu zarara uğratan usulsüzlüklerin yalnızca küçük bir kısmı" denildi.