NOTRE DAME KATEDRALİ ARALIK'TA AÇILACAK

 

Notre Dame Katedrali'ni gördüğümüzden bir sene sonra yangınla gündeme oturmuştu. Göğe yükselen alevleri sadece Paris'liler değil tüm dünya izledi. Cumhuriyet Gazetesi'nin 18 Şubat günü pazar yazıları bölümünde Fransa Paris' ten Saadet Civaş' in gönderdiği yazının konusu Notre Dame Katedrali idi.

Yüzlerce meşe ağacından inşa edilmiş olan çatı alevlere dayanamamış. Restorasyon için kurulmuş olan iskelenin görüntüsü bile korkunçtu. Yangını söndürmek bile 15-16 saati bulmuş.

Yangını gezen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yapının beş yılda eski haline getirileceğini söylemişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un söylediği gibi bu sene yani 8 Aralık 2024 tarihinde açılacak.

Geçen sene Fransa Cumhurbaşkanı Macron santiyeyi ziyaret etmiş, çalışmaların gidişini görmek istemişti. Çatı üzerinde yer alan, eskisine sadık kalınarak ahşaptan inşa edilen olun çevresindeki iskelenin tepesine kadar çıkmış, Cumhurbaşkanı Macron. Yerden yüksekliği 100 metre olan ok, tepesinde Fransa'nin simgesi horoz figürü taşıyor.

Tarihi eserler geçmiş ile gelecek arasında bir köprüdür, diye adlandırılır.

Yangından iki sonra 17 Nisan 2019 Bakanlar Kurulu kararıyla emekli General Jean Louis Georgelin katedralin restorasyon çalışmalarının başına getirilmiş. Zamanında genelkurmay başkanlığı yapan ve aynı zamanda Fransa Katolik Akademi üyesi olan generalin tarihi yapılar üzerine geniş bilgisi olduğu biliniyormuş. Santiyeyi  askeri disiplin içinde yöneten General Georgelin bunun imkansız bir şey olmadığını göstermiş.

Geleneklere uygun olarak inşası biten çatı iskelesinin tepesine, inşaatta çalışan en genç marangoz tarafından bir demet buket konulmuş. Devasa şantiyenin açılış aşamasına gelmesini sağlayan zanaatkar, usta, teknik elemanların bulunması önemliydi. Notre Dame'ın şantiyesinde mimar ve teknik uzman dışında 500 kadar zanaatkar, geleneksel meslek grubu çalışanı varmış. Heykeltraştan ahşap işçisine, demirciden vitray ustasına kadar 20 meslek grubu üyesinin emeği olmuş.

Çatının ahşap iskeleti 1760 yılından beri faaliyette bulunan şirket tarafından yapılmış. Özel olarak seçilen meşe ağaçları özel baltalar ile hazırlanmış. Bu sene 860. yaşını kutlayan katedral, yapıldığı tarihten bu yana mimar Viollet le Duc gözetiminde 19. yüzyılda geçirmiş. 19. yüzyılda Fransa'da demircilik faaliyetleri olmadığı için çilingir ustalarına yaptırılan onarımlarla ülkede demircilik zanaatının tekrardan yeşermesi sağlanmış.

Yangının yaraları 5 yılda sarılmış olacak ama restorasyonu 2030'lara kadar devam edecek.

Bugüne kadar Fransa'dan ve yurt dışından 840 milyon Avro toplanmış. Bunun 700 milyon Avrosu harcanmış olacak.

Avrupa'nın en fazla ziyaret edilen tarihi yerlerinden biri olan katedral bu sene açılmasıyla tekrar ziyaretçilerine kavuşacak.

Notre Dame Katedrali 2024 Aralık ayından itibaren ziyaretçilerini kabul etmeye başlayacak.

Fransa yani Avrupalı bir sözünü daha yerine getirmiş olacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI