DEPREM HAZIRLIKLARI ÖNCEDEN YAPILIR

 

                                 DEPREM  HAZIRLIKLARI ÖNCEDEN YAPILIR

            Deprem hazırlıkları depremlerden önce yapılır. Deprem olduktan sonra yaşamın devamını sağlamak içindir  hazırlıklar. Deprem olduktan sonra yapılanlar ise hazırlık değil. Etkileri  en aza indirgeme çabalarıdır.

          Depremden 20 gün sonra ekranlarda konuşulanların başında çadır konusu olmaktadır. Bir ekranda ise 20 gün sonra bir insan kuyruğu GÖSTERİLİP BUNUN BİR çadır kuyruğu olduğu söyleniyordu

  Yine bir ekranda bilim adamını çıldırtan bir örnek anlatılıyordu. Bir  AFAD üyesinin ilinden bir yıldan fazla bir sürede ayrıldığını anlatıyorlardu. Afad yetkilisine bunun nerde  olduğu sorulunca bilmediğini söylemiş. Bilim adamını isyan ettiren bu yetkilinin bir üyesinin nerede bulunduğunu bilmediğini söylemesi oluyordu..

   Normal koşullarda bu tür örneklerin yaşanmaması gerektiği söyleniyor. Ancak böylesine karmaşık koşulların yaşandığı ortamda  bunlar olabiliyor. Bu tür örnekleri çoğaltabiliriz ama kime ne faydası olur bunun? Bu sadece bir mantığın varlığını kanıtlar bize ki o da yanlış bir mantıktır. Bu yanlış mantığın sürdüğü yerde en ufak bir eleştiriye bile yer bulunmamaktadır. En acıyı yaşayanların eleştirilerini bile polis sorgusu getirilmektedir. Bu ise böylesine hassas bir dönemde asla olmaması gereken bir olgudur. Çünkü insanlar acılarıyla nasıl başa çakacaklarını anlamakta zorlanıyor bu koşullarda. Elbette bir yereli suçlayıcı  bakışlar olacaktır. Bundan rahatsız olmamak gerekir ama..

       Bundan yaklaşık bir-iki yıl kadar önce bir Japon kanalında depreme için bir kentte yapılan hazırlıklar konusu işleniyordu. Birkaç toplanma alanınında kurulmuş çadır örnekleri veriliyordu. Kentin merkezindeki bir alanda deprem çadırları kurulmuş. Bu çadırlar arasında belli aralıklar bulunuyor. Bu çadırlarda her an insanlar yaşamak zorunda kalabilir mantığıyla yaşamak için olması gerekenler hazı durumda. Bunun yanında çocukları için oyun alanları gençler için basket ve mini futbol sahaları bile düşünülmüş. Alanda yaşamak için gerekli ne varsa hepsi hazır sanki müşterilerini bekliyor gibi. Bu alanın görevlileri bekçilere de normal mesailerini sürdürüyor. Hiç bir şey son anda konmamış her şey baştan beri düşünülmüş ve yerleştirilmiş

  O zaman şöyle düşünmüştüm: Depreme hazırlık budur işte demiştim kendime. Hiç bir şey şansa bırakılmamış ihtiyaç olarak gerekli yerlere bırakılmıştır.

  Japonya'nın bizim kadar geniş arazisi de yok. Buna rağmen  toplanma alanları çadır alanları için yerler  ayırabilmektedir. Üstelik her an buraya insanlar gelecekmiş gibi  gerekli her şeyi ile hazır bekletilmektedir

   Yaşanan depremler nedeniyle hep şu soruyu soruyor insanlar.. İstanbul acaba  olası bir depreme hazır mı?

   Bir yetkili bakanımız diyor ki: Biz İstanbul depremine hazırlanıyorduk ama bu depreme aynı şekilde hazırlıklı yakalanamadık. Doğru olduğunu varsayarsak bile İstanbul'un nasıl hazırlandığını gösteren bir örneğimiz var mı elimizde?

sadece sözden mi ibarettir bu hazırlık.. İstanbul'un  toplanma alanları  alanları var mı? İstanbullular kendilerinin nereye gideceklerini biliyorlar mı?

  Japonların hazırlıklarını ve her konudaki tutumlarını gördükten sonra onların  bu dünyanın ikna olmadıklarını başka dünyalardan gelmiş olabileceklerin söyleyenler hak vermemek  mümkün mü?

Yandaşların bu tür soruları düşünüp yanıtlaması gerekir  diye düşünüyorum..

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI