LİYAKAT VE SADAKAT SORUNU


 Afetlerde insan çokluğunun olması, afetle ilgili çözümlerin daha çabuk getirileceğinin göstergesi değildir. Aksine çokluk çözümü değil çözümsüzlüğü tetikler. Afatın  çeşidine göre olması gereken konuyla ilgili bilgi, beceri, deneyimlerin olup olmamasıdır. Çözüme götürecek insan örnekleri bununla yüklü insanlardır. Bu insanların eksik hissedildiği alanlarda çözüm beklenmemelidir. Çözümsüzlüğü tetikler çünkü bu yoksun insanların varlığı..

   AFAT denilen oluşumdan önce AKUT denilen bir oluşum vardı. Bu oluşum uluslararasında deneyimleriyle sürekli kendini geliştiren bir oluşum olmuştu. Pek çok uluslar arası afette katılmış deneyimlerini artırmıştı bu oluşum. Ne varki birileri beğenmeyip bunun yerine kendi yandaşlarından oluşun yeni bir oluşum getirdi. Bu oluşma getirilen insanların tek özelliği  afetlerle ilgili bilgi ,beceri, deneyimlerinin olması değil siyasal yaklaşımlarının istenildiği gibi görülmüş olmasıdır. Yani bu oluşum yandaş denilenlerin ağırlıkta görüldüğü bir organizasyondan görünmeleridir. Bu yeni oluşum eskinin bir takım eksikliklerinin görünmesinden değil sadece yandaşlık etiketlerinden dolayı ortaya çıkarılıyordu, Nitekim son deprem olayından sonra medyada yer alan haberler bu oluşumun ana kadrolarının aynı siyasal anlayışa aynı ideolojiye mensup kişilerden oluştuğu işleniyor

  Demokrasi tarihinde hiçbir devlet işlemekte olan bir kurumunu yok edip yerine yeni bir oluşum getirmekle öne çıkmamıştır. Yani var olanı öteleyerek yeni bir oluşum yapma yoluna gitmemiştir. Bunun da ilk örneğini biz veriyoruz galiba.

   Neyi eksikti da Akutun yerine  AFAD GETİRİLMİŞTİ?

Eksiği gidermek yerine neden yeni bir oluşuma yönelinmişti?

 O zaman her iktidara gelen beğenmediği bir oluşumu yıkıp yerine yenisini mi getirmelidir?

Öyle bir anlayış devlet anlayışı içinde yer alabilir mi?

    Son deprem felaketinde en çok konuşulan konulardan biri  AFAT denilen oluşumun eksik veya yanlış görünen resmidir yani istenilen başarılı örgütlenmeyi yapamaması üzerine getirilmiştir eleştiriler..

Kaldı ki bu oluşumun geçmişinde de başarılı örnekleri vardır bunun. Örneğin başında bulunan kişilerin gerekli bilgi ve becerilerinden söz edilmiştir.

Bunların eğitimleri yardımlaşmalara katkıları konuşulmaktadır.

Bu kişilerin eğitimleri yardım organizasyonların yönetimi  konusunda olduğu yazılmıştır.

Hatta bu konudaki başarılı çalışmalarından söz edilmiştir.

Ama bu konuda eğitim almış kişilerin bu oluşumdan uzaklaştırıldığı ileri sürülmüştür.

  Konuşulanların -yazıların doğruluğu-yanlışları bir yana bu tür konuşmaların olması bile bu oluşama zarar vermektedir.

Bu aynı zamanda bu oluşuma karşı duyulması gereken güvenin zayıflamasını getirmektedir

   Bunun için önce yapılması kaçınılmaz görünenlere derhal başlanmalıdır. Oluşumla ilgili eksiklikler varsa kuşkular  getiren örnekler var  hemen bunların giderilmesine geçilmelidir. Ülkemi özellikle yer hareketleri açısından her an büyük hareketlerin yaşanabilmesi bir durumdadır.

Bunun için AFAD'lı ilgili söylentilerin yeniden gözden geçirilip yanış ve eksik olanların giderilmesi kaçınılmazdır..

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI