AKYAKA'DA KÜLTÜR DERNEĞİ "GÖKOVA AKYAKAYI SEVENLER DERNEĞİ II

AKYAKA'DA KÜLTÜR DERNEĞİ "GÖKOVA AKYAKAYI SEVENLER DERNEĞİ II

 

Bundan önceki yazımda Akyaka'da ilk kurulan "GÖKOVA AKYAKAYI SEVENLER" Derneğinin ilk yıllarından söz etmiştim.. Bu yazımda ise Dernek Başkanlığına 1995 yılında seçilmiş Alman asıllı Türk vatandaşlığına geçmiş Heike Thol Schmitz (Bahar Suseven) (1962-2012) dönemi kısaca gözden geçirilecektir. Burada daha benim çalışmalarımla ilgili konulara değinilecektir. Şüphesiz derneğin çalışmaları bunlardan ibaret değildir.

Heike 1962 Almanya Köln doğumludur. Lise öğreniminden sonra öğrenimine devam etmemiş, iyi bir çevreci ve çevre dostudur. Çeşitli yerlerde yaşadıktan sonra eşi Thomas ile Akyaka'ya yerleşmiş sosyal ve aktif bir kadındır.

1995 yılında Dernek başkanlığına seçilmiş, başarılı çalışmaları olmuştur.

İlk unutulmaz işi 1996 yılında ilk defa Akyaka Belediye başkanı İsmail Akkaya ile birlikte Akyaka'da unutulmaz bir ŞENLİK düzenlemiştir. Böyle bir etkinlik daha önce Akyaka'da hiç olmamıştır. Şenlik iki gün içinde çeşitli etkinliklerle devam etmiştir.

Bu Şenlik kapsamında ilk defa bir "Gökova Tarihi ve Nasıl bir Turizm" isimli bir panel düzenlenmiş, 7 kişinin katıldığı bu panele ben de katılmıştım. Hatırladığım diğer katılımcılar Prof. Dr. Şadan Gökovalı ve Aydın Turunç idi.

Ben bu tarihe kadar Gökova ve Akyaka'nın tarihi konusunda topladığım bilgileri sunmuştum. Gökova ve Akyaka ve burada önceleri kurulmuş, Karia kenti İDYMA.  Bu konusunda en kapsamlı araştırma yapan kişi olduğumu düşünürüm. İlk başlangıç burada oldu ve ilk defa Akyaka'da toplum karşısına çıkmıştım.

Daha sonra bu çalışmalar Heike tarafından Almanca ve İngilizceye çevrildi. Derneğin Web sitesinde yayınlandı. Güncellemelerle bu güne ulaştı.

Heike yönetiminde Dernek yaz aylarında Resim Sergileri düzenliyordu. 15 günde tekrarlanan sergiler Akyaka'da yaşayan yabancı aydınların buluştuğu ve nefes aldığı bir şölen haline geliyordu. Ancak şu teşhisimi de belirtmeliyim. Akyaka yerlilerinden katılım çok az oluyordu.

Ayrıca tarih sevgi ve merakım beni Devrim Gazetesi Sahibi ve Başyazarı Ünal Türkeş ile buluşturdu, 1996 yılında Devrim Gazetesinde ilk köşe yazılarıma başladım.

Ben ressam değildim, bende sergi açmak istedim, topladığım tarihi belgeleri, fotoğrafları sergilemek istedim. Bu sergiler Akyaka'yı Sevenler Derneği tarafından "Nail Çakırhan & Halet Çambel" Kültür evinde düzenlendi.

13/22.Ağustos 2004 tarihinde

29.07/06.08.2006 tarihinde "İdyma'dan Gökova Akyaka'ya" konulu sergileri açtım.

Sergim geniş bir katılımcılar yanında NAİL ÇAKIRHAN & HALET ÇAMBEL - OKTAY AKBAL & AYLA AKBAL -tarafından gezilmesi benim için unutulmazdı. Bu arada Akyaya'ya ilk yerleşenlere de yer verdiğimden Akyaka yerli halkından da katılımcılar olduğunu belirtmeliyim.

Bahar Suseven (Heike) ile son kapsamlı çalışmamız 2009 olmuş, Dernek adına Avrupa Birliği fonundan aldığı bir projede olmuştur. Projenin ismi Su Mirasının Yeniden Keşfi (Rediscovering Water Heritage idi. Fransa, Yunanistan, Türkiye, Fas Cezayir Tunus olmak üzere katılımcılar yer alıyordu.

Bunun için Proje Yürütücü Bahar Suseven ile bir anlaşma yaptık, bir ücret söz konusu değildi. Ama bazı şartlar içeriyordu. Dernek bana bir Web sitesi açacak, Su tarihi konusunda bende mevcut Almanca metinler birlikte okunacak, kapsamlı bir su tarihi arşivi oluşturacaktık. Bu gün devam eden ve bugün itibariyle 350.000 kişi tarafından izlenmiş bulunan çok dilli Web siteme kavuştum. Bu konuda bana bu imkânı ağlayan Heike ve Derneğe müteşekkirim.

Bahar Suseven ile 2009-2011 yılları arasında bu proje kapsamında çok sıkı bir çalışma içinde olduk. Su Mirasının Yeniden Keşfi Konusunda Türkçe ve İngilizce çok geniş bir arşiv oluşturduk.

 

Bunu Akyaka'da 20-29 Mayıs 2011 tarihinde Akyaka Nail Çakırhan & Halet Çambel Kültür evinde sergiledik. Geniş bir katılım oldu. Haziran 2011 tarihinde Fransa'nın Marsilya kentinde yapılan toplantıya davet edildik. Bu para karşılığı yapmadığım çalışmalarım için çok değerli bir ödül oldu.

 

Akyaka'dan Bahar Suseven, Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Dernek Yönetim Kurulundan Mehmet Datça, Naci Kaya ve ben Mehmet Bildirici bu güzel geziye katıldık. Bahar Suseven ve ben Mehmet Bildirici konuşma yaptık. Konuşmalar simultene (hemen) tercüme ediliyordu. Konuşmalarımız çok ilgi uyandırdı.

Bahar Suseven çok enerjik ve çalışkan bir kişi idi, yeni projelere imza atmayı hep düşündüm. Ama Bahar Hanım 2012 aniden hastalandı ve aramızdan ayrıldı.

Dernek başkanını kaybetmiştir. 2012 Eylülünde Genel Kurul yapıldı. Yönetim Kuruluna ben de aday olmak istedim. Gerçekten üye olarak çok hizmetlerim vardı. Kabul görmedi, istenmedim, ben de üyelikten ve dernekten ayrıldım.

Bahar Suseven'in ölümünün ardından Dernek gene başarılı çalışmalarına devam ediyor. Ben sadece dışarıdan ve uzaktan izlemekle yetiniyor, yeniden üye olmayı hiç aklımdan geçirmedim.

Yazım ekine sergilerimden Nail Çakırhan ve Oktay Akbal'ın ziyareti ve 2006 yılı sergi açılışından resim kareleri eklenmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI