2035 SONUN BAŞLANGICI

Bağla Sitesinden komşum Prof. Dr. Ali Demirsoy'un yazdığı ''2035 Sonun Başlangıcı'' adlı araştırma türü kitabını yeni okudum. Okuyan herkes gibi dünyamızın gidişatından endişe duydum. Hoş Ağustos ayında Bağla Sitesindeki imza günü ve kitap tanıtımındaki konferansında bu kitapta yazdıklarını bizlere geniş bir şekilde anlatmıştı ama sonra okuduklarımla bilgilerim pekişti. Tanıtımdan bir hafta sonra kendisiyle Türkiye'de İz Bırakanlar adlı kitabım için evinde söyleşi yaptım. Kitabı okuyunca karamsar duygularım, bir yerde dünyamız için ''Ne Yapabiliriz?'' bölümünü okuyunca yerine umuda bıraktı. Böyle giderse, yok oluşa çok zamanımız kalmadı 2035 sonun başlangıcı diye kitabının giriş bölümünde açıklamalarını sürdüren yazarımız, dünyamız için çok zaman kalmadı diye de uyarılarda bulunuyor. Asi Kitabevi basımı bu güzel bilimsel kitabı mutlaka okuyunuz. Öneriyorum.

Evrende yüzlerce milyar galaksinin, her galaksinin yüzlerce milyar yıldızı ve onların içinde epeyi bir yıldızın da onlarca gezegeni olduğu varsayılıyor. Bu kadar gök cisminin arasında bizi yaşatacak ya da ağırlayacak özelliklere sahip herhangi birinin olmamasını savunmak akıllı bir savunma olmayacaktır. Bir yerlerde bizi en azından ek donanımlarımızla misafir edecek özelliklere sahip birileri bulunabilir. Ancak bu dünyada işaret edilmiş bir kum tanesinin bulunması kadar düşük bir olasılıktır. İnsan hayalini kısıtlama körelmeyi getirir. Bu nedenle uzayda yeni yaşam arama yeni yerler bulma bir yerlere ulaşma hayalinden hiçbir zaman vazgeçmemeliyiz. Ancak yarın uzay gemisine atlayıp oraya gidecek kadar bilimden yoksun olmamalıyız.

Prof. Dr. Ali Demirsoy 1945 yılında, Erzincan'ın Kemaliye (Eğin) İlçesi'ne bağlı Yuva (Gerişta) Köyü'nde çiftçi- sanatkar Mehmet Sadık Demirsoy ve ev emekçisi Hatice Aliye Demirsoy'un oğlu olarak dünyaya geldi. 1956 yılında köyünde ilkokulu, 1959 yılında Kemaliye'de ortaokulu bitirdikten sonra lise eğitimini, 1962 yılında Ankara Gazi Lisesi'nde tamamladı. 1966 yılında Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Tabii İlimler Bölümü'nden mezun oldu. Petrol aramada staj yaptı. 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne atandı. Ders kitabı, araştırma, deneme ve bilimsel roman tarzı çok sayıda kitabı yayımlanmıştır. Çevre, biyoloji, özellikle evrim, temel bilimler ve sosyal olayların yorumlanması üzerine yüzlerce çağrılı konferans ve sunumu bulunmaktadır. Ali Demirsoy'un bulduğu ve bilim dünyasına kazandırdığı 2 cins ve 20 tür ve alt tür bulunmaktadır. Ayrıca bilim dünyasında çeşitli araştırmacılar tarafından 14 hayvan ve bitki türü, bir tane familya, iki tane cins ve bir tane alt cinse Demirsoy adı verilmiştir. Yazar Almanca ve İngilizce bilmektedir.

Kitapta şu başlıklar var:

Dünya tarihinde birçok felaket yaşandı.

Bu seferki felaket ne gökyüzünden ne de yerin içinden geliyor.

Bizzat insanın neden olduğu  çevre kirlenmesinden ve özellikle küresel ısınmadan geliyor.

Atmosfer ısınıyor, kutuplardaki ve dağlardaki buzlar eriyor, 2 milyar insanın yaşadığı kıyılar tehdit altında

Hayal görmeyip; elbirliği ile 100 milyon canlının yuvasını kurtarmaya çalışalım.

Güneş sistemimizde ve Evrende yerleşeceğimiz başka bir yer yok.

 

          

YAZARIN DİĞER YAZILARI