"SORUMLULUKTAN KAÇIŞ YOLU"OLMASIN BAHANELER


   Yazın, Dünyanın pek çok bölgesinde, en gelişmiş ülkelerde bile, orman yangınları oluyor.

Hatta bu yangınlardan kimileri haftalarca sürüp gidebiliyor. Örneğin Rusya'da geçtiğimiz yıl haftalarca süren orman yangınının bitirilmesi için  kış koşullarının başlaması bile bekleniyordu.

Bu yıl ABD'de  günlerce söndürülemeyen büyük yangınlar yaşanmıştı.

    Bu yangınların bir kısmı insan yanlışlarından çıkıyor her yerde, Bir kısmı da doğal koşullardan kaynaklanabiliyor. Bir kısmı ise bilerek çıkarılan yangınlar olabiliyor. Yani nedenleri bir hayli fazla olabiliyor yangınların..

    Bizdeki yangınlar da aynı nedenlerden ortaya çıkıyor. Yani Dünyada ormanlar hangi nedenlerden dolayı yanıyorsa bizde de aynı nedenlerden dolayı yanıyor. Ancak biz bu nedenlere bir başka nedeni de ekliyoruz çoğu kez. Bizdeki yangınlara bir de "düşman mantığı" anlayışı ekleniyor çoğu zaman. Hemen hemen her yangını bu mantıkla açıklamaya çalışıyoruz. Yani ilk aklımıza gelen bu mantık oluyor..

Mutlaka arkasında bir düşman parmağı arıyoruz.

Öyle olsun  olmasın bu düşmanla açıkladık mı kimse bizi suçlayamaz   o zaman.

Özellikle birden fazla yangında büyük yangınlarda hep birilerini sabotaj ihtimalinden söz ederi. Mutlaka bunlar-şunlar çıkarmıştır bahanesine sığınıyoruz çoğu zaman.

Böyle olunca kendimizi daha iyi savunuyoruz.

Sorumluluğumuz gizleyebiliyoruz Bu şekilde varsa eğer bir yükümlülüğümüzü örtebiliyoruz.

Örneğin bize yönelebilecek tüm hazırlıkları neden yapmadın türünden sorulardan kendimizi  kurtarabiliyoruz.

Böylece başkalarının yargıla ilgili gördüğü kusurlarımızdan kendimizi uzaklaştırabiliyoruz. Kendimize sorulabilecek soruları azaltabiliyoruz.

Çünkü dikkatler bizim sorumluluğumuza değil," düşmanın düşmanlığına" çekilir.

  Hele bunlara  ilgili açıklamaların "yangın birkaç yerde aynı anda başlamıştır" türünde bir açıklama varsa artık  tüm sorumluluk bizden uzaklaşmış olacaktır..

   Peki sorumluluğumuz ne olabilir?

Yangınlar başlamadan önce alınması gereken araç ve gereçlerin, alınması gereken önlemlerin yapılması gereken hazırlıkların tümü yapıldı mı? Yerine getirildi mi?

Sorumluluğumuz ne kadardır bu konuda?

Gibi sorulardan kendimizi kurtarabiliriz..

   Dünyada insanların olmadığı bölgelerde de o zaman yangınları çıkabiliyor.

Bunun yanında insanların bilgisizliği yüzünden ortaya çıkabiliyor, Kasıtlı olarak ortaya çıkabiliyor. Yani pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabiliyor. Fakat bizde  bu farklılıkların çoğu düşünülmeden birilerinin çıkardığı yargısı daha önce geliyor.

Böyle olunca da  Gerekli hazırlıkların yapılmamasına gerekçeler yardım edebiliyor.

   Biraz daha akla uygun bakabilirsek  gerek nedenleri daha iyi görebileceğiz ve almamız gereken önlemleri almamıza kolaylık getirecek bu görüntü..

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI