TÜRK SİNEMASI (2)

 

1964 yılı Türkiye'nin en uzun soluklu ulusal Antalya Film Festivali' ni düzenlemiştir. İlk yılın ödülünü Halit Refiğ' in yönettiği "Gurbet Kuşları" filmi alır. 1969'da da Adana Altın Koza Film Festivalini Metin Erksan 'in Kuyu'su ödül alır. 1960'lar Yeşilçam yıldız sisteminin de yoğun olarak çalıştığı dönemdir. Ayhan Işık, Belgin Doruk, Cüneyt Arkın, Türkan Şoray, Fatma Girik, Filiz Akın gibi yıldızların yanısıra Yılmaz Güney gibi hem senarist, hem kendi filmlerini çeken sinemacılar çıkmıştır. Kendi çektiği filmi "Umut" gibi filmler sinemamızda örnek olmuştur. Yeşilçam'ın altın dönemi 1974 yılına kadar sürer. Kemal Sunal filmleri başlar. Hababam Sınıfı gibi seyirci odaklı filmler başı çeker. Şerif Gören, Zeki Ökten, Ömer Kavur, Erden Kral gibi usta yönetmenler vardır.

Sinema Sektörü insanları tekrar sinemaya çekmek için seks filmleri furyası başlar.

1980'e doğru gelen yeni kuşak sinemacılar ve ustalar bu dönemi çektikleri nitelikli filmler ile son verirler. Senaryosu Yılmaz Güney' e ait olan ve Şerif Gören' in yönettiği  "Yol" filmi Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü alır.

1980'lerde film sayısı azalsa da nitelikli filmler yapılır. " Muhsin Bey" "Hakkari'de Bir Mevsim"

"Anayurt Oteli" "Züğürt Ağa " gibi önemli filmler çekilir. 12 Eylül askeri darbesi olmuşken bir de video kaset furyası sinemayı sarsar.

1990'ların ilk yarısı durgun geçer.

Daha sonra Post-Yeşilçam dönemi başlar. Bağımsız sinemada Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan, Reha Erdem, Yeşim Ustaoğlu, Derviş Zaim, Emin Alper gibi sinemacılar çektikleri filmlerle uluslararası festivallerde boy gösterirler.

2000 yıllarda artık sinemacılarımız uluslararası piyasada ödül alan filmler üretmekteler.

Nuri Ceylan'ın son filmi "Kuru Otlar Üstünde " dünyada ilgi görmüştür. Cannes Film Festivalini'nde Merve Dizdar en iyi oyuncu ödülünü almıştır.

Muğla'nın sinemayla tanışması 1933 yılında Kulüp Sinemasının açılışı ile olmuştur. Milas İlçesinin tanışması 1932'de olmuş. Sinemacı Mustafa Bomin önce Milas'a geliyor, daha sonra Sinemacı Baki Soydan onu Muğla'ya getiriyor. Baki'nin kardeşleri de Muğla'ya geliyor. Altmışlı yılların başında Muğla'da sinema sayısı ikiye çıkıyor, Zeybek Sinemasının açılmasıyla. Şimdilerde sadece Zeybek Sineması var, Muğla'da. Cep Sinemalarının görüldüğü günümüzde Zeybek Sineması üç salona bölünmüş. Erol Kutlay abim bu salonların işleticisi.

Sinema sektöründeki durum, böyle.

YAZARIN DİĞER YAZILARI