"Şiirin orta hallicesi beylik ölçülerle, sanat bilgisiyle yargılanabilir; ama şiirin iyisi, olağanı aşan, tanrısal olanı kuralların ve aklın üstündedir... O güzellik aklımızı işletmez, başımızdan alır, allak bullak eder."
( Montaigne, Denemeler)
Sözleşmiş gibi, yaşayan iki büyük Türk şairi Ataol Behramoğlu ile Sunay Akın, ben fakir için aynı sözü söylediler:
-Şadan Gökovalı'nın neresine dokunsanız, şiir fışkırır.
Yok a canım, yazdığım şiirler değil; sevip sevdirdiğim şiirler için söylüyorlar bu sözü.
Ulusça, sözlü geleneğe sahip olduğumuz için; meramızı uyaklı sözlerle dile getirmişiz. Yıllar önce dediğim gibi:
Ben halkım hey!
Feleğin sillesin çok yemişim.
Kalem vermemişler elime
Diyeceklerimi türkülerle demiştim...
Çoğu kez, şansımızın yaver gitmediğini, "Şans Tanrıçası Fortuna'nın bize yardım etmediğini ileri süreriz.
İyi ama kardeşim, hep Şans Meleğinin yardım etmesini bekleyeceğine, sen ona yardım etsene! (Bakın bu lafın büyüklüğüne!) Ben kendi payıma, esin perisine yardım ettim. Durumu bilenler diyor ki; "Bir insana bu kadar ödül, bunca onurlandırma boşuna yapılır mı?"
Yalnız şu son 18 gün içinde neler oldu:
Bergama Kültür Vakfı (BERSAV)'ın kuruluşunun 30. yılı dolayısıyla yapılan değerlendirmede "BERGAMA KÜLTÜR ÖDÜLÜ"ne layık görüldüm.
İzmir Konak Belediyesi ve Dil Derneği Seçici Kurulunca (Prof. Dr. Özdemir Nutku,
Hidayet Karakuş, Efdal Sevinçli, Sevgi Özel ve Gürsel Gezen tarafından "Türkçeye Emek Verenler / İzmir Dalı Ödülü'ne değer bulundum,.
Gökova Körfezi'nin doğu köşesinde, Türk turizminin parlayan yıldızı Akyaka'nın yüz akı Yücelen Turizm Tesislerinin toplantı salonuna adım verildi. "Muğla Yatırımcısı" kadir bilir Hamdi Yücel Gürsoy bununla da yetinmedi.
Benim, "Salihli Şiir İkindileri"mi yakından izlediği için, kendi kuruluşundaki, Akyaka'nın biricik, çok amaçlı salonunda, benim adıma şiir günleri düzenlenmesini kararlaştırdı. Gelenekselleşmesini umduğumuz etkinliğin ilki 5 Ekim 2019 Cumartesi günü saat 14.00-16.30 arasında gerçekleşecek.
Muğla Sanatseverler Derneği (MUSANDER) tarafından yönetilip sunulacak toplantının ilk bölümünde Türk ve dünya edebiyatında anıt şiirler, Muğlalı gençler tarafından seslendirilecek.
Kısa bir müzik dinletisinin ardından, "Kadı Buhanettin'den Bu Yana Hukukçu Şairler" adlı antolojiyi hazırlayan Avukat Şair Veysel Gültaş sahnede olacak. Yine Muğlalı sanatçı ve sanatseverler, Gültaş'ın şiirlerinden bir demet sunacak, kendisiyle söyleşi gerçekleştirilecek ve şiirleri kendisinden dinlenecek.
Gültaş, bu şiir şöleni anısına, yeni bir kitabını bastırdı; bu kitabın miktarı, "Şiir Günleri"ne katılanlar -imzalı olarak- dağıtılacak.
Etkinliğin sonunda, Hukukçu Şair Veysel Gültaş'a "Yücelen Turizm Tesisleri Şadan Gökovalı Şiir Günleri" ödülü verilecek.
Muğla çapında ilgi gören "Şadan Gökovalı Şiir Günleri"nin okuntuları (davetiyeleri) ve etkinliği düzenleyen kuruluşundan, Akyaka Muhtarlığından ve Gökova'daki "Şadan Gökovalı Kültür Evi"nden sağlanabilir.
Gültaş'tan "Artık Geyikler Çıksın Ava":
Yağmurlar da gecikti tohumlarda
Şebboylar suskun kilitli ağızlar
Savruldu düşler filizkıranda
Sokalar boş yalnız sokaklar.
Tarih çözülür kayayı derler Nartek
Çabuk ol körükle ocağı ateşçibaşı
Baş kaldırmış insan tanrılar
Artık içimizde Araftaki şeytan
Gün günden zorlu gelir
Kurt uyur çöl uyur büyür yalan
Gözyaşından yoğrulmuş toprağın
Çürür söz çürür kalem
Bu kaçıncı söndürülen yangın
Kan akıyor ellerinden kan.
Söyle içindeki adrese boşalan yağmur
Bir ben miyim
Suskunluklardan pas tutan.
Aldırma ben de yadigar
O kuş işlemeli mendil
Gözlerinden bir bir havalanan. (Veysel GÜLTAŞ)