Küresel bir dünyada yaşıyoruz. Küresel gerçekleşen çalışmalar ve başarılar tüm dünyada yaşamı değiştirmektedir. Türk insanı olarak çok çalışmalı ve çalışmalarda dünyadaki önemli bilimsel gelişmeleri de takip etmeliyiz diye düşünürüm. Ancak bu şekilde çağdaş uygarlığı yakalayabiliriz. Kapalı yerel kültürel bir dünya içine kendimizi hapsetmemeliyiz.
Bu yazımızda bunlardan birini bize elektriği bularak armağan eden Thomas Alva Edison'un yaşam öyküsüne değineceğim. Ancak sanat bilim alanında bu alandaki kişiler o kadar çok ki olabildiğine en önemlilerine değinmeye çalışacağım.
Thomas Alva Edison 1847 tarihinde Amerika'da yedi çocuklu bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi Babası Hollanda kökenli Samuel Edison (1804-1896) annesi Nancy'dir.
Gittiği okulda algılama eksikliğinden okuldan uzaklaştırılır. Annesine bu çocuk özel eğitim ister onu sen eğit derler. Hayatında annesinin çok büyük katkısı vardır gerçekten onu özel eğitir. Küçük bir çocukken evin mutfağında kimya deneyleri yapmaya başlar okuma alışkanlığını annesinden alır hızla fizik kimya kitap ve dergileri toplamaya başlar hatta çöplerden bile
Çeşitli alanlarda çalışmalar yapar, sonunda pek çok işten kovulur, ama sebat eder bundan yılmaz, bu arada kulaklarında işitme bozukluğu yaşar.
1879 yılında elektrikle çalışan ampulü icat eder Swan isimli gene bilim adamı ile bir şirket kurar, kurduğu bu şirkette gene dahi bilim adamı bir önceki yazıda incelediğimiz Nicola Tesla ile yolları kesişir, Tesla elektrik alternatif akım üzerinde çalışmaktadır. Tesla Edison tarafından kendisine verilenleri gerçekleştirdiği halde söz verilen parayı vermediği için yolları ayrılır başka görüşmezler.
Amerika'da bir milyoner kızı olan Mina Miller ile 1886 yılında ikinci evliliğini yapar. Üç çocuğu olur.. Ford Otomobilleri Sahibi Henry Ford (1863-1947) ile mahalle komşusu olur.
Edison binin üzerinde patent alan bir kişidir. Bu patenler İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından da onanır. 1931 yılında New Jersey'de hayatını kaybeder. Amerikan'ın en itibarlı bilim ve iş adamı kabul edilmektedir.
Dünyaya elektriği armağan Edison Türkiye'de farklı algılanır. Gerçi Elektriği bulan odur, ama evimize elektriğin ulaşmasına kadar pek bilim adamının etkisi vardır. Edison cennete girecek mi? Bunu nasıl başardığı gibi can alacak dersler çıkarmaksızın.
Konya Lisesi'nin ünlü matematik öğretmeni öğrencilerine şöyle söyler; "Cennetin kapısından içeri bir bakacağım Edison içerde değilse ben o Cennete girmem.
Son olarak ta bir anıma yer vereceğim. 2001 yılında bir kızım Özlem'in evinde Paris'te kaldım. Tabii ki Eyfel Kulesinin tepesine çıktım. Orada küçük bir çelik odada Thomas Edison ile Gustav Eifel (1832-1923) sohbet ediyorlar tabii heykelleri ama bana o kadar göründüler ki. Edison çok uzun boylu bir adam, dünyada uluslararası inşaat Mühendisi Eifel orta boyda bir kişiydi. Hala gözümün önünde.
Yazıma Edison'u ilk bulduğu Ampul ile bir resmi eklenmiştir.
Ek alanı