Muğla'da çimento fabrikasına karşı mücadele veren çevre platformu üyeleri, ÇED süreci başlatılan fabrikaya karşı yeniden direniş başlattı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde toplanan üyeler, ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep etti.
Haber Merkezi
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi, Bayır ve Deştin mahallelerinde yapılmak istenen ve yeniden Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılan çimento fabrikasına ilişkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan'ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde, Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 2021 yılında yapımına başlanan entegre çimento fabrikası, mahkeme kararıyla durdurulmuştu.
Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde proje ile ilgili 28 Kasım'da İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısının gerçekleştirileceği duyurulmuştu.
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi üyeleri de bugün, yeniden süreç başlatılan çimento fabrikasına ilişkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binası önünde yapılan basın açıklamasında ÇED sürecinin sonlandırılması talep edildi. Deştin köyünden Mehmet Uyan'ın okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi "Doğamızı ve tüm yaşam alanlarımızı korumaya çalışan çevreciler bir yandan Çimetocular tarafından karalama kampanyası ile yıpratılmaya çalışılırken diğer yandan Çevre Bakanlığı tarafından yargı kararları yok sayılarak kanunlara aykırı bir şekilde yeni ÇED süreçleri başlatılıyor. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çevreyi koruma görevini yerine getir ve 20097 genelgesi kapsamında başlattığın sürece son ver. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı koru. Yargı kararlarına uy. Bizler Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve Muğla Çevre Platformu Menteşe Meclisi olarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz."
Tarım İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasını ise Deştin köyünden Gamze Çetinkaya okudu. Çetinkaya, şöyle konuştu "2022 yılında açılan 2.ÇED iptali davasında Muğla 2.İdare Mahkemesinin Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden istemesi üzerine Entegre Çimento Fabrikası merkez alınarak 3 km'lik yarıçap içinde 12 tescilli zeytinlik bulunduğu bildirilmiştir. Bu tescilli zeytinliklerin tapu kayıtları incelendiğinde 1978 yılından bu yana, hatta birinin 1958 yılından bu yana tescilli zeytinlik olduğu görülmüştür. Kurum bu gerçeği bildiği halde bu gerçek gizlenmiştir. 2.ÇED Raporu Muğla 2.İdare Mahkemesi tarafından 07.09.2023 yılında iptal edilmiş ve bu karar Danıştay 4. Dairesi tarafından 11.01.2024 onaylanarak kesinleşmiştir. Bir kez daha ormanlarımız, tarım alanlarımız ve zeytinlikler Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne rağmen kurtarılmıştır.
GERÇEKLERİ SÖYLEMEYE DAVET EDİYORUZ
Şimdi 3.ÇED gündeme gelmiştir. Muğla İl Tarım ve Orman Genel Müdürlüğünden görüş istenmiş, buna verilen cevapta, 2006 yılından bu yana sürdürülen proje için "Olumlu" kurum görüşünü devam ettirilmiştir. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ekolojik Yıkım Projesinin hayata geçmesi için destek vermeye devam ediyor. Maddi gerçekleri gizleyenlerden elbet yargı önünde hesap sorulacaktır. Muğla İl Tarım Müdürlüğünü, havamızın, suyumuzun, toprağımızın zehirlenmemesi için, Muğla için, ormanlarımız için, tarım için, su kaynaklarımız için, insan dahil tüm canlıların sağlığı için, köy ve köylülerimiz için görevini yapmaya gerçekleri söylemeye davet ediyoruz."