EĞİTİMCİ RIZA YETİM'E TEŞEKKÜRLER


EĞİTİMCİ RIZA YETİM'E TEŞEKKÜRLER

1-İki yıl önce Muğlalı Eğitimci Bahattin Uyar'ın yayınladığı "Yitik Harmandan Son Taneler" isimli kitabın tanıtımında Muğla'da hazır bulundum. Altmış beş Köy Enstitüsü çıkışlı öğretmenin tanıtıldığı 536 sayfalık kitabın tanıtımında çok sayıda Muğlalı hazır bulundu. Altmış beş kişiyle ilgi kurup bu başarılı kitabı hazırlayan Bahattin Uyar'a, öğretmen Dünyası dergisine ve bu kitapta yer alam Rıza Yetim'e teşekkür ederim. Muğla'da tanıştıktan sonra kitaplarımızı değiş-tokuş ettiğimiz ve haberleşmeyi kesmediğimiz Kızılçullu çıkışlı sevgili Rıza Yetim bana basıma hazır dört kitabını gönderdi. Basım sıkıntısı çekiyor belli. Benim ona gönderdiğim kitaplarım arasında bulunan "İncirköy İncirköy"ü tanıtan bir yazısı geldi dün. . Yetim'e bu güzel yazısı için teşekkür ediyorum. Şimdi bu yazıyı sunuyorum:

Ünal Şöhret Dirlik

ÜNAL ŞÖHRET DİRLİK VE İNCİRKÖY

Rıza Yetim/Eğitimci

İNCİRKÖY İncirköy'ü bir solukta okudum.." Okumadım yudum yudum içtim "desem daha doğru olur. Her dizede Ünal şöhret Dirlik'i daha iyi tanıdım, daha çok sevdim. Kendi dilinin ustası "Ne söyleyecekse, içen--yürekten söylüyor. İncirköy. onun öz yaşamı, bitip tükenmez sevisi-sevgisi. Çünkü o, halk öz ekini, halk sevgisiyle dop dolu,bir halk insanı; karanlıktan aydınlığa çıkmış bir eğitimci, örnek bir Köy Enstitülü. Üretip yarattıkları geriye kalacak, üretip yarattıklarında daha anlaşılır olarak yaşayacak, bundan kuşkum yok.

Ta 1954'te yazmaya başlamış İncirköy'ü, hem de benim de yazdığım Gayret Dergisi'nde "Gayret"te" yazısını görünce ...bi..hoş oldum, yüreğim güpür güpür etti. Benzeşmemiz, demek ki ta oz amandan başlamış. ikimiz de "tütünde" buluşmuşuz. Ünal'ın çektiği gibi, neler çektim, zıkkım olası o, acı tütünden,  ben bilirim. Çünkü bizim köyde tıpkı İncirköy gibi, umarsız, acı tütüne yargılıydı. O benim yapamadığımı yapmış, şiirlerle, şiirsel bir dil ile bir güzel dile getirmiş İncirköy'ü. Kitapta İncirköylülerin acı yaşamları var, yaşama bakışları var, sabırları, direnişleri var. Töreleri var. Kadınlarının çileleri, üretkenlikleri var. Özel ve özgün ağızları var. Çilenin, çetin yaşamın özeti kitap. Bir okuyan bir daha okur bana göre.

İşin ilginç yönü,1954'ten bugüne yaşam değişmemiş İncirköy'de, köyler unutulmuş ne acı. Bir öğretmenler unutmamış köyleri, özellikle Köy Enstitülüler, Makallar, Fakirler ,Talipler, gibi, Ünal Şöhret Dirlik'te yapmış yapacağını, köyler ve köylüler için. Kendisini hayranlık ve içten duygularla kutluyorum. Öteki tüm yapıtlarını da aynı coşku ve duygularla okuyacağım. Yüreğine ve kalemine sağlık sevgili Şöhret!!

RIZA YETİM/ Eğitimci-İzmir

YAZARIN DİĞER YAZILARI