PROF.DR. ADNAN DİLER VARDI

 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi emekli Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr.Adnan Diler'i

İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede kaybettik. Arkeoloji alanında dur durak bilmeyen çabaları hayatı boyunca devam etti.

20 Aralık 2023 günü İstanbul'da toprağa verilecek, cenazesi.

İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da yapan Adnan Diler arkasından Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde tamamlamış.

"Kaunos Kutsal Alanı" çalışmasıyla doktor ünvanını almış. 1993 tarihinde doçent, 1999 tarihinde profesör olmuş.

1998 yılına kadar Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde görev almış.

1999-2019  yıları arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığını sürdürmüş.

2000 yılında Karya Araştırma ve Uygulama Merkezini kurmuş. Üniversitenin değişik kademelerinde danışmanlık, Üniversitenin senato ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuş. Adnan Hoca Muğla Anıtlar Kurulu oluşmasında,  sonra da başkan olarak görev yapmıştır. Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mimarlık Fakültesinde Dekan Vekili olarak çalışmış. 1981 yılından beri Kaunos Kazı Ekibi üyeliği, 2006 yılından beri de Pedasa Kazılarını yürütmekteydi.

2004 ve 2006 yıllarında Muğla Üniversitesi'nde Uluslararası Karya Taş Heykel Sempozyumu'nu düzenlemiş. Dr. Soner Özen, Dr.Britta Kleine Özen ile birlikte Muğla Üniversitesi Kopya Eserler Müzesini kurmuş.

Prof.Dr. Adnan Diler Leleg ve Karya araştırmacısıdır. Eski Çağ Tarım Arkeolojisi Zeytin Yağı ve Şarap Üretim Teknolojileri, Arazi Kullanımı ve Kültürel Kaynak Yönetimi konularında çalışmaları ve uzmanlığı bulunmaktaydı.

Asar'a yaya yolu  düzenleyerek ahşap kalaslar kullanarak, sağlıklı hale getirilmiş, seyir terasına ulaşırken de, ahşap merdivenler ve platform kullanılmıştır. Bu da Prof.Dr. Adnan Diler'in projesidir.

Geçen sene de Asar'da yeni kazı yapılmış yeni bulgular elde edilmiştir, üniversite öğrencileri bu kazılarda görev almışlardır.

Muğla'da ilk arkeolojik kazı, emekli Muğla Müzesi Müdürü Atıf Kara döneminde yapılan, Kireç Sanayinin karşısında dere içinde bulunan mezarlar olmuştur. O günlerde Kültür Müdürü Hikmet Öz ile rahmetli Batuhan Bey Konakaltındaki, daha sonraları belediyeye geçen binada çalışıyorlardı.

 O zaman belediye tamirhanesinde çalışıyordum. Bir gün motor tamir ustam Ömer Köse Kireç Sanayinin karşısında mezar taşları gibi kalıntılar gördüğünü söylemişti. Ertesi günü Ertuğrul Aladağ'la gidip bakmıştık. Hemen Müze Müdürü Atıf Kara, Kültür Müdürü Hikmet Öz ve rahmetli arkeolog Batuhan Beyle gidip bakmıştık. Ertesi günü kazıya başlanmıştı.  Muğla, Karamuğla ve Tabakhane Derelerinin birleştirilerek, Kireç Sanayinin arkasındaki Düdene verildiği dere yatağında.

Onlarca insan kafatası ve birkaç lahit ortaya çıkarılmıştır, önceki yıllarda mezar yerinde. O lahit daha sonra müzeye getirilmiş ve orada sergilenmektedir. Lahit içinde beş iskelet çıkmış, Atıf Kara bunlardan üçünün hizmetli olduğunu söylemişti. Lahit içinde üç göz yaşı şişesi çıkmıştı, en üsttekinin genç olduğunu ve kafasının sol şakağından darbe aldığını belirtmişti, Atıf Bey.

Geçen seneler içinde bir gün Üniversite Evinde Asar'daki kazı ile bilgiler sunmuştu, Adnan Hocamız.

Her konuda bilgi sahibi olan hocamıza çarşı içinde rastladığımda "Ne olacak memleketin hali" üzerine ayak üstü sohbet etmiştik.

Adnan Hocaya Allah'tan rahmet, eşine, tanıdıklarına ve  sevenlerine sabır diliyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI